≫ 

Vatrogasci celu noć gasili požar na Gučevu: Vatra konačno lokalizovana, ne zna se materijalna šteta

Šta je uzrok požara nije za sada zvanično saopšteno

  • 1
Pozar, suma, vatra, gasenje pozara

Foto: MUP Srbije

Veliki požar koji je zahvatio šume na Gučevu, iznad Gornje Koviljače, koji je izbio u sredu po podne, lokalizovan je oko 11 časova, pišu Novosti. Jutros je težište borbe sa vatrom bilo sprečavanje da stigne do borove šume. Na terenu jebilo četrnaest lozničkih vatrogasaca koji su tokom cele noći bili na planini, a od jutros im je u gašenju pomagalo i dvadesetak radnika iz preduzeća ''Srbijašume''.

U šumarku iznad poslednjih kuća Gornje Koviljače vatra se pojavila juče nešto posle 16 sati i nastavila da se širi ka vrhu planinskog grebena. Vatrogasci su odmah po pozivu došli na lice mesta, ali im je gašenje otežavao izuzetno nepristupačan i kamenit teren tako da njihova vozila nemaju prilaz mestu požara, piše Kurir.

Težak i nepristupačan teren za vozila

 

- Nisam juče ni znao da gori šuma iznad moje kuće dok mi nije javio rođak. Tamo je težak teren i nema šanse da mu priđe neko vozilo, posebno ne vatrogasni kamion. Vatra se penjala i stigla gotovo do vrha ovog gučevskog grebena. Ovo iznad sela i nije neka šuma, ali ako gore pri vrhu planine dohvati četinare biće gadno, a odmah posle njih je i bukova šuma. Celu noć smo pomagali u gašenju i jutros nastavili. Izgleda da je požar koliko-toliko pod kontrolom - priča meštanin koji je još uvek garav od sinoćne akcije.

Zbog teškog terena u gašenju su upotrebljavane naprtnjače sa vodom, a prema nezvaničnim informacijama, jutros je požar stavljen pod ''relativnu kontrolu''. Upaljena strana planine sinoć je toliko gorela da je bila vidljiva i sa one strane Drine.

Sreća što je vatra otišla uzbrdo, dalje od kuća

 

Meštani Gornje Koviljače kažu da je sreća što je vatra otišla uzbrdo tako da kuće nisu bile ugrožene, ali da je šteta sigurno velika i da je vatra progutala bar nekih desetak hektara šume. Koliko je zaista požar uništio šumu znaće se kad stručnjaci precizno premere deo koji je zahvatila vatrena stihija.

Šta je uzrok požara nije za sada zvanično saopšteno, ali se pretpostavlja da je u pitanju ljudski faktor, odnosno nečija nepažnja.

Ekipe ŠG Boranja, koje pripada JP „Srbija šume“, će da dežuraju, kako se eventualno vatra opet ne bi ustremila po bogatim šumama Gučeva.

Video: Bukti požar kod Černobilja, radijacija 16 puta veća nego inače

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    9. april 2020 | 13:11

    Hajduci, izbegli iz okova Korone, pa se zaigrali u planine, a vatrom se nesme igrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA