Srbija počinje da pravi novu bolnicu na Karaburmi: Za dve nedelje primaće zaražene korona virusom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je da će se od srušenog dela objekta pored Vojnomedicinskog centra na Karaburmi napraviti bolnica

  • 0
Vojnomedicinski centar Karaburma, VMC

Foto: ATA Images

Vojnomedicinski centar Karaburma od sutra će moći da prima obolele od korona virusa, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da sutra počinju i radovi na izgradnji savremene bolnice na Karaburmi koja će biti završena za dve nedelje.

Kako je rekao, zahvaljujući angažovanju Vojske Srbije, u ovom je trenutku oko 6.000 kreveta na raspolaganju zdravstvenom sistemu.

- Ne treba bežati od toga niti mi najvaljujemo katastrofičan scenario. Naš posao da budemo spremni za najgori mogući scenario, da možemo da prihvatimo hiljade onih koji imaju simptome i kojima je potrebna zdravstvena zaštita - rekao je Vulin Jutarnjem dnevniku RTS.

Ministar je kazao da je Vojska Srbije dobila zadatak od vrhovnog komandata Aleksandra Vučić da za 10 dana uspostave bolnicu sa respiratorima i kiseonikom i dodao da je obezbeđeno 106 prključaka za kiseonik i oko 60 respiratora.

- Od sutra od 7.30 biće raspoređeno osoblje - istakao je Vulin.

Gledaćemo uživo radove

 

Prema njegovim rečima, od srušenog dela objekta pored VMC biće napravljena savremena bolnica koja će biti završena za dve nedelje.

- Sutra u lajv strimu gledaćemo radove koji će pokazati da je i privatni sektor sposoban da to uradi - najavio je Vulin.

Govoreći o angažovanju Vojske Srbije u vanrednom stanju, Vulin je kazao da vojska obezbeđuje migrantske kampove, zdravstvenu infrastrukturu, sve gerontološke centre koji imaju više od 30 korisnika.

- Ne postoji vojska u Evropi koja ima toliko raznih zadataka i koja ih uspešno obavlja. Svaki od zadataka je dovoljan da angažuje instituciju kakva je Vojska, ispunjavamo naređenja naše Srbije - naglasio je ministar.

Pozvano 100 rezervista

 

Kako je rekao, pozvano je i oko 100 rezervista koji su civilno služili rok u domovima zdravlja.

- Oni su u Novom Sadu, Beogradu, u vojnim bolnicima, na poslovima kao što su čišćenje magacina, podela lekova penzionerima - naveo je Vulin.

Ministar odbrane je zahvalio Kini i Rusiji na, kako je rekao, značajnoj pomoći koju su poslale Srbiji u trenutku kada se se obe zemlje bore sa posledicama korona virusa.

Naglasio je da je dragocano sve što smo dobili - maske, brze testove, toplomere, vizire i stručno znanje.

Kako je reako, i jedni i drugi insistiraju na bezuslovnoj disciplini i izbegavanju kontakata između ljudi.

- Nema mera koje nismo primenili, radimo ono što rade Rusija i Kina, velika je stvar kada dođu ovde, i ako ima grešaka da se isprave - zaključio je Vulin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA