Dr Kon: I prilično ranjen, sistem funkcioniše, efekti najdužeg policijskog časa sledećeg vikenda

- Nemamo jedinstveno mišljenje o tome da je korisno zatvaranje gradova, za sada je to odloženo - objasnio je epidemiolog Kon za Telegraf.rs

  • 94
SRBIJA VIRUS BILANS PREDRAG KON

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Efekte najdužeg policijskog časa koji je trajao 40 sati, videćemo tek sledećeg vikenda. Trenutno smo u samom vrhu epidemije korona virusa koji će trajati cele ove, pete i naredne, šeste nedelje, a na šta nam ukazuje povećan broj ljudi koji su na respiratoru. Čak i prilično ranjen, sa povremeno ozbiljnim iskakanjem kadra zbog obolevanja, zdravstveni sistem i dalje funkcioniše, kaže u intervjuu za Telegraf.rs epidemiolog Predrag Kon, načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu i član Vladinog Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

Zaražavanje lekara ovom bolešću značajno otežava posao, što je, kako objašnjava, kao u vreme godišnjih odmora, s tim da je u vreme odmora smanjen i priliv pacijenata a sada nije tako.  

  • Doktore, danas je tačno mesec dana otkako je korona virus stigao u Srbiju. Gde smo u odnosu na pre mesec dana?
  •  

 

- Zapravo, ovo je 32. dan. Mi se sada nalazimo u jeku epidemije. Ona je približno ublažena svim merama koje imamo a sada imamo i najviše problema kako zbog zaražavanja lekara, medicinskog osoblja uopšte, tako i zbog raznih pojedinačnih problema koji se gomilaju vezano za izolaciju, za trudnice, porodilje, ponašanje... Najzad su proradile COVID ambulante, to kažem jer je bilo planirano desetak dana ranije da prorade, i u njima je moguće testiranje. Dakle, sada počinje intenzivnije uzimanja uzorka. Sada imamo još 6 laboratorija koje mogu da rade, počeće ozbiljnije prikupljanje uzoraka i to nam je najznačajnije kao i što veća izolacija.

Paralelno sa tim povećava nam se broj onih koji su na respiratoru, što ukazuje na to da smo u ozbiljnom samom vrhu epidemije. Taj vrh će trajati cele pete i šeste nedelje, a posle ćemo videti. Videćemo za te dve nedelje da li ćemo sve planirane kapacitete popuniti ili ćemo i dalje imati prostor. Za sada se stiče utisak da ćemo imati dovoljno prostora i dovoljno respiratora da ne uđemo u kriznu situaciju.

Međutim, dešava se da se otkrivaju zaraženi ne samo lekari nego medicinsko osoblje uopšte, što značajno otežava posao. To je otprilike kao kada imate odustvo u vreme godišnjih odmora, ali za vreme odmora je uglavnom smanjen priliv, a ovde imamo povećani priliv pacijenata.

Tako da se sada adaptiraju čitave bolnice, i sve se adaptira na sitauciju odsustvovanja lekara i medicinskog lekara. Zaraženo soblje se izdvaja, koliko god da kadra nedostaje, nastavlja se sa radom.

Test, testiranje, maske, rukavice, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Počelo je uzorkovanje na Sajmu tako će biti i na ostalim privremenim objektima, prema tome, prilično ranjeni sa povremeno ozbiljnim iskakanjem delova kadra, zdravstveni sistem i dalje funkcioniše, s tim da je napravljen sistem zanavljanja kadra. 

  • Više nećemo morati da čekamo na rezultate na 5,6 dana?
  •  

 

- Ja se, iskreno, nadam.

  • Koje je još mere struka stavila na sto Vladi, koje do sada nisu upotrebljene, a eventualno mogu, ako se ne opametimo sad u ovom piku, a da to nije policijski čas?
  •  

 

- Osim tehničkih stvari koje treba doraditi da sistem efikasnije funkcioniše, mi nemamo ništa osim policijskog časa od 24 sata i eventualno, zatvaranja gradova. Bilo je priče o zatvaranju gradova, ali nemamo jedinstveno mišljenje o tome da je to korisno, tako da za sada to odloženo. Ako se bude izdvojilo neko žarište tako jasno, onda ima smisla za tako nešto. Normalno, najznačajnije žarište je Beograd, ali je to i najozbiljnija odluka. Pitanje je i koliko je zaista neophodna takva mera, ako su oni svi koji su oboleli i koji su kontaktu uspešno izolovani.

Mi jedino što možemo da znamo i što nam pokazuje je broj novoobolelih otkrivenih slučajeva. To nama pokazuje gde smo i šta je urađeno.

  • Kada ćemo osetiti efekte najdužeg policijskog časa iz kojeg smo izašli jutros u 5? 
  •  

 

- To možemo da očekujemo tek za vreme sledećeg vikenda, da vidimo da li ima rezultata. Mišljenja sam da će ih sasvim sigurni biti. Mi smo vanredne mere uveli 16. marta, danas je tačno tri nedelje kako smo uveli vanredne mere i tek sada počinju da se vide rezultati tih mera. A pošto i dalje raste broj zaraženih, znači da bi rastao uporedivo brže da tih mera nije bilo.

Video: Dr Kon otkriva kako da pravilno koristite maske u doba korona virusa i da se ne zarazite

(Lj. Račić -  lj.racic@telegraf.rs) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr

    6. april 2020 | 22:29

    U Kanadi, provincija Ontario, imaju maske u bolnicama jos samo za ovu nedelju. Pokusavaju da nabave . O masksma za gradjane, one sto mozes da kupus u radnji ili apoteci, ni ne pricaju . Ovo vam pisem samo da vidite kakvo je stanje u drugim zemljsma. Srbija ima dovoljno medicinske opreme , cak su mogle i maske da se kupe u spotekama, pozdrav Srbiji iz Kanade

  • Novak

    6. april 2020 | 22:10

    Biće onako kako struka kaže.

  • Mara

    6. april 2020 | 21:47

    Naredne dve nedelje su presudne u ovoj borbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA