Kad bismo ispoštovali sve pooštrene mere, Srbija bi već za 2 nedelje imala 0 obolelih

Kako je rekla dr Darija Kisić Tepavčević, treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci ovog virusa

  • 22
Policijski čas Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Teoretski, kada bi ovog momenta svi poštovali mere socijalnog dinstanciranja preduzete zbog sprečavanja širenja korona virusa, već nakon isteka inkubacionog perioda mi bismo imali nula obolelih. Ako ove pooštrene mere ispoštujemo, rezultate možemo da vidimo za otprilike dve nedelje, rekla je večeras u emisiji "oko" RTS-a dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instuituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Prema njenim rečima, treba svi da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci ovog virusa.

Konferencija, Darija Kisić Tepavčević Printskrin: RTS

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Lazar Davidović rekao je da se operišu samo hitni bolesnici i neodložni slučajevi.

On je ispričao da je insistirao da operiše pacijenta za koga se sumnjalo da je zaražen korona virusom i da se tada prvi put sreo sa specijalnim zaštitnim odelima ekipe sa kojom je radio. Pacijent je bio smešten u odvojenu sobu i na sreću ispostavilo se da nije zaražen korona virusom.

Lazar Davidović, hirurg Lazar Davidović, Printskrin: Youtube/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Davidović je ispričao da je član vajber grupe sa svojim kolegama koji žive i rade širom sveta.

- Jednog dana sam svima poslao poruku, pitao sam ih kako su. Usledila je salva različitih odgovora iz čega sam ja izveo određene zaključke. Na kraju će nam ostati samo brojke, ali čak i kad se ne poredimo sa ekstremima kakav je Italija, vidi se da naši lekari, stručnjaci čine sve što mogu - rekao je dr Davidović.

Majku pozdravlja sa 10 metara udaljenosti

Prema njegovim rečima, češće nego inače čisti svoju obuću, odmah se istušira i promeni odeću kad uđe u stan. Majku koja ima 85 godina i niz propratnih bolesti smestili su u posebnu prostoriju i nju pozdravlja sa desetak metara udaljenosti, jer je on, kako kaže, najverovatniji rezervoar virusa u svojoj porodici, jer se svakodnevno sreće sa pacijentima.

Profesorka Tepavčević je rekla da je veći broj zaraženih posledica povećanog broja testiranih. Od danas registrovanih više od 300 slučajeva, ima onih sa blagim kliničkim slikama, ali ima i onih u teškom stanju. Među testiranima ima onih koji su doputovali iz inostranstva, ali i kontakata ljudi koji su već registrovani kao nosioci zaraze. Broj pacijenata na respiratoru je juče i danas bio isti, navela je ona.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Video: Kisić-Tepavčević o bolnici u Ćupriji: Neminovno je da će biti smanjen rad kapaciteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ezra

    4. april 2020 | 07:19

    Pa prvo postovati zakon ,i vanredno stanje ,svako ko prekrsi pravila u zatvor,pa ne moze za krsenje izolacije da se dobije uslovna kazna ,hapsite sve prekrsitelje ,

  • Mile

    3. april 2020 | 22:04

    Ali onda i firme zatvorite!

  • Svi rade redovno

    3. april 2020 | 22:27

    O kakvom zatvaranju pricate? Radim od 7 do pet do pet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA