≫ 

Raste broj obolelih u Novom Pazaru i Prijepolju, Srbija se primakla broju od 2.000 zaraženih

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno prisustvo korona virusa kod 1.908 osoba, a broj preminulih se popeo na 51

  • 69

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 1.908

* Broj preminulih u Srbiji: 51

* Više od 100 izlečenih građana

* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno - od 17 do 5

* Policijski čas vikendom traje od subote od 13 časova do ponedeljka u 5 sati ujutru

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima

* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Sa 305 novoobolelih i osmoro mrtvih, petak 3. april bio je najteži dan u Srbiji. Stručnjaci otkrili da ulazimo u četvrtu fazu sa stovišta epidemiologa, što znači da je veliki rizik za prenošenje zaraze unutar porodice, te da su i oni sa lakšom kliničkom slikom, a kojih je 80 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, potencijalne kliconoše.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19.

Iz časa u čas:

23:32 Tiodorović: Žena iz Lugana znala je da je zaražena koronom, krivulja Slovenaca i Hrvata nije logična

Srpkinja iz Lugana, koja je početkom marta boravila u Srbiji i zarazila još nekoliko osoba, znala je da je bolesna, a ipak se šetala i viđala se sa prijateljicama, rekao je gostujući na TV Prva epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

- Žena iz Lugana rekla je da je znala da je bila bolesna, sela sa drugaricama u Knezu... Ona nam je poslala kada se vratila u Lugano celu listu koju je dobila od svog lekara, tamo joj je utvrđeno da je ona pozitivna. Šetala se po Nišu, dolazile su neke njene prijateljice iz Beograda, to su one dve koje su bile na Infektivnoj klinici - rekao je Tiodorović.

Branislav Tiodorović Foto: Tanjug/Slobodan Miljević, Pixabay

23:10 Dr Kon: Virus više nije pod kontrolom, infektolozi i epidemiolozi ne mogu da pohvataju konce

U večerašnjem televizijskom gostovanju dr Predrag Kon ocenio je da stručnjaci više ne mogu da kontrolišu korona virus, te da je neophodno da se građani i zdravstveni sistem oslone na primarnu zdravstvenu zaštitu.

Već smo u situaciji da ne možemo da kontrolišemo virus. Imamo situaciju da je negde ušao u bolničke uslove, zaražene smo udaljili sa posla. Međutim, toga će u narednom periodu biti više - rekao je dodajući da je cilj što pre treba otkriti pozitivne zdravstvene radnike i izolovati ih, što zbog svog, to zbog zdravlja pacijenata.

Predrag Kon, Daria Kisic Tepavcevic Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIĆ

22:56 Direktorka DZ Kuršumlija: Nijedan zaposleni nema COVID-19

Nijedan radnik Doma zdravlja u Kuršumliji nema izolovan korona virus, tvrdi direktorka DZ Uranija Petrović, reagujući na navode pojedinih medija o stanju u toj ustanovi, koji, kako kaže, uznemiravaju javnost.

- Do današnjeg dana nijedan radnik Doma zdravlja u Kuršumliji nema izolovan virus korone. Tačno je da su tri radnika na grudnom odeljenju Opšte bolnice u Prokuplju, ali nije dokazan virus korone- poručila je Petrović.

Pojedini lokalni mediji objavili su da je jedan lekar DZ Kuršumlija, nakon što je primetio da ima simptome koji ukazuju da je inficiran korona virusom, u petak zatražio pomoć u posebnom Odeljenju za izolaciju i prijem zaraženih DZ.

Taj lekar, prema pisanju pomenutih medija, tvrdi da već nekoliko dana on i njegovi saradnici pokušavaju da se testiraju, ali da testova nema.

Dr. Petrović u saopštenju dostavljenom Tanjugu nije komentarisala te navode, već kaže da je istina da je desetak radnika otvorilo bolovanje, ali dodaje da će ta bolovanja biti preispitana i svima će se uzeti bris na koronu u naredna dva do tri dana.

- Inače, dobili smo dopis od Ministarstva zdravlja da bolovanja mogu samo da se pravdaju za korona pozitivne radnike, jer je sada vanredno stanje i svaki zdravstveni radnik mora maksimalno da da svoj doprinos u zaštiti naših pacijenata - ističe Petrović.

Ona ističe da je Dom zdravlja u Kuršumliji otvorio respiratornu ambulantu pre svih u Srbiji, u koju dolaze pacijenti sa respiratornim tegobama posle trijaže koja se radi na ulazu Doma zdravlja.

- Svi radnici od prvog dana nose zaštitnu opremu, snabdeveni smo kako svom neophodnom opremom, tako i sa svim lekovima i izlazimo na svaki poziv pacijenata. Od danas nam radi Privremeno respiratorno odeljenje sa 10 kreveta koje smo formirali i opremili u zgradi fizikalne medicine -  kaže Petrović.

Prema njenim rečima, na teritoriji opštine Kuršumlija do sada su dva pacijenta zaražena korona virusom i oni su posle nekoliko dana lečenja u prokupačkoj bolnici pušteni kući.

"Ostanite kod kuće", poručuje na kraju dr. Uranija Petrović.

22:55 Stefanović objasnio šta da rade oni koji zbog korone moraju kod lekara, a u toku je policijski čas

Građani koji osećaju tegobe i imaju zdravstvenu potrebu, mogu slobodno potražiti pomoć u bilo koji zdravstvenoj ustanovi u vreme policijskog časa, izjavio je večeras ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović.

Policijski čas Foto: Tanjug/Rade Prelić

22:08 Direktor Infektivne klinike u KCS: Covid-19 još nepoznanica, svaki dan o njemu naučimo nešto novo

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović izjavio je večeras da je novi korona virus  još nepoznanica i da ne može da se predvidi njegov razvoj.

- Svaki dan saznamo šta su uradile kolege u svetu. Još ga ne poznajemo dovoljno dobro da kažemo da možemo da ga predvidimo - rekao je Stevanović i ponovio da je glavni način prenosa virusa kapljičnim putem, na daljinu 1,5 do dva metra.

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

21:53 Stefanović: U MUP-u 31 osoba zaražena korona virusom, 900 u izolaciji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je 31 pripadnik MUP-a zaražen novim virusom korona, dok je oko 900 u samoizolaciji.

Stefanović je naveo da je danas među žrtvama korone i pripadnik MUP-a, star 58 godina, koji je u tom poslu bio 34 godine, dodajući da će se država potruditi da pomogne njegovoj porodici.

NOVI SAD SAJAM BOLNICA PRIVREMENA BOLNICA U NOVOM SADU Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

19:32 Vučević: Od sutra prvi pacijenti na Novosadskom sajmu

Prijem prvih pacijenata zaraženih korona virusom, koji imaju lakšu kliničku sliku, počeće sutra da se primau u privremenu bolnicu u Halu 1 Novosadskog sajma, najavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vučević je za TV Prvu rekao da je Novosadski sajam kompletno opremljen za smeštaj "lakših pacijenata" i naveo da je 1.000 kreveta spremno za pacijente, sa tuš kabinama, toaletima, televizorima, internet konekcijom...

Dodao je da će u slučaju većeg širenja zaraze biti dostupna dvorana Spens, kao i da bi se onda razmišljalo i o hali u Futogu, Slanoj bari, ističući da se nada da do tog scenarija neće doći.

19:07 Novi slučaj korona virusa u Prijepolju: U Zlatiborskom okrugu ukupno 23 zaražena

Na teritoriji Zlatiborskog okruga registrovano je još dva nova slučaja infekcije korona viusom - jedan u Bajinoj Bašti i jedan u Prijepolju.

U tom delu Srbije, registrovano je do sada 23 potvrđena slučaja, prenosi Sandžaklajv.

U Novoj Varoši je pet oboleluh, u Užicu i Prijepolju po četiri, u Bajinoj Bašti tri, a u Priboju, Čajetini i Požegi po dva. U Sjenici je obolela jedna osoba.

18:40 Ukupan broj zaraženih Srba na KiM porastao na 27: Jedan pacijent preminuo

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovane su četri novoobolele osobe od korona virusa, a ukupan broj zaraženih je 27, od kojih je jedan pacijent preminuo, saopštio je danas direktor vladine kancelarije za KiM Marko Ðurić.

On je u dnevnom izveštaju o situaciji na KiM na svom Instargam nalogu precizirao da su tri novoobolela lica u Kosovskoj Mitrovici tri, a jedno u Zvečanu.

 
 
 
View this post on Instagram
Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 5. април 2020. године: ⠀⠀⠀ 4 - Новооболеле особе у српским срединама. Укупно оболело 27 лица (26 активних случајева), 1 особа преминула. У Косовској Митровици 3 новооболела лица. 13 оболелих лица смештено у Студентском центру. У Звечану 1 новооболело лице. ⠀⠀⠀ - У ДЗ Лепосавић оформљена је посебна Јединица за респираторне инфекције која ће бити на услузи 24 сата. У Приштини, Косову Пољу и Липљану је у протекла 24 часа било 4 прегледа мобилних медицинских тимова, без симптома за вирус COVID-19. ⠀⠀⠀ - Кренуло се са поступањем у складу са наредбом Владе Србије да свако лице које буде позитивно на вирус COVID-19, без обзира на клиничку слику, не може бити у кућној изолацији, већ мора бити смештено у Студентски дом у Косовској Митровици (лица са подручја Косовске Митровице, Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока, Вучитрна, Ораховца, Клине, Пећи, Истока и Србице), у КБЦ Приштина у Грачаници (лица са подручја Приштине, Липљана, Обилића, Косова Поља, Горе и Штрпца) и у ЗЦ Гњилане у Пасјану (лица са подручја Витине, Косовске Каменице, Гњилана и Новог Брда). ⠀⠀⠀ - У општини Витина набавили смо и поделили лекове за 24 лица. У општини Гњилане у току је подела брашна угроженим породицама а набавили смо и лекове за 421 породицу. У Истоку смо поделили 12 пакета помоћи, заштитне маске и рукавице и набавили неопходне лекове за 6 лица. У Клини смо посетили 5 породица и однели им пакете помоћи. У Косовској Каменици смо поделили 20 пакета помоћи са храном и хигијенским средствима и неопходне лекове. У Ораховцу смо грађанима и монасима у манастиру Свети Врачи у Зочишту поделили 33 џака брашна. У Обилићу поделили смо 60 прехрамбених пакета помоћи. На подручју Приштине, Косова Поља и Липљана обишли смо 8 угрожених породица и снабдели их храном, средствима за хигијену и заштитним маскама. ⠀⠀⠀ - Мештани села Суво Грло и Бање у општини Србица исказали су потребу за посетом ветеринара због обољевања стоке. Биће им хитно упућен ветеринар из Зубиног Потока. ⠀⠀⠀ - Општински штабови за ванредне ситуације редовно врше дезинфекцију јавних површина и установа и обавештавају грађане о мерама Владе Србије.A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

Dodao je da je 13 obolelih lica smešteno u Studentskom centru.

17:47 U Novom Pazaru raste broj zaraženih: Još devet pozitivnih na korona virus

Novom Pazaru na korona virus pozitivno je još devet pacijenata, što je ukupno 22 zaražene osobe.

Uzeto 27 uzoraka, 22 negativna, prenosi Tanjug.

Novi Pazar Foto-ilustracija: Shutterstock

17: 20 Kineski stručnjaci u Srbiji: Nije dobro, država bi trebalo da uvede zabranu kretanja 24 časa

Veliki broj građana Srbije ne nosi zaštitne maske, a na ulicama je previše ljudi, kaže član tima kineskih stručnjaka za borbu protiv korona virusa Guo Jubjao uz ocenu da se mnogi ponašaju neodgovorno i da država treba da uvede policijski čas u trajanju od 24 sata kako bi se sprečilo širenje epidemije.

Jubjao, načelnik Odeljenja za pulmologiju i intenzivnu negu Prve pridružene bolnice Univerziteta Sun Jat-Sen, kaže da je tim kineskih lekara, osim Beograda, obišao i druge gradove u Srbiji, kako bi se upoznali sa situacijom na terenu, primetivši da je mnogo ljudi na ulicama, posebno vikendom, a da prema njegovoj proceni, određeni broj građana ne nosi maske.

- Nisu dovoljno oprezni i zato smatramo da država treba da produži policijski čas na 24 sata - kaže Guo u izjavi za Tanjug putem skajpa.

BRNABIC KINESKI STRUCNJACI SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

16:46 - U Opštu bolnicu u Ćupriji stigao lekarski tim Ruske Federacije

U Opštu bolnicu u Ćupriji danas je stigao lekarski tim Ruske Federacije da pomogne ovdašnjim kolegama u borbi protiv korona virusa, i jedinica vojne tehnike koja će u naredna dva dana obaviti dezinfekciju bolnice i Doma zdravlja.

Njih su u Chupriji, gradu žarištu zaraze korona virusom u Srbiji, dočekali predsednik opštine i komadant Štaba za vanredne situacije Ninoslav Erić i v.d direktora Opšte bolnice dr Ivan Milojević.

Lekarski tim sastavljen je od specijalista epidemiologa i virusologa i sa lekarima Opšte bolnice obavljaju konsultacije i razmenjuje iskustva, izjavio je Tanjugu Erić.

Ćuprija, korona virus Foto: ATA Images

Lekare iz Rusije, sa procedurama prijema i zbrinjavanja zaraženih korona virusom na Odelenju infektologije Opšte bolnice upoznao je dr Milojević a narednih dana razmeniće važna iskustva iz dosadašnje prakse u borbi protiv te zaraze, naveo je Erić.

On je dodao da će dezinfekcija Opšte bolnice i Doma zdravlja biti izvršena, naredna dva dana u više navrata.

Erić je podvukao da "neće biti zatvaranja Opšte bolnice u Ćupriji, već se zatvaraju samo neka odeljenja koja u ovom trenutku nisu neophodna, a proširuje se prostor, za formiranje Centra za Covid 19.

16:29 - Na severu KiM još četiri pozitivne osobe, ukupno 27

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas su potvrđena četiri nova slučaja zaraze korona virusom, čime je ukupan broj porastao na 27, saopšteno je na konferenciji za medije Kriznog štaba.

Kako je rečeno, tri pacijenta su prebačena u Niš, a jedan u Beograd. Danas su uzeta još 24 uzorka za testiranje, a 13 obolelih je smešteno u Studentski dom u Mitrovici. Od četiri novoobolele osobe iz Mitrovice su tri, a jedna je iz Zvečana, prenosi Kosovo online.

Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U srpskim sredinama je sada ukupno 27 obolelih, a jedan pacijent je preminuo.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kazao je da je veoma važno da se građani drže svih mera koje su propisali lekari i struka i takođe naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić nesebično pomažu.

15:57 - "Naredne dve nedelje sigurno ključne"

Vreme je da izguramo ovih nekoliko nedelja, rekao je doktor Kon, i naglasio da su naredne dve sigurno ključne, a potom će se pratiti razboj situacije.

- Nemoguće je reći koliko će ovo trajati. Ne treba se plašiti da će trajati drastično drugo, čim budemo videli da virus popušta, popuštaće postepeno i mere, to je sigurno - istakao je on.

Rekao je da ostaje da se prati kako će se virus ponašati tokom leta, šta će uraditi na južnoj hemisferi, ali da je to nešto što će se tek istraživati.

15:36 - Dr Kon: Zakasnićemo ako nam se peta nedelja razvije do maksimuma 

- Imamo mnogo ljudi koji nose infekciju, a nemaju nikakve simptome. Krajne je vreme da prestanemo s kontaktima i da prestanemo da omogućavamo virusu da se slobodno prenosi. Ovo su i dalje posledice onoga od ranije, pre 5 do 7 dana. Ako vidimo da počinje da pada, ovaj vikend je zatvoreno sve, to ćemo videti za pet do sedam dana, ako se to desi, to značli da te mere daju rezultate. I dalje postoje oni koji su importovani i koji se šire van mogućnosti da mi to kontrolišemo - istakao je dr Predrag Kon i rekao da ćemo zakasniti ako nam se peta nedelja razvije do maksimuma.

- Testirali se ili ne, sve zavisi od naših kontakata - naglasio je on.

Naglasio je da u svakom slučaju socijalno distanciranje predstavlja nešto što je ključno u sprečavanju širenja zaraze.

- Ta neka mera potpunog distanciranja je došla na dnevni red - rekao je na konferenciji.

15:25 - U Ćupriji 40 zdravstvenih radnika pozitivno u Valjevu 11

-  U Ćupriji je 40 zdravstvenih radnika pozitivno na korona virus, a sedam hospitalizovano. Ta bolnica broji ukupno 880 zaposlenih - istakla je dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji za medije na pitanje o stanju u bolnicama u Srbiji.

U Opštoj bolnici Valjevo je 11 zdravstrvenih radnika pozitivno na KOVID19, kako je rekla, a što se tiče Narodnog fronta, kazala je da nema podatak da je nastalo pogoršanje kod onih koji su kovid pozitivni.

15:20 - Za 24 sata u Srbiji preminulo još 7 ljudi od korona virusa

Prema poslednjim podacima u Srbiji je od posledica zaraze korona virusom preminulo još sedam osoba, što je ukupno 51 mrtvih.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

15:00 - Nov presek stanja u Srbiji

Republici Srbiji je do 15 časova 5. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1908   potvrđenih slučajeva COVID 19. Za poslednja 24 časa potvrđeno je još  284 zaraženih, tesirano je 959 osoba.

Hospitalizovano 1.082 pacijenta, na respiratoru 98 pacijenata, a kako je potvrdio epidemiolog Predrag Kon 88 novih pacijenata smešteno je na Sajmu.

13:30 - Predsednik Srbije najavio obilazak žarišta u Srbiji

Predsednik Vučić najavio je da će obići žarišta u Srbiji, ukoliko prilike to budu dozvoljavale.

- Ukoliko prilike budu dozvoljavale, planiram obilazak svih žarišta - sutra Novi Pazar i Ćupriju, a prekosutra Niš - rekao je predsednik Srbije.

12:55 - Prvi slučaj zaraze u Policijskoj upravi u Čačku: U izolaciju poslato 780 ljudi

Prvi slučaj korona virusa zabeležen je u Policijskoj upravi u Čačku, gde je zaražena radnica, zbog čega je u samoizolaciju upućeno 780 osoba.

Od 33 upućena uzorka na identifikaciju tri su pozitivna, jedan iz Gornjeg Milanovca i dva iz Čačka. Na infektivnom odeljenju bolnice trenutno se nalazi 12 pacijenata.

12:45 - Pozitivan rezultat još dve osobe sa teritorije grada Kraljeva

Prema najnovijim rezultatima, ukupan broj osoba sa teritorije grada Kraljeva kod kojih je registrovan novi koronavirus sada je četiri, jer je juče jedna osoba preminula.

- Od uzoraka 16 osoba sa teritorije grada Kraljeva čije rezultate smo očekivali, 14 je bilo negativnih na novi koronavirus, a kod dva pacijenta je registrovan virus Covid 19. Prethodnih dana sa teritorije grada Kraljeva na ovaj virus bila su pozitivna tri pacijenta od kojih je jedan muškarac (48) juče, nažalost, preminuo. Ukupan broj osoba kod kojih je registrovan virus sada je četiri - kazao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

12:10 - Još jedan zaraženi u Vladi Srbije

Aleksandar Pajić, posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanje odraslih, i funkcioner SNS, pozitivan je na korona virus, potvrđeno je Telegrafu u Vladi Srbije.

11:25 - Pacijenti na Sajmu pravili žurku u pidžamama

Jedan pacijent iz privremene bolnice na Sajmu pušten je kući pošto su dva testa pokazala da je negativan na korona virus, a danas će biti testirano još 36 njih.

Kako nam je javio izvor iz ove privremene bolnice, pacijenti sa blažim simptomima korone, koji borave u ovoj hali, sinoć su u pidžamama napravili i spontano slavlje.

10:35 (UŽIVO) Vučić obišao magacin kod Pazove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je magacinu medicinske opreme u Krnješevcima kod Pazove, a sa njim su i direktorka RFZO Sanja Škodrić, ministar finansija Siniša Mali i direktor BIA Bratislav Gašić.

Veliki "Milšpedov" magacin pun je naslaganih paketa sa različitom medicinskom opremom, u kojima su respiratori, zaštitna oprema - hirurške maske, antivirusne maske, zaštitne naočare, viziri, oksigenerator, pulsni oksimetar, zaštitni mantili, zaštitni skafanderi, kape, toplomeri...

10:00 Dve osobe preminule tokom noći na Kliničkom centru Vojvodine. ukupno preminulih u Vojvodini je 8

U Kliničkom centru Vojvodine nalazi se 95 pacijenata s covid19, troje ih je na mašinama za veštačko disanje, jedan deo na intenzivnom bez tih jedinica, drugi deo pacijenata na poluintenzivnoj nezi....

- Dve pacijentkinje u toku protekle noći su preminule, imale su dijabetes, hipertenziju, to su pacijenti koji su prethodnih dana referisani kao teški pacijenti. Broj smrtnih slučajeva u Vojvodini se popeo na 8. Godine preminulih su od 59 do 83 - rekla je prof. dr Vesna Turkulov, upravnica Infektivne klinike KC Vojvodine.

Kakvo je bilo lečenje pacijenta iz Bačke Topole, nultog?

- Bio je ozbiljno bolestan, nije bio na respiratoru. Upravo je to bio nauk za sledeće pacijente da ih rpemeštamo u ustanovu kakva je naša ne čekajući da se stanje pogorša do veštačke ventilacije, jer je i premeštaj otežan. On je na kućnom lečenju, dobrog opšteg stanja. Sad je na dvonedeljnoj kućnoj izolaciji, doći će kod nas na kontrolu,k pod nadzorom je lekara i dalje - rekla Turkulov za TV Prva.

10:20 - U GAK Narodni front dve pacijentkinje su zaražene korona virusom i imaju opterećene anamneze, rekla je za RTS prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

10:00 - Nema državljana Srbije obolelih od korona virusa u Danskoj

U Danskoj nema naših državljana koji su zaraženi, rekla je danas Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Srbije u Danskoj.

Ona.je rekla i da je Danska svima koji su imali vizu 90 dana automatski produžila za još 60 dana, a da ne moraju da idu nigde van kuće i fizički je produžavaju.

9:20 - Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra spreman za obolele od korona virusa

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

- Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita - rekao je Vulin Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministar je kazao da je Vosjka Srbije dobila zadatak od vrhovnog komandata Aleksandra Vučića da za 10 dana uspostave bolnicu sa respiratorima i kiseonikom i dodao da je obezbeđeno 106 prključaka za kiseonik i oko 60 respiratora.

'- Od sutra od 7.30 biće raspoređeno osoblje - istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, od srušenog dela objekta pored VMC biće napravljena savremena bolnica koja će biti završena za dve nedelje.

07:20 - Do sada je u Srbiji ozdravilo više od 100 zaraženih korona virusom, a deo pacijenata kod kojih je potvrđen Kovid-19 čeka potvrdu drugog negativnog nalaza.

07:15 - Doktorka Snežana Rsovac: Umesto aplauza treba nam vaše razumevanje

Lekar Snežana Rsovac obratila se putem Fejsbuka kao jedna od brojnih medicinskih radnika koji su osetili potrebu da zbog svoje profesije javno kažu šta im je na duši. U godinama rada koje imaju za sobom i sa nekoliko nedelja iskustva sa novim korona virusom, mnogi su stali iza svojih kolega i obratili se građanima, pre svega onima koji krše mere zabrane kretanja i socijalnog distanciranja.

U svojoj objavi odrekla se onoga na čemu su se druge kolege javno zahvaljivale. Deluje da je vrag odneo šalu i da bi im umesto aplauza značilo saosećanje.

07:10Osmogodišnje dete iz Novog Pazara najmlađi je pacijent zaražen korona virusom u našoj zemlji

Najmlađi pacijent zaražen korona virusom u Novom Pazaru ima osam, a najstariji 80 godina. U Novom Pazaru još ima pojedinaca koji situaciju ne shvataju dovoljno ozbiljno, te izbegavaju samoizolaciju i propisane mere.

U Novom Pazaru je ukupno testirano 16 osoba, pa je sada u ovom gradu, koji je proglašen za novo žarište korona virusa, inficirano 13 žitelja.

Svi inficirani su bili u kontaktu sa osobom kod koje je prvo utvrđeno prisustvo korona virusa, a koja je nedavno boravila u Sloveniji.

07:00 Avion Er Srbije A319 iz Moskve i Varšave vratio se u Beograd sa više od 140 naših građanima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sveta Vujačić

    5. april 2020 | 11:55

    Vučić je pravi Heroj u ovoj epidemiji !

  • momo

    5. april 2020 | 11:25

    Precednik Vucic je uvek uz svoj narod!

  • Lepi

    5. april 2020 | 09:01

    Citam juce o nazadovoljstvu pojedinih pacijenata na sajmu,cak prete strajkom.Da li je to moguce,sve mi se cini da se neko igra sa zdravstvenim sistemom I drzavom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA