≫ 

Mesečni dnevnik korone u Srbiji: 51 žrtva, 1.908 obolelih i desetine mera, a evo kako je sve počelo

Srbija danas ulazi u drugi mesec borbe protiv korona virusa

  • 11
Korona virus, Region, Srbija, mapa Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Danas je tačno mesec dana kako je baš u ovo vreme sazvana hitna konferencija u Palati Srbije gde je ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio da nam je korona virus stigao u zemlju. Od tada do danas u Srbiji je COVID 19 odneo 51 život, a bolest je potvrđena kod 1.908 osoba. 

Do danas je na ovaj virus testirano 7.360 osoba, a više od 80.000 je u izolaciji. Ozdravilo je 54 osoba.

Do pronalaska prvog zaraženog u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" testirano je ukupno 67 osoba. A, COVID je u Srbiju stigao kada je u svetu već bilo 98.171 oboleli i 3.385 smrtna ishoda. COVID-19 je bio  registrovani u ukupno 84 zemlje i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

Praktično do prošle nedelje testiranje na korona virus se radilo samo na Institutu "Torlak", a sada u još 7 laboratorija - Nacionalnoj laboratoriji u Batajnici, Zavodu za biocide u Beogradu, Institutu za javno zdravlje u Vojvodini, Institutu za javno zdravlje u Nišu, Veterinarskom institutu u Nišu, Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu, a od 9. aprila radiće se i u novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije.

Umesto 300 do 400 dnevno, posle 9. aprila trebalo bi da bude obrađeno 7.000 uzoraka.

U četvrtak, 2. aprila uveden je i Test samoprocene, koji smo i mi uradili

Na početku su se brisevi uzimali samo u infektivnim klinikama  a danas se to radi i u domovima zdravlja širom zemlje, koji su pretvoreni u COVID ambulante.

Takođe, pored infektivnih i drugih klinika, pacijenti koji nemaju težak oblik bolesti smeštaju se u privremenim improvizovanim bolnicama u šta su pretvoreni sajmovi, škole, sportske hale, studentski domovi...

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Za ovih mesec dana održano je više destina kriznih štabova, 25 konferencija lekara, više konferencija predsednika Srbije i premijerke Ane Brnabić, a jednom se predsednik Aleksandar Vučić obratio građanima i putem Javnog servisa Srbije.

Mesec dana korone u Srbiji obeležilo je prvo zatvaranje manjih graničnih prelaza a zatim su naše granice zatvorene u potpunosti.

Osim zdravstvenih doneto je i niz ekonomskih mera.

U prethodnih mesec dana evakuisali smo naše građane iz inostranstva. Takođe, u Srbiju su došli i stručnjaci iz Kine odakle nam je stigla pomoć u vidu opreme, koju smo dobili i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Doživeli smo i to da se svima osim Kriznom štabu Vlade zabrani da daje izjave u vezi sa koronom. Već sutradan, to jest prošlog petka, ta odluka je stavljena van snage. 

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Takođe, bilo je i hapšenja novinara. Zbog teksta o stanju i opremljenosti Kliničkog centra Vojvodine hapšena je novinarka Ana Lalić.

Prisetimo se svih dana unazad!

Zlatibor Lončar Ministar zdravlja Zlatibor Lončar saopštio da nam je korona virus stigao u Srbiju Foto: Ministarstvo zdravlja

Petak, 6. mart 2020. - Korona stigla u Srbiju 

Ministar Lončar ispričao je na hitnoj konferenciji da sezaraženi muškarac sam javio lekarima, i da on već tog dana nije imao temperaturu.

Radi se o čoveku koji ima 43 godine. Ono što je najbitnije, on se dobro oseća, trenutno nema nikakve tegobe. Boravio je u više navrata u Budimpešti. Tamo mu živi sestra. Ona je imala respiratorne tegobe, temperaturu i sve one znake koji su slični korona virusu - rekao je Lončar.

Kada se vratio iz Budimpešte, prvooboleli u Srbiji je osetio tegobe, i sam se javio lekarima.

- Bio je odgovoran, samoizolovao se, decu poslao na selo, ostao samo sa suprugom. Posumnjalo se odmah na korona virus, uzete su analize, noćas je urađen test, i bukvalno pre sat vremena stigao je rezultat. On je u izolaciji u bolnici u Subotici. Naše nadležne službe su uzele već analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa njim i njegovom porodicom. Očekujemo u toku dana da dobijemo i te analize. Dobro se osećaju i njegova supruga i deca. Nemamo nikakvog da ima ozbiljnije zdravstvene tegobe - naveo je 6. marta ministar zdravlja.

Kao što smo već i pisali prvozaraženi je I. Đ. (43) iz Bačke Topole. Radi se o preduzetniku koji ima porodičnu firmu već 25 godina.

On je prvo bio smešten u bolnici u Subotici ali mu je zbog skokova telesne temperature, već u subotu prebačen u Kliniči centar Vojvodine gde je ležao sve dok mu nije testovima dva puta potvrđeno da nema više virus u organizmu.

Aleksandar Vučić, Koronavirus Prvo obraćanje predsednika Vučića o koroni a nakon sastanka sa lekarima Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sreda, 11.mart 2020 - Predsednik Vučić se obratio nakon sastanka s lekarima

Dan kada se predsednik Vučić prvi put obratio zbog korone u Srbiji je već bilo 12 zaraženih slučajeva. Predsednik je tada rekao da odluke donosi struka a ne politika, istakao da imamo dovoljno respiratora i pozvao građane da ne kupuju zalihe hrane jer za zim nema potrebe,

Na toj konferenciji se pojavio sa epidemiolozima Predragom Konom, i Branislavom Tiodorovićem, infektologom i bivšim direktorom Infektivne klinike Mijomirom Pelemišem, pulmologom Univerzitetske dečije klinice u Tiršovoj Branimirom Nestorovićem, dirketorom Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS Goranom Stevanovićem i direktorom Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimirom Petrovićem, takođe, epidemiolog.

Toga dana je i uvedena praksa da se svakodnevno lekari obraćaju novinarima na konfernciji za novinare. One su se prvo održavale  u 18 časova, a kada je početak policijskog časa pomeren sa 20 na 17 sati, i njihovo vreme je pomereno - na 15 sati.  Do sada je održano 24, jednu su napustili lekari a jednog dana je izostala.

Četvrtak, 12. mart 2020. - Predsednik se putem Javnog servisa obratio naciji

Iako se očekivalo da predsednik saopšti nove mere to se nije dogodilo. Tada je samo najavio formiranje dva Krizna štaba  - jedan zdravstveni, za borbu protiv korona virusa, a drugi za otklanjanje posledica po ekonomiju.

Ovi štabovi su formirani već sutrada.

Nedelja, 15. mart 2020.  - Uvedeno vanredno stanje

U Srbiji je tog dana uvedeno vanredno stanje, četvrto po redu koje smo doživeli. Ono i dalje traje a razlikuje se od drugih i zbog policijskog časa.

Sreda, 18. mart 2020. - Uveden policijski čas, aplauz za zdravstvene radnike

Svim građanima Srbije biće od srede 18. marta ograničeno kretanje - u toku noći od 20 sati do 5 ujutru,  a starijima od 65 godina od toga dana u 10 sati u potpunosti je zabranjeno kretanje.

Vreme policijskog časa je u međuvremenu promenjeno, odnosno on je produžen.

Policijski čas, policija, Beograd, zabrana kretanja Policija kontroliše da li vozači imaju dozvolu za kretanje u vreme policijskog časa Foto: Printskrin

Tog dana stigao je i poziv da se te večeri izađe tačno u 20 časova na terase ili s prozora i aplaudira zdravstvenim radnicima. 

Tapšalo se te večeri, ali i svake naredne.

korona virus, koronavirus aplauz Aplauz za lekare sa prozora, terasa ... Foto-ilustracija: Tanjug/AP, Pixabay

Zahvalnost lekarima je upućena i putem bilborda koji stoji ispred Klinike za Infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Četvrtak, 19. mart 2020. - Proglašena epidemija korona virusa

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo je naredbu o proglašenju epidemije u Srbiji izazvanu korona virusom, koja je objavljena u Službenom glasniku.

U naredbi se navodi:

Proglašava se epidemija zarazne bolesti COVID-19, epidemijom od većeg epidemiološkog značaja – za teritoriju Republike Srbije. Ova naredba stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije - navodi se u Službenom glasniku.

Petak, 20. mart 2020. - Prva žrtva korona virusa 

Iz Kliničkog centra Vojvodine stigla je vest da je preminuo pacijent iz Kikinde. 

Reč je o Radislavu B. (59) iz Kikinde.  Kao što smo već i pisali, on se zarazio od svog komšije, koji je preminuo desetak dana posle njega, a koji je bio u kontaktu sa sinom iz Milana

Subota, 21. mart 2020. - Stigli stručnjaci i pomoć iz Kine

Najveći srpski avion, erbas A330 "Nikola Tesla", doleteo je iz Kine sa najvećom pošiljkom pomoći za Srbiju: medicinskim aparatima, zaštitinom opremom i kineskim ekspertima, a lično ga je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na paketima medicinske pomoći koja je stigla iz Kine ispisano je, na kinsekom jeziku i ćirilici, "Čelični prijatelji, delimo i dobro i zlo!, uz srce na čijoj jednoj polovini je zastava Srbije, a na drugoj zastava Kine.

U Srbiju je doputovalo šest vrhunskih epidemiologa iz područja Vuhana u Kini koji je bio najpogođeniji korona virusom i njihovo iskustvo biće od velikog značaja za lekare u Srbiji.

Oni su, kako je tokom dana izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, savetovali da treba da se počne sa masovnim testiranjem kako bi stalo na putu ovoj nemani.

SRIJA KINA AVION POMOC Doček stručnjaka i pomoći iz Kine Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Nedelja, 22. mart 2020. - Produžen policijski čas

Vlada Srbije je tog dana donela odluku da policijski čas produži i da traje od 17 sati do 5 ujutru, a izuzetak je bila samo nedelja kada su građani stariji od 65 godina mogli da izlaze od 3 do 8 radi kupovine namirnica.

Utorak, 24. mart 2020. - Lončar: Dve bebe zaražene koronom 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je  da su u Srbiji potvrđena dva slučaja zaraze korona virusom beba, da je prva beba sa Kovidom 19 bila u kućnoj izolaciji, dok je beba stara sedam meseci na lečenju u KBC  "Dragiša Mišović''.

- Prva beba je bila na kućnom lečenju jer nije imala nikakve tegobe, ali je bilo pod stalnim nadzorom lekata Instituta za majku i dete. Dešava se da deca budu zaražena, ali srećom kod njih se do sada nisu ispoljili ozbiljniji simptomi - rekao je Lončar.

Vizir, beba, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Petak, 27. mart - Porodila se prva trudnica zaražena koronom

U GAK "Narodni front" porodila se prva trudnica zaražena korona virusom.

Žena je iz Valjeva a na svet je donela zdravog dečaka. I on je testiran na korona virus ali nam njegovi rezultati testa nikad nisu saopšteni.

Subota, 28. mart 2020. - Ozdravio nulti pacijent iz Srbije

I. Đ. (43) iz Bačke  Topole, prvi oboleli od korona virusa u Srbiji pušten je iz  Kliničkog centra Vojvodine na kućno lečenje.

On je ovu zdravstvenu ustanovu napustio nakon što je dva puta u razmaku od 48 sati testiran na koronu, i testovi su bili negativni.

Konferencija Fotografija sa konferencije koju je struka napustila, nije bilo pitanja novinara Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Utorak, 31. mart -Najkraća konferencija u istoriji korone u Srbiji

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolestiKCS Goran Stevanović, saopštio je tog dana u prisustvu epidemiologa Predraga Kona i Darije Kisić Tepavčević koliko ima novooobolelih a koliko preminulih, rekao da je to najgori dan i napustio konferenciju.

Tog dana je bilo 7 preminulig a 115 novooboleih.

- Ovo je najgori dan za Srbiju, a bojim se da nije najgori u budućnosti. Čekaju nas još gori dana - rekao je Stevanović na pres konferenciji u Palati Srbija.

Stevanović je rekao da je ovo rezultat nepoštovanja mera i preporuka, i pored svih apela i molbi nadležnih, te upozorio da nam se bliži scenario iz Italije i Španije, ako nastavimo ovako neodgovorno da se ponašamo i prema sebi i prema drugima.

- Olako smo shvatili opasnost od ove bolesti i pokušavamo da izbegnemo neophodne mere da bismo sprečili širenje. Ako nastavimo ovako da se ponašamo ne postoji zdravstveni sistem koji će uspeti da kompenzuje ovoliki broj obolelih. Imaćemo scenario iz Italije i Španije i nećemo moći da pomognemo našim sugrađanima rekao je Stevanović.

Iste večeri, građanim su stigle poruke upozorenja od COVID 19 koje su uznemirile stanovništvo.

- Situacija je dramatična. Približavamo se scenariju iz Italije i Španije. Molimo vas da ostanete kod kuće. Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID 19 - pisalo je u poruci.

Korona srbija virus, koronavirus Foto: Covid19

Lažna uzbuna za policijski čas od 24 sata 

Pre nego što su korisnici mobilne telefonije dobili ove poruke, društvenim mrežama se pronela vest da će već sutradan biti uveden policijski čas od 24 sata.

Iz Vlade Srbije su ubrzo to demantovali, a osoba koja je prva plasirala tu informaciju, još nije uhapšena.

Sreda, 1. april 2020. - Prva smrt u Vladi Srbije  

Bitku sa ovim oboljenjem izgubio je državni sekretar iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić.

Blažić je iz Kikinde, grada koji je jedno od žarišta epidemije korona virusa u Srbiji, ali već godinama živi i radi u Beogradu. Bio je smešten u Infektivnoj klinici u Beograd.

Branislav Blazic Foto: ekologija.gov.rs

Četvrtak, 2. april 2020. - Policijski čas vikednom, nova odluka o šetanju kućnih ljubimaca...

Predsednik Srbije obratio se na konferenciji za novinare nakon dva krizna štaba  na kojoj je saopštio tri nove mere - policijski čas vikendom odnosno, od 13 sati u subotu do ponedeljak u pet.

Meru zabrane kretanja više od dvoje ljudi a treća mera je omogućila vlasnicima kućnih ljubimaca da ih prošetaju od 23 sata do jedan iza ponoći.

Tog dana nije bilo konferencije za novinare na kojoj bi se lekari obratili novinarima sa novim brojem obolleih i preminulioh.

Petak, 3. april 2020. -  Lažno obaveštenje o letnjoj školi 

Društvenim mrežama se proširilo obavepštenje sa falsifikovanim potpisom ministra prosvete Mčladena Šarčevića da će od 1. juna do 1. avgusta biti letnja škola, a da će se onlajn nastav držati samo još dve nedelje.

Nadležno ministarstvo je ovo u rekordnom roku demantovalo. 

Setnja pasa, policijski cas Foto: Telegraf

Subota, 4. april 2020. - Počeo najduži policijski čas 

Tačno u 13 sati u subotu počeo je policijski čas koji je trajao jutros do 5.

Kako je izjavio ministar policije Nebojša Stefanović prekršilo ga je oko 700 ljudi.

Nedelja, 5. april 2020. - Korona ušla u redove zaposlenih u Ministarstvu prosvete 

Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanje odraslih, i funkcioner SNS, pozitivan je na korona virus. On nije na respiratoru, ali je u KBC Dragiša Mišović. Drugo dvoje zaposlenih koji su u kućnoj izolaciji su Miloš Blagojević i Radomir Živković.

Lapsus prof. dr Darije Kisić Tepavčević

Mesec iza nas ostaće upamćen i po upečatljivim izjavama lekara, njihovim lapsusima, objašnjavanju da li se sada treba pričešćivati ili ne, zašto su prvo govorili da je opasniji takozvani svinjski grip...

Ostaće upamćena izjava dr Nestorovića, koji je prilikom prvog obraćanja kazao da je pandemijski grip opasniji od korone. I sam je kasnije objasnio da je korona virus nepoznanica za sve.

Epidemiolog i zamenik direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Darija Kisić Tepavčević napravila je 22. marta jedan lapsus koji je pripisan njenom radu i umoru. Gostujući na RTS rekla je da je prvi oboleli od korona virusa u SRbiji otkriven 1. marta...

- Mi smo 1. marta izolovali prvu infekciju ovim virusom. Bio je to importovani slučaj. Ta osoba je izolovana, hospitalizovana i nije se dalje proširilo. Sledeće, odmah nakon dva dana imali smo drugi importovani slučaj i tu se već deslila lokalna transmisija, 6 dana nakon prvog slučaja - rekla je doslovce prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Već sutradan izjavila je da postoje snimci koji dokazuju da je prvi zaraženi registrovan 6. marta, a zašto je došlo do ovakvog lapsusa nismo čuli.

Konferencija, Darija Kisić Tepavčević Printskrin: RTS

Smrtnonosni poljubac doktora Stevanovića 

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS dr Goran Stevanović 21. marta je rekao da je povećanje broja zaraženih korona virusom očekivalo i ponovio apel građanima da maksimalno smanje boravak napolju i izbegavaju uobičajene socijalne kontakte kako bi doprineli smanjnju rizika od širenja zaraze.

- Najzarazniji su ljudi pred početak bolesti. U tom trenutku druženje na udaljenosti manje od propisane je veliki rizik. Svaki poljubac je potencijalno smrtonosan, jer neko može da ne zna da je bolestan. Moramo da se sklonimo sa ulica i javnih mest akoliko je god moguće. Ja imam troje dece, povilene ako su u kući po ceo dan. Deca nisu ugrožena kao deca, ne oboljevaju od teške klinike slike, ali deca su vrlo efikasan rasadnik infekcija. Moramo zato poštovati mere - rekao je doktor Stevanović na konferenciji za javnost.

LEKARI INFEKTIVNA KLINIKA PORUKA PODRSKE LEKARIMA Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Čelična disciplina epidemiologa Branislava Tiodorovića

Na jednoj od konferencija za novinare profesor Tiodorović je rekao da nam je u daljim danima potrebna čelična disciplina kako bismo se i ako želimo da se izborimo sa koronom.

Ovaj njegov izraz, kasnije su koristili i njegov kolega Predrag Kon, premijerka Srbije Ana Brnabić ali i mnogi drugi.

Kad smo kod Kona, teško je izvući jednu njegovu izjavu. Buru je svakako podigla u verskim krugovima njegovo objašnjenje da bi sad trebalo obustaviti pričešće.

Danas ulazimo u drugi mesec borbe protiv korone, i nadamo se da će biti bolji u svakom pogledu.

Ostanite kod kuće.

Video: Predrag Kon: Jasno je da je danas najcrnji dan za Srbiju

(Lj. R. )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    6. april 2020 | 11:16

    Pocelo je sa ahahaha najsmesniji virus u istoriji covecanstva, ne napada zene neka idu u milano u shopping. Trgnite rakiju protiv virusa ahaha E tako je pocelo. A sad zbog najsmesnijeg virusa hoce da nas zatvore na 24/7...

  • Nes

    6. april 2020 | 11:35

    24 sata izolacije za sve gradjane . Virus se kretanjem gradjana od 5 - 17 sve vise siri , samim tim bice I sve vise mrtvih.

  • DLZ

    6. april 2020 | 11:20

    Pocelo je konf.za stampu gde su se kliberili,sprdali sa korona virusom,slali u Milano na snizenje,rakijom ubijali virus,zene imaju ekstrogene...Tako je pocelo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA