≫ 

Da li kasne rezultati za koronu i jesu li kineski testovi pouzdani? Brzi nekad pogreše čak 5,6 puta

Testovi koje Srbija koristi imaju veću validnost, smatra dr Kisić Tepavčević

  • 11

Kako je danas saopštio dr Predrag Kon, epidemiolog, u Republici Srbiji je do 15 časova registrovan ukupno 785 potvrđen slučaj COVID 19. Preminulo je još troje ljudi, ukupno 16. Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 622 osobe od kojih je 44 pozitivno i 578 negativno na novi korona virus.

Prema jutrošnjim podacima (9 časova), hospitalizovano je ukupno 540 pacijenata, a na respiratoru je 62. Prema rečima dr Kona, rezultati testiranja se javnosti saopštavaju onda kada su gotovi i izdati.

- To je ono što mi saopštavamo, to je činjenica, ne možemo pre toga da ih saopštavamo - odgovorio je Kon na pitanje novinara da li se na rezultate testiranja čeka po četiri, pet dana.

Uporedo sa konferencijom za novinare odvijao se i sastanak kriznog štaba posle koga će se znati i odluka o validnosti kineskih testova za testiranje na korona virus.

- Rečeno mi je usmeno, ali sačekaćemo da to bude usvojeno - rekao je dr Kon na pitanje da li su kineski testovi pouzdani ili ne.

Konferencija, Predrag Kon Printskrin: RTS

- Kada su u pitanju ti brzi testovi, mi smo se odlučili na ovu varijantu testova primarno da koristimo, sa PCR mašinama, zato što imaju veću validnost, jer su do sada mnogobrojna iskustva pokazala da ti brzi testovi čak mogu i više od pet, šest puta da budu negativni kod osoba koje imaju očiglednu kliničku sliku. Zbog većeg kapaciteta testiranja sada smo imali izvesno kašnjenje u čekanju rezultata, ali u narednom vremenskom periodu očekujemo da se to zaista smanji na meru koju zahteva ovakvo testiranje - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević nadovezujući se na odgovor doktora Kona.

Konferencija, DARIJA KISIĆ TEPAVCEVIĆ Printskrin: RTS

Dr Kon je napomenuo da između dva testiranja na Covid 19 mora da prođe između 24 do 48 sati.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19."]

Video: Oni spasavaju svet: Ovako izgleda laboratorija koja razvija brze testove za dijagnozu na koronu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    30. mart 2020 | 16:39

    Sta znaci to da testovi mogu pogresni da budu 5...6 puta? Da li to znaci da zdravu osobu mozete smestiti sa zarazenima?

  • Jaksa

    30. mart 2020 | 16:30

    Zašto nam ne kažu koliki je procenat pouzdanosti PCR testova koji se koriste kod nas. Navodno je procenat pouzdanosti ispod 50%.

  • dovla

    30. mart 2020 | 17:32

    Testovi nisu validni,i briso definitivno ne moze da se utvrdi da li neko ima korona virus!Potvrdjeno!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA