≫ 

Protojerej Milan Nikolić preminuo zbog komplikacija sa plućima

Lekari su se borili za njegov život, ali je imao jaku upalu pluća

  • 17
Protojerej Milan Nikolić Foto: eparhijaniska.rs

Protojerej Milan Nikolić preminuo je u subotu u 68 godini života usled komplikacije sa plućima. On je 1. aprila smešten na Internoj klinici za plućne bolesti u Nišu. Imao je jaku upalu pluća. Lekari su se borili za njegov život, međutim, poznati niški sveštenik izgubio je bitku.

Stanovnici naselja Brzi Brod u Nišu opraštaju se od njega i zahvaljuju za sve što je za njih i za njihovo naselje učinio.

Protojerej Milan Nikolić (1952–2020) bio je jedan od najobrazovanijih sveštenika u gradu Nišu. Nakon bogoslovije, želeći da studira i da izađe u susret izazovima društvenih nauka, kao i drugim izazovima vezanim za socijalno i pedagoško služenje, upisao je i uspešno završio studije sociologije. Počeo je da postiže rezultate na planu društvenih istraživanja, ali je u jednom životnom trenutku shvatio da želi celokupan svoj život i rad da posveti svojoj crkvi.

Nakon rukopoloženja 1996. godine i postavljanja na mesto paroha u Leskovcu, imao je blagoslov i poverenje Njegove svetosti Patrijarha Irineja, tada Episkopa niškog, da intelektualnim radom doprinese aktivnostima crkve. U vreme kada još nije bila uvedena verska nastava u školama. građani Leskovca mogli su da steknu najverodostojnije hrišćansko obrazovanje, jer se otac Milan, podržavajući i organizujući u tome i druge sveštenike, redovno obraćao vernima preko lokalnih medija.

U načinu na koji je on, onda kao leskovački paroh, povezivao gradske medije, gradske institucije i crkvu, pokazali su se najbolji plodovi njegovog obrazovanja, kao i odgovarajućeg umeća komunikacije koju i kasnije primenjivao u svojoj službi. Leskovac je i danas poznat po živoj katihetskoj i misionarskoj aktivnosti svojih sveštenika, na temeljima koje je u značajnoj meri pre više od dve decenije pokrenuo u tom gradu otac Milan Nikolić.

Dolaskom na mesto paroha u Niškoj Banji 1999. godine otpočeo je drugi period u njegovom životu.

Svojim trudom privukao pažnju mnogih, od učenih studenata teologije do prostih bogotražitelja i namernika iz naroda.

Otac Milan je sa još većim intenzitetom razvio svoj pastirski rad i služenje, organizujući čitavo ovo niško naselje oko crkve, okupljajući narod svih uzrasta i pokrećući važne građanske inicijative.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole@

    4. april 2020 | 20:11

    Нека почива у царству небеском породици изражавам саучешће

  • Dana

    4. april 2020 | 18:52

    Tuga

  • Kata

    4. april 2020 | 20:08

    Šteta što je moralo ovako. Kad kažu ne okupljajte se, pa poslušajte. Biće vremena za sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA