Sve o laboratoriji u Batajnici u kojoj će se testirati uzorci na koronu: Srpski generalštab za hranu

Na korona virus u Srbiji je do sada testirano 3.084 osoba

  • 3
Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Batajnica, koronavirus Foto: dnrl.minpolj.gov.rs, Tanjug/AP

Premijerka Ana Brnabić u petak uveče je najavila da će se testiranja uzoraka na korona virus raditi i u kaboratoriji za mleko u Batajnici u kojoj će moći da se testira oko 1.000 briseva dnevno.

Istu tu laboratoriju premijerka je pomenula kada je rekla da je jedan doktorka sa koferom došla na posao jer je znala da će ostati da radi 24 sata a možda i duže.

Reč je o Nacionalnoj laboratoriji Srbije za bezbednost hrane u Batajnici, koja je posle dobijanja akreditacije, počela da radi u decembru 2019. godine u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, čime je u potpunosti zaokružen sistem bezbednosti hrane u Srbiji.

Kako je tada saopštio ministar ministar poljoprivrde Srbije Branislav Nedimović, na taj način država je dobila krovnu instituciju za ispitivanje svih vrsta prehrambenih proizvoda, kao i kontrolu rada ostalih laboratorija na teritoriji Srbije.

- Nakon 20 godina Srbija je dobila akreditaciju za laboratoriju za bezbednost hrane i za fitosanitarnu laboratoriju sa bankom biljnih gena, a pre godinu dana za bezbednost mleka. Sad su ove laboratorije 'srpski generalštab za bezbednost hrane" - kazao je Nedimović prilikom obilaska Direkcija za nacionalne referentne laboratorije.

U izgradnju i opremanje Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, u čijem sklopu radi više laboratorija, do sada je uloženo oko 20 miliona evra. Od tog novca, EU je dala 7,5 miliona evra bespovratnih sredstava, a ostatak je obezbedila Vlada Srbije iz budžeta.

Još tada je ministar Nedimović je rekao da će u laboratorijama Direkcije moći da se kontroliše sve - voće, povrće, mleko, meso, seme, ali i viruse.

Koronavirus, testiranje Foto: Tanjug/AP

U laboratoriji imamo i akreditovanu metodu za kontrolu prisustva noro virusa -  kazao je Nedimović i ukazao da će proizvođači pre izvoza moći da kontrolišu da li tog virusa ima u malinama.

Testiranje na korona virus radiće se u jednoj od tri laboratorije u ovoj Direkciji.

Premijerka Brnabić je, inače, u petak je rekla da su kapaciteti za testiranje podignuti, kao i da je do srede bilo moguće uraditi 300-400 testova dnevno. Institut "Torlak" je radio 300 testova dnevno a i Institut za javno zdravlje Vojvodine 96 testova.

- Kako je Torlak bio jedina nacionalna referentna laboratorija, morao je sve da potvrdi, pa smo imali usko grlo - rekla je premijerka Brnabić.

Beograd sednica Kriznog štaba Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Zbog toga su aktivirani Institut za javno zdravlje Niš, koji može da radi 64 testa dnevno, Klinički centar Srbije sa 870 PCR i 1.500 brzih testova.

- Ali i referntna laboratorija za mleko u Batajnici, koja trenutno može da uradi 1.500 testova dnevno što će narednih dana biti popeto na 2.500 - kazala je ona i dodala da sa partnerima iz Kine pravimo još jednu referentnu laboratoriju, koja će biti otvorena 9. aprila.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je izjavio da će testiranje na korona virus raditi i Zavod za biocide Beograda, koji će moći da radi 1.000 nedeljno.

U Srbiji je do sada na korona virus u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" 3.084 osoba. Virus je potvrđen kod 785 osoba, a odneo je 16 života.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Darija Kisić: Koristimo testove koji imaju veću validnost

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    30. mart 2020 | 21:42

    Za sve ovo vreme to je veoma mali broj testiranih tako da je broj inficiranih znatno veci jer postoje mnogi sa nepotpunim simtomima koji nisu testirani i koji RAZNOSE virus a da toga i nisu svesni. Nekima je receno da uz terapiju sede kuci, neki verovatno i kriju da su zarazeni tako da se jedino MASOVNIM TESTIRANJEM moze eventualno doci do pravih brojki i pravog stanja stvari.

  • Johan

    30. mart 2020 | 21:30

    Pa mi dosad nijedan dan nismo testieali vise nego danas a i Batajnici da se testira 1000 uzoraka sumnjam a koliko ostale labaratoeije mogu po danu da istestiraju kad tako kilavo ide

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA