≫ 

Nema više podele na osetljive i koji to nisu, svi su osetljivi. U svim uzrastima ima smrti

Treba da se ponašamo kao da sada imamo stalno zabranu od 24 sata, na posao od posla i bez kretanja mimo toga

  • 6

- Treba da imamo manjak leukocita da bismo uopšte razmišljali o sumnji na korona virus. Lekarima je dat algoritam kad treba da posumnjaju. Sigurno da kad budu testovi bili dostpuniji, lekari će šire testirati. Uzorci će u budućnosti biti kod njih, moraju biti pripremljeni sa odgovarajućom opremom, a oni jesu sve više opremljeni - rekao je dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije, odgovarajući na pitanje kako će ubuduće teći masovnije testiranje.

- Oni će prikupljati uzorke i slati ih na Torlak. Najmanja greška može da obustavi dobijanje rezultata, svi koji nisu s tim radili moraće brzo da se adaptiraju i nauče. Nije to veliki problem, ali kako stvari idu polako, ne bi me čudilo ni s tim da imamo malo problema, dan-dva.

- Primarna zdravstvena zaštita dobija svoju ulogu. Epidemiolozi moraju da se povuku iza njih. Infektolozi leče samo najteže. Kod epidemije je najvažnije pronaći najblaže oblike, jer oni beže, ne osećaju se bolesno - tu je uloga domova zdravlja, jer i među blagim mnogi završavaju vrlo ozbiljno...

- Nema više podele pacijenata na one koje su osetljivi ili nisu, svi su osetljivi. Među svim uzrastima ima smrtnih slučajeva, mnogo manje kod mladih, ali ipak se konstatuju. Tu će nam biti borba uz smanjenje kontakata - zaključio je teškim upozorenjem dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj je rečeno i da je u protekla 24 sata sedam osoba u Srbiji izgubilo život usled borbe sa korona virusom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    5. april 2020 | 16:09

    Struka je za 24 sata izolacije ali izgleda politicari nisu za to.

  • Aca

    5. april 2020 | 16:49

    Realno karantin 24 sata sta ceka predsednik?!!!

  • Bbb

    5. april 2020 | 21:52

    Kakvih 24h sta vam je ....dajte bre da zivimo normalno bez tenzija ,svako nek vodi racuna na ono sto lekari pricaju i to je to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA