≫ 

Kraljevo će samo testirati na koronu: U poslednja 24 sata nisu slali Torlaku, nisu imali ni potrebe

* Kraljevo će najverovatnije uzorke na COVID 19 testirati u svom Veterinarskom specijalističkom institutu * Čačak će briseve slati u Kraljevo

  • 6
Institut Torlak, testiranje na korona virus Foto-montaža: Telegraf.rs, Tanjug/AP

Direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljeva dr Aleksandar Macan kaže za Telegraf.rs da uzorke za testiranje na korona virus više ne šalju u Institut za virusologiju, serume i viruse "Torlak", te da još čekaju uputstva gde će slati materijal za utvrđivanje COVID-a 19.

On navodi da uzorke u "Torlak" nisu slali poslednja 24 sata, ali ističe i da je najvažnije da u tom periodu nisu ni imali potrebe za tim.

- Mi za 24 sata nismo slali uzorke, a nemamo ni potvrdu gde da ih šaljemo. Čekamo uputstvo za uzorkovanje koje treba da stigne svakog časa i da nam kažu gde da šaljemo. Nismo ni imali potrebe u poslednja 24 sata za uzorkovanje, to je najvažnija stvar i sreća - kaže Macan za Telegraf.rs.

On dodaje da postoji velika verovatnoća da se pregledi određenog broja uzoraka ubuduće vrše u Veterinarskom specijalističkom institutu u Кraljevu.

- S tim u vezi izvršena je obuka po 20 medicinskih sestara Doma zdravlja "Кraljevo“, i Opšte bolnice ,,Studenica“ za uzimanje uzoraka kod pacijenata u cilju spremnosti za masovno testiranje - navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije.

Dr Aleksandar Macan Aleksandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljeva Printskrin: Youtube/Portal Krug

Štab za vanredne situacije grada Кraljeva je saopštio je jutros da se više uzorci ne šalju na "Torlak". U saopštenju se navodi da je epidemiološka situacija na teritoriji grada Кraljeva nepromenjena.

Dve osobe koje su obolele su hospitalizovane, a za još tri uzorka se čekaju rezultati sa "Torlaka“.

Čačak briseve šalje u Кraljevo

Sa druge strane, iz Čačka stižu vesti da će oni brisevi ubuduće slati u Кraljevo u Regionalni veterinarski institut koji ima laboratoriju osposobljenu za PCR, prenosi RINA.

U Čačku su, inače, tokom prethodnog dana u bolnicu su primljena tri nova pacijenta, pa je ukupan broj bolenika koji se leči u toj zdravstvenoj ustanovi 22, a prisustvo korona virusa potvrđeno je kod njih 16.

Korona virus je u Srbiji potvrđen kod 741 osobe a odneo 13 života. 

Povodomovog slučaja Telegraf.rs se obratio 

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Zašto se na rezultate čeka 5 dana, da li Srbija ima dovoljno testova za koronu i soba u bolnicama?

(LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    30. mart 2020 | 11:54

    Nema Torlak “tehnicke orobleme” pa ne testira. Torlak testira i dalje ali dostigao maksimum tehnickih uslova za testiranje. Zato se otvaraju i opremaju druge labaratorije.

  • Gazda_Rajko

    30. mart 2020 | 11:49

    E moja Macane , vaznije ti da ides u teretanu nego da uradis nesto za Kraljevo !!!!

  • 😷😷😷

    30. mart 2020 | 12:17

    Kolko vidim bicemo niva Italija,nedao nam bog ali nazalost izgleda da je tako.I dalje nismo svesni posledica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA