≫ 

Ušli smo u 6. nedelju epidemije: "Još ona da prođe, pa možemo da očekujemo opadanje broja zaraženih"

Apsolutna zabrana kontakata odnosi se i na ovu nedelju, prema mišljenju struke koja smatra da je i ova sedmica period kada će korona virus biti na maksimumu

  • 47
Test, testiranje, maske, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Srbija je danas ušla u šestu nedelju epidemije korona virusa koji je kod nas prvi put registrovan 6. marta. Iz pete nedelje, koju su stručnjaci najavljivali kao najkritičniju, izlazimo sa 66 smrtnih slučajeva.

Baš kao i prethodna, i predstojeća sedmica podjednako je važna, jer se i u njoj predviđa povećan broj inficiranih novim virusom Covid19.

Kako su i kineski lekari govorili, vrhunac će u Srbiji biti peta, ali i ova, šesta nedelja.

Zbog toga prehodnih dana epidemiolozi upozoravaju da je sada period kada posebno treba da budemo disciplinovani, kako bismo sprečili dalje širenje ove zarazne bolesti.

Video: Doktor Kon kaže da su stvari pod kontrolom: I krivulja je dobro

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je na izmaku pete nedelje da je širenje korona virusa na maksimumu i da će tako biti narednih desetak dana, odnosno i u ovoj, šestoj nedelji. 

SRBIJA KORONA KON PREDRAG KON Dr Predrag Kon, Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Rekao je i da "možemo da maštamo" o ukidanju mera, kao i da moramo da sačekamo da prođe šesta nedelja, da bismo govorili o tome.

Da prođemo tu šestu nedelju i onda se može očekivati opadanje broja zaraženihJoš šesta nedelja da prođe, tu nam treba apsolutna zabrana kontakata. To bi trebalo da čuje svaki građanin ove zemlje i da se ponaša u skladu sa tim - rekao je epidemiolog dr Kon.

Zato je i jedna od pojačanih mera donetih u petoj nedelji zabrana kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

- Ovo što se planira od petka je potpuno u skladu sa tim, zabrana kretanja uslovljava i zabranu kontakata. Da li će se nastaviti sa tim, videćemo, sve zavisi od brojeva. Videće se rezultati onoga što je rađeno prethodnog vikenda - rekao je dr Kon.

Rezultati pete nedelje pokazaće se u šestoj

Epidemiolog profesorka dr Darija Kisić-Tepavčević navela je da će mere koje su donete u petoj nedelji, pokazati rezultate u šestoj.

- Efekti produženog policijskog časa videće se za nedelju, dve, tada ćemo se nalaziti u nedelji kada je u drugim zemljama bio pik obolevanja - istakla je ona.

KORONA SRBIJA BILANS , DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ Prof dr Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije/Slobodan Miljević

Koliko je važno da se i u šestoj sedmici pridržavamo svih dosad donetih mera, govorio je i dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu na početku pete nedelje.

Video: Doktorka Darija: Bliži se kraj epidemije

Ako bismo u ovom trenutku prekinuli sve kontakte, osim onih koji su apsolutno neophodni, mogli bismo za dve do tri nedelje da očekujemo lagani pad broja obolelih, a broj smrtnih ishoda praktično će kasniti iza toga još neke dve nedelje - rekao je on.

U 6. nedelju ulazimo sa 60 sati policijskog časa

Jedna od najvažnijih mera koja je doneta tokom ove sedmice je zabrana kretanja od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Od ove mere biće izuzeti poljoprivrednici na traktoru, dok će penzioneri u nabavku namirnica moći da idu u petak ujutru od 4 do 7 sati.

Premijerka Srbije Ana Brnabić navela je i da će tokom predstojećeg vikenda vlasnici kućnih ljubimaca moći da ih prošetaju u dva termina.

Setnja pasa, policijski cas Šetnja ljubimaca za vreme policijskog časa u dva termina, Foto: Telegraf

To su prepodnevni termin od 8 do 10 časova i u večernji od 23 do 1 čas iza ponoći.

Odluka se odnosi na šetnju do 20 minuta i na udaljenosti od najviše 200 metara od mesta prebivanja.

Video: Kon: Optimističan sam, svetlo u tunelu ne sija, nego blješti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    10. april 2020 | 09:00

    Ziveo nas predsednik!!!

  • Toza NS

    10. april 2020 | 07:53

    Sve te zabrane što je naš veliki šef uveo treba ukinuti, jer nema tu nikakve razlike u statistici između zemalja koje su zavele represije i onih gde su se uvele normalne mere. Zapravo, kod nas je stanje kriminalno kad pogledate broj testiranih, obolelih i umrlih, ali to je zato što nam se zdravstvo davnih dana raspalo.

  • mandibula

    10. april 2020 | 09:18

    Posle seste nedelje, ide sedma najbitnija, a kad prodje sedma dolazi isto toliko bitna - osma nedelja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA