Upozorenje dr Petrovića: Kritično je, treba izdržati do početka maja, u Vojvodini obolevaju zdravi

- Tokom poslednjih nedelju dana počeli smo da registrujemo osobe koje su bile zaražene i pozitivne nakon testiranja, a da pri tome nisu imale nikakvih simptoma bolesti. To je još uvek nedovoljno za ocenu da virulencija virusa opada, ali ukazuje na tu mogućnost - kaže profesor Vladimir Petrović, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine

  • 81
Kalendar, Vladimir Petrović

Pritskrin: Wiki-calendar, Foto: Pixabay, Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija sutra ulazi u šestu nedelju kako je korona virus prisutan u našoj zemlji, ta nedelja je zajedno sa ovom iz koje smo izašli najkritičnija, a direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović, epidemiolog kaže za Telegraf.rs da je važno da izdržimo do početka maja, kada možemo početi da razmišljamo o načinu i dinamici povlačenja uvedenih mera.

On kaže da u Vojvodini dominatno oboleva radno aktivno stanovništvo od 40 do 60 godina, ali i da nema značajnije razlike u obolevanju između muškaraca i žena. Takođe, više od polovine ukupnog broja obolelih u ovoj pokrajini, čine prethodno zdravi ljudi.

Kaže i da se poslednjih nedelju dana registruje pozitivne osobe bez ikakvih simptoma, što može da ukaže na mogućnost da virulencija virusa opada.

Profesora Petrovića pitali smo, pre svega, kakva je epidemiološka situacija u Vojvodini.

- Zbog prisustva virusa na široj teritoriji Vojvodine, epidemiološka situacija se može oceniti nesigurnom i potencijalno opasnom. Do sada je veći rizik od razvoja nepovoljne situacije postojao samo u Kikindi na početku epidemije, ali je pravovremenom primenom dodatnih tvrdih mera od strane Pokrajinskog kriznog štaba, situacija stavljena pod kontrolu. Epidmiološka situacija se prati i procenjuje iz dana u dan i tako će se nastaviti do kraja epidemije - kaže prof. dr Petrović za Telegraf.rs.

Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Više od polovine obolelih prethodno zdravi

 

Na pitanje koliko sada znamo o korona virusu u odnosu na pre mesec dana, s obzirom na to da smo u praksi videli da  pogađa mlade i do 50 godina, da ima obolelih između 30 i 40, a i dece, on navodi da je u Vojvodini obolevanje registrovano u svim uzrasnim grupama.

- Najređe obolevaju deca, a zahvaljujući primeni mera ograničenja kratanja starijih od 65 godina procenat obolelih starijih od 70 godina, koji su grupa u najvećem riziku, je manji od 10 odsto. Dominantno, dakle oboleva radno aktivno stanovništvo uzrasta 40 do 60 godina. Smrtni ishodi su registrovani samo kod starijih od 50 godina. Nema značajnije razlike u obolevanju i umiranju između žena i muškaraca. Nešto više od polovine ukupnog broja oboleih su prethodno zdravi ljudi, ali među njima za sada nisu registrovani smrtni ishodi. Smrtni ishodi su registrovani kod ljudi koji imaju određene prethodne bolesti, posebno dijabetes, kardiovaskularne bolesti uključujući i povišen krvni pritisak, pri čemu je broj umrlih veći kod onih kod kojih istovremeno postoji više hroničnih poremećaja zdravlja - objašnjava naš sagovornik.

korona virus, koronavirus, lekar, lekari, bolnica

Foto: Tanjug/AP

Zaraženi, a bez simptoma

 

Prema njegovim rečima, epidemiološki podaci ukazuju da je struka tokom poslednjih nedelju dana počela da registruje osobe koje su bile zaražene i pozitivne nakon testiranja, a da pri tome nisu imale nikakvih simptoma bolesti.

- To je još uvek nedovoljno za ocenu da virulencija virusa opada, ali ukazuje na tu mogućnost. Pri tome se broj teških slučajeva u Vojvodini ne povećava i svima se ukazuje pomoć u Kliničkom centru Vojvodine - kaže prof. dr Petrović.

Na pitanje zašto je produžen policijski čas za predstojeći vikend, ako nam danima opada broj registrovanih novoobolelih i preminulih, podseća da se mi nalazimo u kritičnom periodu. 

Iskustva iz sveta posebno iz zemalja koje imaju kvalitetne sisteme registracije obolevanja i umiranja pokazuju da epidemije traju oko 2 do 3 meseca, a da je maksimum obolevanja u periodu 5-6 nedelje. Mi se, dakle nalazimo u kritičnom periodu kada je posvećenost primeni mera najznačajnija, stoga je razumljivo zašto se insisitira na strožim merama koje uključuju ograničenje kretanja i smanjenja bliskih kontakata. Važno je da do početka maja izdržimo, i tada možemo početi da razmišljamo o načinu i dinamici povlačenja mera - poručio je prof. dr Petrović za Telegraf.rs.

Video: Kon: Ja da se pitam, zabranio bih kontakt u potpunosti

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soda

    9. april 2020 | 20:49

    Koji je sad ovaj????

  • Нове

    9. april 2020 | 19:43

    Не радиш.Не примаш плату ! Затворио,те у кућу.Па,издржи до јуна.Сит гладном не верује.

  • Mare

    9. april 2020 | 22:37

    Muka mi je vise od ovog uterivanja straha i stvaranja opšte histerije dok je pozadina ko zna kakva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA