≫ 

Kon odgovorio zašto još nije započeto masovno testiranje: "Jasno je, nemamo kadar za to"

- Ova situacija jeste vanredna i to se na svim delovima vrlo jasno vidi - kazao je Kon

  • 16

Na redovnoj konferenciji povodom izveštaja o stanju u Srbiji izazvanog epidemijom korona virusa epidemiolog dr Predrag Kon odogovorio je na pitanje zašto se još uvek ne radi masovno testiranje na Covid-19.

- Mi polako povećavamo te brojke, ali jednostavno nemamo kadra. Nemamo takvog kadra da bismo mogli da odgovorimo takvom pritisku naglog povećanja. To niko nije očekivao verovatno jer su očekivali da mogu da urade mnogo više, tako su saopštavali. Tako je planirano kako su saopštavali. To je suština, a iza toga ide pitanje zašto nemamo dovoljno kadra i to je ozbiljno pitanje - kazao je on i obrazložio:

- Ova situacija jeste vanredna i to se na svim delovima vrlo jasno vidi, nemate deo ovoga što je pripremljeno, nije dobro planirano. A, ovde očigledno nije dobro planirano. Neko je mislio da može da uradi više nego što može.

- Nedostaje nam laboratorisjki kadar koji mora da radi sa ovo opremom i mora da se uradi unos podataka koji nije dovoljan da imate samo nekoga da unosi nego mora da bude i medicinski obrazovan. Vrlo je složena dokumentacija, ali treba pisati i dijagnoze, itd. A, ko je sposoban zavisi od toga kako su se pripremali. U okviru ove pripreme je urađeno sve što je moglo da se uradi sa onim što smo imali - kazao je Kon.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon

Ilustracija: Nikola Jovanović

- U okviru ove pripreme je urađeno sve što je moglo da se uradi sa onim kapacitetima koje smo imali. Prošireni su kapaciteti u vanrednom stanju i očigledno da smo otkrili neke stvari koje nismo znali, koje su saopštavane i planirane sa onim što su drugi saopštavali. Ako neko saopšti da može da uradi više nego što može, i ispostavi se da to ne može, šta ćete - idete dalje - kazao je Kon.

Samo još nešto da dodam, kazao je Kon: Mi smo dobro. U celoj ovoj situaciji, mi jesmo dobro. Nadalje moramo da budemo striktni u svim merama koje smo sprovodili.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

Video: Doktor Stevanović: Na Infektivnoj klinici imamo sve medikamente i sve potrebno za naše pacijente

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ea

    9. april 2020 | 16:29

    Ja radim u jednoj hitnoj pomoci u evropi i dvojica radnika tu rade ,masku ne skidaju od sedam ujutro do sedam navecer samo dok jedu a nasi doktori dodju nateleviziju i nose maske ispod brade sve ljudi kontra radite od ostalog sveta.

  • Bek

    9. april 2020 | 15:59

    Kadri ste samo za konferencije i emiseje po televiziji i da uvedes 24h ,samo to gledate.

  • Tatjana Markovic

    9. april 2020 | 16:29

    Zastitna maska je modni detalj ili...? Koja je svrha ovakvog nosenja maske?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA