Ovo su odgovori stručnjaka na pitanja o broju obolelih i preminulih lekara u Srbiji

Broj ukupno obolelih u Srbiji dosegao cifru od 960 građana, dok je preminulih 28

  • 0

Zamenica direktora inistuta "Batut" Darija Kisić Tepavčević saopštila je na današnjoj konferenciji za novinare, o podacima u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji za poslednja 24 sata, da je neminovnost da se razbolevaju lekari zbog povišenog rizika od zaraze, ne precizirajući koliko je među dosadašnjih 960 obolelih te struke, kao ni koliki je broj lekara koji su podlegli zarazi.

Obolevanje zdravstvenih radnika je nažalost za očekivati, rekla je dodajući da ne može da kaže koji je tačan broj obolelih radnika.

- Ono što nam je prioritet jeste da ih prepoznamo, da bi se sprečilo da dalje prenose infekciju. Do sada nije bilo prenosa sa zdravstvenog radnika na pacijente - rekla je navodeći to kao ohrabrujuć podatak.

Ona je odgovarala na pitanje o tome da postoje indicije da su lekari u vršačkoj bolnici oboleli, kao i na pitanje o broju preminulih lekara od posledica zaraze korona virusom.

Kada je reč o obolelim zdravstvenim radnicima u Ćupriji, ona je rekla da ne može da precizira broj.

- U ovom momentu ne mogu po broju da vam kažem po određenim ustanovama, ali je suština da se osoba prepozna da ne bi dalje širila infekciju. Bez obzira koliko je svako od nas zdravstveni radnik mora odmah da bude prepoznat i izolovan. Naši su napori usmereni u prepoznavanju kontakata i najveći broj aktvnosti nam ide u tom smeru, da bismo mogli da napravimo bezbednu bolničku sredinu i zato sada nemamo brojeve, mada ni 7 posto od pre nekoliko dana nije bio mali broj - kazala je Kisić i dodala:

- Za bolnicu u Ćupriji nemam da vam kažem sada tačan broj, sada osim što znamo da ima zdravstvenih radnika koji jesu pozitivni i koji su izolovani.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je preminulo 28 osoba, od čega pet danas - svi muškarci sa prosekom godina 61,2 i propratnim zdravstvenim problemima.

Što se tiče VMA, doktorka je rekla da nema podataka o zaraženima tamo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA