Koje je sve profesije "pokosio" korona virus u Srbiji: Lekari, taksisti, poštari, popovi, poznati...

* 16 života je COVID 19 uzeo u Srbiji * Obolelo je 785 osoba

  • 45
Korona virus, profesije, poznate licnosti

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: ATA Images/Nikola Tomić/Shutterstock

Korona virus "pokosio" je skoro sve profesije u Srbiji. Kao što dosadašnji zvanični podaci pokazuju da je ova bolest pogodila u našoj zemlji i bebe, trudnice, da imamo među zaraženima i zdrave, mlade osobe u punoj snazi pored starijih i hroničnih bolesnika, tako je "napao" ljude različitih profesija.

U našoj zemlji je korona virus potvrđen kod 785 osoba a odneo je 16 života - 9 muških i 7 ženskih.  Trenutna smrtnost u našoj zemlji iznosi 2,04 odsto.

Svedoci smo da je COVID 19 potvrđen kod medicinskih sestara, lekara, epidemiologa, ali i popova, zubara, pevača, preduzetnika, poštara, čak i sportista...

Preduzetnik prvi oboleli, u subotu napustio bolnicu 

 

"Nogu" je povukao preduzetnik iz Bačke Topole I. Đ. (43) kod kojeg je 6. marta potvrđen korona virus. Na sreću, ovaj nulti pacijent je ozdravio i u subotu, 28. marta je izašao iz Kliničkog centra Vojvodine.

-  Nulti pacijent u Srbiji, kod koga je dana 6. marta potvrđeno da je oboleo od korona virusa COVID-19, posle neophodnog perioda lečenja u našoj ustanovi, u toku današnjeg dana je u dobrom opštem stanju, otpušten na dalje kućno lečenje i oporavak. Ovo je treći pacijent koji se lečio u КCV od korona virusa, a koji je otpušten na kućno lečenje - navodi se u saopštenju Kliničkog centra Vojvodine.

Zaštitna odela, maske, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Korona nije zaobišla ni crkvu

 

Nažalost, noćas je u KBC "Dr Dragiša Mišović", dva sata iza ponoći, preminuo episkop valjevski Milutin (71). 

Pored njega, u ovoj zdravstvenoj ustanovi nalaze se još dvojica sveštenika iz ove eparhije.

Napada i one koji se najviše bore protiv njega

 

COVID 19 potvrđen je i kod zdravstvenih radnika. Vest o tome prvo je obelodanio prošle nedelje epidemiolog Branislav Tiodorović.

- Mislim da imamo nešto što je najava nečega što će se dešavati. Ovoga trenutka imamo 27 potvrđenih slučajeva od ukupno 53 koji su proveravani. Među njima nažalost ima i lekara. To je ono što nas je najviše brinulo - rekao je Tiodorović 20. marta.

Koliko je tačno zdravstvenih radnika zaraženo pouzdano se ne zna. Ono što je sigurno jeste da među njima i sestara, lekara, epidemiologa... Prošle nedelje je u Nišu od korona virusa umrla doktorka ginekolog.

S tim u vezi, upravo je jutros direktor Zavoda za javno zdravlje Kraljevo Aleksandar Macan saopštio da je Vrnjačkoj Banji  inficirana doktorka epidemiolog. U samoizolaciju je zbog toga stavljeno 18 radnika Zavoda, potvrdio je direktor Aleksandar Macan.

- Dok traje samoizolacija, kraljevački Zavod za javno zdravlje imaće pomoć kolega iz "Batuta" - rekao je dr Macan.

Bolnica, korona virus, intenzivna nega

Foto: Tanjug/AP

Zaraženi stomatolog u KC Vojvodine 

 

Buru u javnosti izavala je vest da je stomatolog iz Novog Sada, navodno, radio u privatnoj ordinaciji zaražen koronom. On je prošle pretprošle subote testiran na COVID a nalazi se u Kliničkom centru Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da će protiv njega biti podneta krivična prijava.

U Nišu korona u pošti, Simfonijskom orkestru 

 

Iz Niša su stigle vesti da su među zaraženima radnici Pošte, ali i da je COVID 19 ušao u Simfonijski orkestar. 

Ova pošast nije zaobišla ni taksiste

 

Čačanin star 69 godina, kod kojeg je potvrđeno prisustvo koronavirusa, penzioner je koji radi kao taksista, piše Morava info. On nije bio član nijednog taksi udruženje, već je posao taksiste obavljao samostalno. Reč je o hroničnom bolesniku koji je hospitalizovan na infektivnom odeljenju čačanske bolnice.

On je zvanično šesnaesta osoba u gradu na Moravi koja je inficirana virusom kovid-19.

Biljana Srbljanović

Foto: ATA Images

Javne ličnosti ne kriju da su zaražene

 

Poznate ličnosti koje su obolele, reklo bi se, ne boje se odbacivanja društva. Među njima je književnica Biljana Srbljanović, koja je to sama saopštila na svom Fejbuk profilu, emotivnom porukom.

- Ako vi i dalje nemate nekog bliskog prijatelja, ko je na respiratoru zbog Covida, imam ja. Ako i dalje ne znate nikog ko je pozitivan na Koronu i upravo čeka prijem u bolnicu, znam ja: sebe - napisala je Biljana koja je do detalja opisala kroz šta prolazi kao i kakvi su uslovi na Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS.

Prošle sedmice i poznati roker, Đorđe David,  primljen je u bolnicu sa upalom pluća, testiran na koronu i dobio dobio pozitivne rezultate na korona viru.

On nam se javio iz bolnice i za Telegraf TV opisao stanje u kojem se trenutno nalazi.

Ni Fudbalski savez nije jači od korone 

 

Sa koronom se upoznao i predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza koji je ležao na  Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije.

Pored njega, COVID nije zaobišao ni potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije Marka Pantelića. Za razliku od Kokeze, on je bio u kućnoj izolaciji, a kako saznajemo, obojica su je pobedili.  

VOJSKA SAJAM KREVETI KORONA NOVOSADSKI SAJAM

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vojska se zarazila na granici na severu zemlje

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin saopštio je jutros da među zaraženima ima 9 vojnika, kao i da je više od 600 vojnika u samoizolaciji.

On je naveo da je stanje zaraženih dobro, i istakao da su se oni zarazili na severu zemlje, na granici.

Među zaraženima verovatno ima pekara, apotekara, mesara... Nije to ni bitno.

Važno je da brojke zaraženih i preminulih raste. COVID 19 je uzeo 16 života u Srbiji.

Da i vi ne biste bili deo njih, slušajte savete struke.

Ostanite kod kuće.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Srbija ima obolele u svim uzrastima, najviše je radno aktivnih: 65% zaraženih između 25 i 55 godina

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    30. mart 2020 | 19:22

    Kako neko sa 69 godina u vreme zabrane kretanja starijima od 65 može da taksira? Pri tome nije egzistencijalno ugrožen jer prima penziju. Mogu da ga razumem samo u slučaju da je hteo da okonča sebi život a nije mogao da digne ruku na sebe pa je izabrao ovaj način.

  • DARKO 100%

    30. mart 2020 | 19:16

    Cobani su sad najbezbedniji,nedruzi se sa ljudima ,samo priroda ,blago🐑🐑🐏 i plavetnilo neba

  • začuđena

    30. mart 2020 | 20:37

    A "poznati" su profesija? Nisam znala, trebaće mi sudski-prevodilac.net da prevede šta ste hteli da kežete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA