Kako je Ćuprija postala žarište sa "2 nulta pacijenta" i da li imaju obolele lekare, zaštitu i vodu?

* Iz Opštinske uprave reagovali na pismo čitaoca, demantovali navode o zaraženim lekarima * U Ćupriji se uzimaju uzorci, testiranje se vrši u Beogradu *

  • 29
Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Ćupriji sa 30-ak hiljada stanovnika, koja se odnedavno smatra najvećim žarištem korona virusa u Srbiji, bilo je 49 potvrđenih slučajeva zaraze i dva preminula pacijenta. Kako smo saznali iz Opštinske uprave Ćuprija, u tom mestu "postoje dva nulta pacijenta". Jedan je došao iz inostranastva, a drugi je vozač.

- Od dva nulta pacijenta zaražena koronom, jedan jeste dugo bio u inostranstvu, dok je drugi vozač autobusa. Notorna je činjenica da smo mi u Srbiji „uvezli“ koronu, ali ne stoji ta stigma koja sve više pogađa naše ljude iz dijaspore, da su oni glavni krivci za ovoliki broj zaraženih - rekli su za Telegraf.rs iz Opštine na pitanje o tome koji su uzroci tome da je epidemija na lokalu buknula preko noći, te da se u ranijim izveštajima o porastu broja obolelih Ćuprija nije ni spominjala.

Među prvih 33 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom smeštenih u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu bilo je stanovnika Ćuprije. Društvo u nevolji pravili su im stanovnici Loznice i Beograda.

Preminule dve žene iz Ćuprije i jedan muškarac iz Paraćina

Iz Opštine su nam potvrdili i broj preminulih, nešto ranije objavljen, uz dopunu da novi slučajevi nisu poznati.

- Dve naše sugrađanke izgubile su borbu sa korona virusom. Radi se o ženskim osobama koje su bile 1938, odnosno 1942. godište. Od posledica korona virusa preminula i osoba iz Paraćina, muškarac 1947. godište - rekli su dodajući i stanovnike susedne opštine s obzirom na to da se oni leče u bolnici u Ćupriji: - O ozbiljnosti i stručnosti lekara u ćuprijskoj bolnici izlišno je i govoriti. Zato ona i jeste jedina bolnica regionalnog karaktera koja se ne nalazi u mestu-središtu okruga, što je u našem slučaju Jagodina.

Podatke o zdravstvenom stanju 49 zaraženih, kao ni o broju hospitalizovanih i izolovanih nismo uspeli da dobijemo od ovog izvora. Tim povodom kontaktirali smo i Zavod za javno zdravlje "Pomoravlje" Ćuprija, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

- Ćuprija ima Opštu bolnicu regionalnog karaktera i Zavod za javno zdravlje „Pomoravlje“ koji uzima uzorke od građana. Svi zaraženi dolaze prvo ovde, na Prijemno-trenažno odeljenje i/ili Infektivno odeljenje ćuprijske bolnice, a svi uzorci sa teritorije Pomoravskog okruga idu iz ovdašnjeg ZZJZ. Otud i ta brojka od 49 zaraženih. Koliko mi zasad znamo, broj se nije povećao - rekli su nam iz Opštine dodajući odgovor na pitanje koje od momenta najave sa vrha države intrigira javnost: izolovanja Ćuprije za sada neće biti.

Pismo čitaoca: Lekari zaraženi, higijena loša?

Opaska o ozbiljnosti i stručnosti lekara iz Ćuprije najpre je došla kao reakcija na pismo čitaoca portala Telegraf.rs koji je se obratio redakciji sa zapažanjima sa lokala, ističući svoju brigu. Čitalac je naveo da ima zaraženih lekara, da oni koji su bili u kontaktu sa njima nisu izolovani, te da i dalje rade; kao i da merama samoizolacije nisu pogođeni ni članovi porodica lekara navodno sumnjivih na zarazu.

Ujedno, čitalac je naveo da u bolnici nema dovoljno zaštitne opreme, kao i da je higijena na lošem nivou.

- To nije tačno. U nedelju, 29. marta, dobili smo informaciju da su negativni nalazi na KOVID-19 kod svih testiranih medicinskih radnika sa Prijemno-trijažnog odeljenja Opšte bolnice u Ćupriji - rekli su iz opštine uz dodatak da će fotografijama demantovati navode, kao i da su u Opštini uvereni da su ljudi u strahu, te da u tome treba tražiti koren neproverenih informacija.

Ujedno, ne žele da veruju da je po sredi zla namera.

Da Ćuprija ne postane mali Bergamo

- Treba imati u vidu da je Ćuprija, tj. Štab za vanredne situacije na teritoriji opštine Ćuprija bio proaktivan i da je daleko pre svih štabova u ostalim lokalnim samoupravama preduzeo mere koje su sigurno sprečile da, kako je rekao komandant štaba i predsednik opštine Ninoslav Erić, „Ćuprija postane mali Bergamo“. To je možda i najbitnije.

Kod nas već dve nedelje ne rade pijace (ni zelena), ne rade restorani, kafići... Bolje da kažem da rade samo prodavnice prehrambene robe i apoteke. Mi imamo punktove gde građani iz grada i seoskih naselja mogu besplatno da preuzmu dezinfekciono sredstvo; od samog početka pandemije JKP „Ravno 2014“ vrši dezinfekciju ulica i bolničkog kruga, a od nedelje taj posao rade i pripadnici ABHO Vojske Srbije. Takođe, od početka smo organizovali kol centar za pomoć najstarijim sugrađanima i onima koji su potencijalno najviše pogođeni ovom pandemijom - rekli su o merama koje je Opština preduzela u cilju suzbijanja zaraze.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

Govoreći za dve televizije, predsednik opštine Ninoslav Erić, ujedno komandant Štaba za vanredne situacije, ocenio je da se situacija u centralnoj pomoravskoj lokalnoj samoupravi stabilizovala, izrazivši bojazan od novog talasa zaraze koji bi mogao da dođe iz susednih gradova.

- Ono što me plaši je da u Ćupriji situacija može da eskalira, pre svega zbog okolnih gradova. Tamo trenutno ima manji broj zaraženih, ali koliko dobijam informacije od Zavoda za javno zdravlje „Pomoravlje“, počinje da se povećava broj zaraženih u Paraćinu i Jagodini, i nadam se da su štabovi u ove dve susedne lokalne samouprave odradili one stvari koje smo mi već na početku uradili sa ovim radikalnim pristupom - rekao je Erić.

"Nadamo se da će uskoro ozdraviti"

On je kazao i da je povećan broj testova, kao i da stručnjaci Zavoda za javno zdravlje „Pomoravlje“ odlučuju ko će biti testiran.

Tim povodom pitali smo i za građanina Ćuprije (33), čiji je nalaz pozitivan, a koji je 11 dana po povratku iz Švedske osetio prve simptome virusa. On je za lokalne medije rekao da je na bolničkom lečenju pet dana čekao test, i šestog dana rezultat.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

- Uzimanje uzoraka se radi u Ćupriji, ali se testiranje vrši u Beogradu. Iz tog razloga 'ne može Ćuprija da nema testove' - prokomentarisali su iz Opštine ovaj slučaj dodajući da se nadaju brzom oporavku mladog čoveka.

Nestalo pijaće vode, snabdevanje danas normalizovano

U međuvremenu gradić na Moravi zadesila je nova neprilika. Lokalni mediji preneli su informaciju o tome da je mesto ostalo bez pijaće vode.

- Znate, život se odvija i u vreme pandemija. To znači da se dešavaju kvarovi na vodosistemima, između ostalog. Manje pritiska u mreži bilo je zbog kvara na zajedničkom vodovodu sa Paraćinom. Kvar je bio u Davidovcu kod Paraćina i otklonjen je u predviđenom roku. Za to vreme, u ćuprijski vodosistem ubačene su količine vode iz rezervnih bunara koji se nalaze kraj Velike Morave - rekli su tim povodom iz Opštine.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

Tu informaciju potvrdili su i iz JKP "Ravno".

- U toku jučerašnjeg dana došlo je do kvara na mreži zajedničkog vodosnabdevanja Ćuprije i Paraćina iz pravca izvorišta Sveta Petke. S tim u vezi , došlo je do otežanog vodosnabdevanja u Ćupriji - i Praćinu - u pojedinim delovima grada, s obzirom na to da se Ćuprija snabdeva još iz dva pravca, bunari Strelište i izvorište Nemanja, a koji rade nesmetano. U toku jučerašnjeg dana saniran je kvar kod sela Davidovac, opština Paraćin. Vodosnabdevanje je normalizovano u toku današnjeg dana - rekli su za Telegraf.rs iz tog preduzeća.

Video: Novo žarište korona virusa je Ćuprija: Ako bi se primenile nove mere, ova opština bila bi izolovana

(B. Petrović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dorijan

    31. mart 2020 | 23:37

    Trenutno u Cupriji 5 anesteziologa pozitivno,4 Urologa od kojih 1 preminuo i dosta med tehnicara i sestara pozitivno

  • moravka

    31. mart 2020 | 23:27

    Ma sta naprica da niko od m. osoblja nije zarazen😤a sta je sa sestrom Lidijom koja se bori za zivot u bg 😡😡😡 Lido molimo se za tebe🙏🏻🙏🏻🙏🏻💪🏻💪🏻💪🏻 a supruga sofera ( nultnog)koja radi u domu zdravlja... jedina istina i svaka cast na tome da je grad odmah zatvoren kad se saznalo da je jedan od obolelih nije postovao kucnu izolaciju ..

  • Sibin

    31. mart 2020 | 22:12

    Blate Ćupriju po neki a svi se lece u toj istoj bolnicl,sva okolna sela,paraćinci,jagodinci jer su njihove bolnice smesne!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA