≫ 

Novo žarište korona virusa u Srbiji: Jedan manji grad je zauzeo mesto koje je imao Niš

U planu je da se u hali postavi dvesta kreveta za obolele od korona virusa

  • 8
Korona Virus gradovi

Foto: ATA Images, Wikipedia/Guerberj, cacak.org.rs

Grad Čačak postao je novo žarište korona virusa u Srbiji, pored Beograda, Valjeva i Ćuprije.  U ovom gradu je od 11 poslatih uzoraka koji su juče testirani, šest bilo pozitivno, te je u Čačku do četvrtka uveče infekcija virusa Covid19 potvrđena kod ukupno 24 osobe.

Prema poslednjim podacima iz 30. marta, u Čačku je bilo zaraženo 18 ljudi.

Da se broj inficiranih korona virusom povećao u ovom gradu, zbog čega je postao novo žarište, potvrdio je na jučerašnjoj konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, govoreći o gradovima koji imaju najviše zaraženih koronom, naveo da je Niš, koji je bio na listi žarišta, posle mnogo teških slučajeva, i posebno posle cele priče o Luganu, uspeo da se stabilizuje, ali da se umesto njega, na spisku našao Čačak, i to grad koji ima više nego upola manje stanovnika od Niša.

- Najveća žarišta su sada Beograd, Ćuprija, Valjevo i Čačak. U Ćupriju smo postali svu moguću opremu, lekare... U Valjevo još pre dva dana... Čekamo kako i na koji način možemo da pomognemo Čačku - naglasio je predsednik Srbije.

Govoreći o novoobolelima, gradonačelnik Čačka Milun Todorović, istakao je da je su od 6 zaraženih, juče četiri pacijenta prebačena u Klinički centar Kragujevac.

- U toku dana četiri pacijenta sa Infektivnog odeljenja čačanske opšte bolnice danas su prebačena u Klinički centar u Kragujevcu, ostali pacijenti u bolnici uglavnom u stabilnom zdravstvenom stanju i za sada nema teže kliničke slike, nijedno lice nije na respiratoru - rekao je on, prenosi RINA.

Kako je dodao, od danas će se raditi masovnije testiranje građana na korona virus.

- U proseku će se dnevno slati oko 40 uzoraka u Veterinarski institut u Kraljevu - izjavio je Todorović.

U najskorijem periodu prioritet je da se osposobe u punom kapacitetu odeljenja ortopedije, hirurgije kao i laboratorija u bolnici i već danas će se uraditi testovi medicinskom osoblju sa ovih odeljenja. Svi testirani koji su bili u izolaciji 15 dana a kojima test bude negativan, vratiće se na posao.

550 osposobljenih ležajeva u Plavoj hali

 

Čačak je, kako zbrinuo zaražene građane koji imaju blage simptome virusa, postavio krevete i drugi inventar u sportskoj hali u naselju Atenica.

Gradonačelnik Čačka obišao je halu i tom prilikom naveo da je u planu postavljanje ukupno 200 ležajeva, kao i da će za nekoliko dana taj prostor biti u funkciji.

Čačak, Čačanski sajam

Sportska hala u Čačku priprema se za pacijente sa korona virusom, Foto: cacak.org.rs

Prema njegovim rečima, hala u Atenici je drugi objekat koji je predviđen za ove namene.

Imamo 550 potencijalno osposobljenih ležajeva na dve lokacije. Želimo da rasteretimo Opštu bolnicu Čačak za one najteže pacijente, a oni sa blažim simptomima koji budu pozitivni na Covid19 biće smešteni na ove dve lokacije - naveo je Todorović.

On je istakao i da su u planu još dve lokacije u koje će biti smeštane osobe sa blažim simptomima na korona virus.

Stižu i knjige za Plavu halu u Atenici

 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u četvrtak, 2. aprila dostavila više od trista knjiga za Otvorenu biblioteku postavljenu u Sportskoj hali „Mladost”. Ova sportska dvorana, popularna „Plava hala” u Atenici, odlukom Kriznog štaba za vanredne situacije i Radnog tima, postala je privremena bolnica za obolele od koronavirusa sa lakšom kliničkom slikom, a Gradska biblioteka se pobrinula da im vreme uz knjigu što kvalitetnije i brže prođe. Pacijenti će tokom oporavka, biti u prilici da koriste fond od 300 knjiga koje pripadaju mahom lepoj književnosti, a otpisane su iz fonda Pozajmnog odeljenja za odrasle.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Vučić: Ovo su tri nove mere posle sednice dva krizna štaba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fcko

    3. april 2020 | 11:06

    Ajmo da se ovo izgura,Cacani svi u kuce i stanove.Mnogo je ljudi napolju cim je lepo vreme.Potpuno se slazem da treba da se zatvorimo 24/7 !! Cacak je duplo manji i od Nisa i od NS...

  • Zasto

    3. april 2020 | 10:28

    Zar je tesko zatvoriti sve, na dve, dve ipo nedelje, ostaviti apoteke i prodavnice do 12 sati i kraj, a ne gurate ljude u vatru, i dajete informacije koliko je zaraženi, a koliko unrlih

  • 🙄

    3. april 2020 | 11:01

    Pozdrav za Damu iz Lugana(da nije tebe mnogi bi imali posao)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA