≫ 

Samotestirala sam se na COVID: Traje 5 minuta, nisam više mogla da slušam "a da nemaš koronu možda"

Dok sedite kod kuće, izdvojite te minute i popunite ga. Neće vam škoditi

  • 25
Tastatura, rukavice, koronavirus Foto: Profimedia

U Srbiji je juče počeo da radi Test samoprocene na korona virus koji mogu da urade svi građani, a uradila sam ga i ja. Između "da" i "ne" preovladala je sigurnost u odnosu na strah od rezultata, stigmatizacije.

Već skoro mesec dana "vučem" neku prehladu. Sve vreme kašljem. Prvo je bilo suvo i nadražajno, a onda sam počela zdravo, da iskašljavam. U jednom momentu sam ostala bez glasa, a kad bi se zakašljala bol u grudima bi me razdirao.

Uporedo sa tim, počeo je da mi curi nos, dva dana sam imala temperaturu od 37, 5 a jednom i 38 stepeni. Ali, ništa strašno... Bar meni.

U poslednjih nedelju dana smenjuju mi se curenje iz nosa, zdrava sekrecija i bol u grlu..

Umorna od pitanja "Da nemaš koronu"

Nisam bila ni sa kim u kontaktu ko je bio u inostranstvu, ko je ili čiji bližnji su zaraženi koronom. Bar da znam da jesu. Nisam ulazila ni u jednu zdravstvenu ustanovu u kojoj bi mogli da budu inficirani.

Nisam se mnogo ni kretala, skoro uopšte. Posao radim od kuće, a i uporedo čuvam sina koji za 6 dana puni 18 meseci. Vrtići, kao što znate ne rade.

Pritom, svi u kući se pridržavamo propisanih mera i tako će biti sve dok struka smatra da tako treba.

Svi moji simptomi ne ukazuju na novi korona virus koji je u Srbiji odneo 31 život i od kojeg je obolelo više od 1171 ljudi. Ali... Kad čuješ da se neko zarazio a da nije bio u Kini, Italiji, Španiji, bilo gde van granica naše zemlje, i kada čuješ da se nije mešao sa nekim ko bi mogao da bude zaražen, ne bude ti svejedno.

Govorili su mi da verovatno ima laringitis, a umorila sam se od pitanja: "Da nemaš koronu?".

Nisam otišla kod svoje doktorke na pregled jer je moj dom zdravlja među prvima ispražnjen i pretvoren u respiratorni odnosno COVID centar za koronu. S obzirom na to da više informacija u mojoj anamnezi ukazivalo da nemam nego da imam novi virus, nisam otišla u COVID centar, pre svega zbog malog deteta. Da je ne bi stvarno "zaradila". Tu koronu.

Ovaj test samoprocene mi je dobrodošao. Iako mi je sama pomisao na to delovala neozbiljno, plašila sam se da ga uradim. Ipak, jesam.

Procedura od 5 minuta

Ušla sam u test preko sajta Ministarstva zdravlja covid.rs. Registrovala sam se preko svog LBO i broja zdravstvene knjižice.

Prvo je trebalo da popunim lične podatke i mesto boravišta.

A onda je trebalo štiklirati pitanja.

Datum početka simptoma...

Kolika je povišena temperatura...

Zatim je trebalo štiklirati koje bolove imam - bolove u mišićima, bol u grudima, bol u stomaku ili bol u zglobovima.

Zatim se traži da se štikliraju simptomi. Navedeni su otežano disanje, opšta slabost, dijareja, kašalj, mučnina - povraćanje, upala grla, glavobolja, curenje nosa, uznemirenost-konfuznost, gubitak čula ukusa i gubitak čula mirisa. 

Poslednje što se na testu traži od onih koji ga popunjavaju jesu podaci o kontaktima - da li je osoba putovala u zaraženo područje, ili bila u nekoj od zdravstvenih ustanova u kojoj se leče oboleli od COVID-a unutar 14 dana kako su se pojavili simptomi...

I... 

Samo jedan klik deli od rezultata. 

Dobro je..

Stiže rezultat.

- Na osnovu vaših odgovora nisu uočeni simptomi ili faktori rizika koji jasno upućuju na potencijalnu infekciju prouzrokovanu COVID 19 virusom. U skladu sa propisanim procedurama od strane Vlade, neophodno je da se pridržavate istih i pratite obaveštenja preko COVID19.rs ili vesti. Naredni test samoprocene uradite za 7 dana, ili ranije ako primetite simptome - navodi se u rezultatu testa koji sam dobila.

Cilj ovog testa je, kako je navela premijerka Ana Brnabić da se smanje gužve i čekanja i ubrza proces lečenja.

Za test je potrebno manje od 5 minuta. Dok sedite kod kuće, izdvojite te minute i popunite ga. Neće vam škoditi.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Srbija ima obolele u svim uzrastima, najviše je radno aktivnih: 65% zaraženih između 25 i 55 godina

(LJ. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA