≫ 

Istražujemo: Da li su se lekari javljali zbog povratka u Srbiju i pod kojim uslovima to mogu da rade

* U Srbiji je korona virusom zaraženo 160 zdravstvenih radnika * COVID 19 je zvanično odneo živote dvoje lekara

  • 20
korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica Foto: Tanjug/AP

U Srbiji je korona virusom, prema poslednjim podacima zaraženo 160 zdravstvenih lekara, a do sada u ovoj struci imamo i tri smrti uzrokovane COVID-om 19. Nažalost, iz Varvarina su juče stigle vesti da je preminuo omiljeni lekar dr Miroslav Vasić (56), kod koga je korona potvrđena pre dve nedelje.

Zdravstvene vlasti čine sve napore da se sistem u toku epidemije održi, a za to je bitno da ne dođe do kolapsa sistema usled zaražavanja lekara i ostalih medicinskih radnika.

S obzirom na to da je dosta naših lekara u svetu, istraživali smo na koji način oni mogu da se priključe našem zdravstvu, i pomognu onima koji se danonoćno bore protiv korona virusa u našoj zemlji.

U Lekarskoj komori Srbije (LKS) smo saznali da svaki lekar može da se vrati ako ima važeću licencu, dok oni koji je nemaju mogu da je dobiju polaganjem licencnog ispita. Do sada, međutim, niko nije tražio obnavljanje licence, ali to, s druge strane ne znači, da se neko od lekara koji je bio preko već ne bori za živote ljudi u Srbiji u nekoj od zdravstvenih ustanova.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić objašnjava za Telegraf.rs da oni izdaju licencu na 7 godina.

- Mi izdajemo licencu na 7 godina i ako je neko otišao u tih poslednjih 7 godina, a i dalje ima važeće naše državljanstvo, licenca mu i dalje važi. Ko je otišao pre 7 godina on samo treba da obnovi licencu. Većina njih, 99 odsto je otišla već nakon završenog fakulteta iz Srbije - objašnjava Dinić.

Lekari, pacijent, bolnica, koronavirus, lečenje Foto: Tanjug/AP

Licencni ispit 

Lekari kojima je istekla licenca samo treba da se jave Lekarskoj komori Srbije.

Mi priznajemo i bodove i licence koji su sakupili u Evropi, pošto i tamo svuda postoje licence. Sve to im se priznaje i ovde kod nas po nekom evropskom sporazumu koji mi imamo sa evropskim komorama. Što se Srbije tiče i Lekarske komore, oni kao da su bili na godišnjem odmoru i vratili se. Ako im je eventualno istekla licenca a obnavljali su je negde, znači radili su, sve priznajemo. Ako nisu radili kao lekari a istekla im je licenca postoji licencni ispit koji se organizuje jednom mesečno kod nas, polože ga i obnavljaju licencu. Ali, to je za ljude koji nisu sakupljali bodove i pohađali medicinsku edukaciju - kaže Dinić.

On dodaje da do sada nisu imali nijedan zahtev za tim:

- Par kolega nam se obratilo ali više u smislu podrške preko interneta, razmene saveta, edukacije. Možda su se neke kolege i vratile, ali mi nismo imali zahtev nijedan za izdavanje licence. Oni imaju papire naše, pa i nema razloga da se jave komori.

Dinić ističe da su zdravstveni radnici najizloženiji zarazi.

- Lekari odnosno svo medicinsko osoblje prema svim tim pokazateljima, i grafikonima je osoblje najizloženije zarazi i najveći broj zaraženih će biti među zdravstvenim radnicima. Odnosno, vi ćete imati kontakt sa virusom to ne znači da ćete se razboleti, moguće je da nećete dobiti ni blage simptome. Suština je da se tako formira kolektivni imunitet. Tako da su najizloženiji zdravstveni radnici ali ako se koriste sve mere zdravstvene zaštite koje su predviđene, trebalo bi da da se anulira taj kontakt sa virusom, i da ne dođe do njihovog obolevanja. Svuda u svezu su zdravstveni radnici zaraženi - rekao je on.

Bilbord podrške, Infektivna klinika, Grad Beograd, koronavirus Foto: Čitalac Telegrafa

Rad u grupama

Prema njegovim rečima, rad zdravstvenih radnika treba organizovati pravilnim radom u smenama, kako i među lekarima ne bi došlo do međusobnog prenošenja.

- Svi su podelili zaposlene u dve ili tri grupe, pa jedne nedelje radi jedna, druge druga grupa. Smenjuju se da ne bi došlo do međusobnog prenošenja.

Korona virus je među zdravstvenim radnicima odneo do danas dva života - 24. marta uzeo je doktorku ginekologa iz Prokuplja, koja je radila u Nišu Biljanu Natić Ljumović (59), a 31. marta urologa Gorana Ivankovića iz Paraćina koji je umro u Ćupriji.

- Nadamo se da će taj broj preminulih i ostati - kaže Dinić.

Zamenica direktora Insituta “Batut” Darija Кisić Tepavčević izjavila je u ponedeljak na koferenciji za novinare da je do sada testirano 868 zdravstvenih radnika, od kojih je 160 bilo pozitivno na prisustvo virusa.

Кisić je navela da u ukupnoj strukturi obolevanja zdravstveni radnici čine 8,38 odsto.

- To je ukupno opterećene obolevanja u zdravstvenim ustanovama - rekla je Кisić Tepavčević na pres konferenciji.

Najviše zaraženog medicinskog osoblja je u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, ukupno 67, od kojih 11 lekara. U GAK "Narodni front" zaraženo je 46 zaposlenih, u Nišu 47 i to najviše iz Kliničkog centra Niš, a u Opštoj bolnici u Ćupriji - 40 a koliko je u ostalim zdravstvenim ustanovama možete pogledati u TEKSTU koji smo već objavili juče. 

Video: Predrag Kon o ulasku zaraze Covid-19 u KBC Dedinje

(LJ. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza

    8. april 2020 | 08:00

    Da su hteli da ostanu i da si bili motivisani ne bi ni otisli preko

  • Marko

    8. april 2020 | 08:05

    Nece se niko vratiti, posto osim vecih plata napolju, ne moraju da budu u stranci, da razmisljaju ko ce biti direktor ustanove u kojoj rade...dovoljno je samo da rade svoj posao

  • Dr Mr

    8. april 2020 | 08:23

    Apelujem da se medincke sestre koje su na ugovoru, prime u stalni radni odnos, a ne kad prodje sve ovo da ostanu na ulicama, mislim da to nije fer. Brzo će se zaboraviti sav njihov napor i rizikovanje sopstvenog života. Konkretan primer Dom zdravlja Voždovac, čak i u ovim trenutcima produzuje im se ugovor na tri meseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA