≫ 

Deca iz Vranja ostala bez oca zbog korone, majka im je u bolnici: Šta će sada biti sa njima

Jedna od najvećih dilema

  • 7
Dečak, dete, maska. koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prethodnih dana, otkako je počelo testiranje većeg broja ljudi u Srbiji i većeg broja zaraženih korona virusom, jedno od najčešće postavljenih pitanja bilo je šta će biti sa decom onih roditelja gde se ispostavi da su oboje zaraženi virusom? Ili da moraju u neku od bolnica širom Srbije.

To pitanje često se postavljalo lekarima na vanrednim konferencijama koje su bile posvećene korona virusu, a primer je slučaj porodice iz Vranja, odnosno, porodice u kojoj je nažalost, preminuo muškarac, star 63 godine, dok je njegova supruga zadržana u bolnici dok se ne potvrdi da li  je pozitivna na korona virus  ili ne.

Prema našim saznanjima, njihova deca su u međuvremenu zbrinuta i dodeljen im je srodnik staratelj. Istovremeno, o njima se pored staratelja koji im je dodeljen, brine i baka.

To bi trebalo da bude model i su svim sličnim slučajevima. Odnosno, kako saznajemo, Centri za socijalni rad dobiće posebnu instrukciju, protokol kojom će se voditi u vreme vanrednog stanja.  Ukoliko deca imaju bliske rođake, dodeliće se bliskom srodniku. Uz to, procenjivaće se da li stariji maloletnik može da se brine o mlađem. Ukoliko ne, odrećiće se hraniteljska porodica.

Preciznije, ustanove socijalne zaštite biće dužne da sve svoje resurse stave u funkciju kako bi se odmah zaštitila deca čiji roditelji su pozitivni na korona virus, ili čekaju rezulate.

U slučajevima zaštite dece čiji se roditelji nalaze na bolničkom lečenju ili u karantinu, obaveza centara za socijalni rad biće da, u skladu sa svojim nadležnostima, bez odlaganja toj deci obezbede bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove i nadzor.

Deca će biti pod stalnim nadzorom, a biće im obezbeđen i zdravstveni pregled, kao i obavezno testiranje na korona virus, ukoliko nije ranije takvo testiranje izvršeno.

Ukoliko se proceni da deca mogu da ostanu u okviru porodičnog stana ili kuće, obezbediće im se nadzor i vodiće se računa o njihovoj ishrani, odeći i održavanju lične higijene i higijene prostora.

Procenjivaće se da li postoji mogućnost da starije dete privremeno brine o mlađem, a ako to nije slučaj, dodeliće se nadzor bliskog srodnika ili hraniteljske porodice.

Video: Za poslednja 24 časa zaraženo još 305 ljudi, danas preminulo osam osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    3. april 2020 | 21:01

    Verujmo u to da ce se majka sto pre oporaviti i izleciti. Da ce deca ostati zdrava. I jedna tragedija je previse. Pomoci ce im se u svemu ostalom. Samo Boze daj zdravlja.

  • M Bgd

    4. april 2020 | 02:17

    Molim da se ovoj deci pomogne na sve moguce nacine.Ipak su to iztraumirana deca u jako teskoj situaciji u ovom surovom svetu (trenutno bez oba roditelja).Apelujem i molim da se nadje nacin kako bi deca sto lakse prebrodila ove teske trenutke i pretezak teret koji je pao na njih.

  • DARKO 100%

    3. april 2020 | 18:33

    Kroz teska vremena prolazimo,jednostavno postali smo svi kuglice lutrijskog bubnja,Boze saxuvaj nas od svakog zla!🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA