≫ 

Jeftino gorivo u Bijeljini ih skupo koštalo: Oko 500 Mačvana u samoizolaciji zbog nesmotrenosti

Kao i mnogi drugi koji su uštedeli kada su natankovali svoje četvorotočkaše jeftinijim gorivom u Bijeljini, preračunali su se i shvatili da sada gube mnogo više

  • 4
Pavlovica most Foto: Telegraf

Policija u Bogatiću svakodnevno kontroliše oko 700 meštana koji se nalaze pod zdravstvenim nadzorom i u samoizolaciji. Od ovog broja, oko 500 u svojoj kući mora da provede 28 dana samo zbog toga što su u Republiku Srpsku prelazili da bi kupili jeftinije gorivo.

Oni, kao i mnogi drugi koji su uštedeli kada su natankovali svoje četvorotočkaše jeftinijim gorivom u Bijeljini, preračunali su se i shvatili da sada gube mnogo više.

- Išli smo porodično u Bijeljinu da sipamo gorivo dan pre zatvaranja granice. Policija nam je saopštila da moramo da provedemo u samoizolaciji 14 dana, a onda je produženo na 28 dana. Oboje odsustvujemo sa posla i verovatno nećemo primiti celu platu u martu i aprilu. Sva je sreća što ne živimo u stanu, pa dosadu prekraćujemo radeći u dvorištu i bašti - kaže P.D. iz Bogatića.

Na spisku policije je i najmanje 50 poljoprivrednika iz pograničnog sela Badovinci koji su preko "Pavlovića mosta" pre uvođenja vanrednog stanja prelazili da bi obradili svoje njive sa druge strane granice.

- Mi smo u najtežem položaju. Odmah tu, preko Drine, su nam njive u koje sada ne možemo da idemo jer je evidentirano kao da smo prešli državnu granicu. Ništa mi ne znači što će isteći 28 dana karantina, kada ni posle toga neću moći da pređem da posejem kukuruz jer je prelaz zatvoren, a Republika Srpska zabranila ulazak - jada se poljoprivrednik iz ovog sela.

Sa druge strane "granice" oko 600 poljoprivrednika poseduje više od 3000 hektara, imaju izgrađene objekte u kojima gaje stoku i velike površine pod šumama. Od raspada bivše države i postavljanja kontrolnog punkta i privremenog graničnog prelaza sa Federacijom BiH na "Pavlovića mostu" poljoprivrednici, uz sporadične probleme sa carinom i policijom, prelaze u svoje njive nesmetano.

Policija, republika srpska, police Republic Srpska Na spisku policije je i najmanje 50 poljoprivrednika iz pograničnog sela Badovinci - Foto: AFP/Profimedia

Od zatvaranja prelaza 17. marta, zbog epidemije koronavirusa, granicu niko ne može da pređe, a rešenje problema se očekuje "sa višeg nivoa" s obzirom na zabranu ulaska u zemlju koja je na snazi u Republici Srspkoj i Federaciji BiH.

- Moje domaćinstvo na levoj obali Drine ima zasejanu pšenicu. Ne možemo da pređemo da je poprskamo i prihranimo - kaže M.P., dodajući da će najveću štetu imati poljoprivrednici koji od sve imovine poseduju samo zemlju na levoj obali Drine.

Iako je oko 170 građana koji su se vratili iz inostranstva, pod zdravstvenim nadzorom, u ovom kraju nema pozitivnih na koronavirus. Policija je od uvođenja vanrednog stanja podnela 3 krivične prijave zbog kršenja samoizolacije i 3 protiv lica koja su prekršila "policijski čas".

Video: Jake kontrole policijskog časa: Zaustavljaju se vozila i kontrolišu pešaci

(D.G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iko

    3. april 2020 | 13:52

    50 dinara razlika u litri goriva. Za poljoprivrednika to nije mala razlika.

  • RS

    3. april 2020 | 13:43

    Pa oni su svesno otišli tamo ne treba ništa ni da primite od plate

  • mix

    3. april 2020 | 19:26

    Isto je sa prijepoljem i pribojem zbog 10 min 28 dana prisilne robije eto jad od drzave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA