≫ 

Čak 30 odsto zdravstvenih radnika ne radi u svojim bolnicama. Preraspodeljeni su u druge zbog korone

- Ako je ušlo 400.000 građana i nek je 6 do 7 odsto bilo klicinoše to je 30.000 zaraženih, sutra 60.000 a prekosutra 120.000 - naveo je prof. dr Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo

  • 5
Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo Foto: Tanjug/Tanja Valič

Čak 20 do 30 % zdravstvenih radnika u Beogradu, ali i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, ne ide u svoje bolnice nego je preraspodeljen u druge, kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković.

On je odgovarajući na pitanja o zaražavanju medicinskih radnika, a gostujući na TV Pink kazao da zaražavanja ima svuda i objasnio da to zavisi od odlaganja zaštitne opreme koju nose medicinari.

-  Studije pokazuju da je nepoštovanje stavljanja i skidanja zaštitne opreme ključno da li će se zdravstveni radnici zaraziti. Nekad vam vreme ne dozvoljava da to ispoštujete jer je cilj da se pomogne pacijentu. Druga stvar, oni dolaze u kontakt sa svojim ukućanima, bračnim drugovima. Najvažnija stvar je što zaraženi radnik nekad ne zna da je zaražen pa dođe da radi.  I, zbog toga imamo svuda ispdanje zdravstvenih radnika i celih bolnica iz sistema. Ali, suština je naći nultog odnosno onog od kog je zaraza krenula. Ako uspete da izolujete, uradite dezinfekciju,deo ljudi koji je bio u kontaktu sa njima sklonite, oni će se za 14 dana vratiti na posao - objašnjava prof. dr Gojković:

- Sada na teritoriji Beograda skoro 20 do 30 odsto zaposlenih  ne ide u svoje bolnice nego je prespodeljen u druge. Ista je situacija i u centralnoj Srbiji, Vojvodini.

Lekari,bolnica, koronavirus, lečenje Foto: Tanjug/AP

On je rekao da je zaražena sestra iz Instituta za plućne bolesti u Vojvodini bila savesna i nije unela infekciju u bolnicu:

- Ona se nije zarazila u bolnici, nego od komšije. Bila je savesna, rekla je da je bolesna, testirana je, ispostavilo se da ima koronu i smeštena je na Novosadski sajam. 

SRBIJA NOVI SAD NOVOSADSKI SAJAM SPREMAN DA PRIMI OBOLELE Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Gojković otkriva da struka svakog sata dobija podatke o broju obolelih i preminulih.

-  U zavisnosti od toga, povećanja broja obolelih, testiranih, izveštaja o kretanju sa terena, donosimo mere.  Mnogo je važno da se mere ne donose suviše rane ali ni suviše kasne. Mi smo ih doneli u pravom trenutku - kaže Gojković

Prema njegovim rečima u Novom Sadu sada ima više od 100 obolelih a od jutros ih je na Novosadskom sajmu ukupno 62. Napominje i da Srbija sada ima oko 8 miliona stanovnika, s obzirom na to da je u zemlju došlu 400.000 ljudi.

- Što se tiče ostalih gradova Beograd je najveće žarište, imam veliki problem sa jugom i istokom Srbije. Tu smo umali najveći udar naših građana koji su se vratili iz inostranstca. Ako je ušlo 400.000 građana i nek je 6 do 7 odsto bilo klicinoše to je 30.000 zaraženih, sutra 60.000 a prekosutra 120.000. Veliki deo njih, naši epidemiolozi uspeli su da da stave pod kontrolu - kazao je on.

Situacija, još uvek, pod kontrolom

Pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. Zoran Gojković kaže da Srbija još kontroliše epidemiju novim koronavirusom, a da u prilog tome govori podatak da je u poslednjih nekoliko dana konstantan broj obolelih - 200 do 250.

- U fazi smo kada još možemo da kontrolišemo situaciju. Problem nastaje kada imate eksponencijalni rast obolelih, kada bi imali 500 ili 1000 novozaraženih, to je ozbiljan alarm za uzbunu. Dokle god držimo ujednačen tempo pozitivnih mi smo u situaciji da možemo da kontrolišemo epidemiju - rekao je Gojković.

Zabrinjava, kako kaže, što imamo veliki broj obolelih u bolnicama sa težom kliničkom slikom što znači da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim i pod udarom veće koncentracije virusa.

- Ili su bili u zatvorenim prostorima ili su imali fizički kontakt sa zaraženom osobom. Ukoliko je veća koncentracija virusa unesena u organizam, odgovor i reakcija imunog sistema je veća. Takvi pacijent u bolnicama imaju lošiju kliničku sliku - pojasnio je.

Video: Kon o situaciji u Šapcu: Jedna babica je pozitivna, a ne zna se kako je zaražena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA