"Na ivici smo kapaciteta za smeštaj zaraženih u bolnicama. Ne samo u Nišu, nego svuda"

Kako je objašnjeno, sukcesivno će se uključivati sve bolnice koje će primati pacijente zaražene korona virusom

  • 4

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je na konferenciji za medije koja je počela danas u 15 časova, da smo "već na ivici kapaciteta" bolnica ne samo za pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

- U Nišu, u hali Čair su kapaciteti popunjeni, ali se svuda pune, i u bolnicama gde su smešteni pacijenti sa ozbiljnijom kliničkom slikom. I tu smo već na ivici kapaciteta, ne samo u Nišu, nego svuda - naveo je dr Kon.

Kako je istakao, i KC Niš, odnosno cela nova zgrada pretvara se u kovid bolnicu.

- Vojna bolnica u Nišu preuzima deo potreba za hitnim slučajevima za druge stvari, ona će biti no-kovid ustanova - objasnio je.

- I dalje ćemo imati potrebe za dodatnim kapacitetima, a i trijaža će biti dodatno neophodna. Da ih nemamo, te kapacitete, sada bismo bili u vrlo teškoj situaciji - rekao je on.

Kako je poručio dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike da za svaki region postoje planovi za proširenje kapaciteta.

- U Beogradu su se kapaciteti sukcesivno uključivali, cilj je da se kadar koliko je moguće odmara, da ne budu svi odmah u pripravnosti, da se koncentrišu bolesnici koliko god je to više moguće - naveo je dr Stevanović.

Kako je dodao, razlika između Beograda i ostalih gradova je to što smo u prestonici nismo imali jedno centralizovano mesto već nekoliko bolnica koje su se sukcesivno uključivale.

- Iako imamo veliki broj obolelih, nismo u situaciji da razmišljamo da li ima dovoljno kapaciteta, ali biće dovoljno, nadamo se da ove cifre jasno potvrđuju da poštovanje mera daje rezultate i da nastavimo tako da se ponašamo, to nam čuva kapacitete bolnica - poručio je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Doktor Stevanović: Na Infektivnoj klinici imamo sve medikamente i sve potrebno za naše pacijente

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    9. april 2020 | 21:53

    E to je problem od pocetka,znali ste da je zdravsteveni sistem u haosu i zato ste i uveli ovolike mere!!!!malo manje od 3000 zarazenih a kapaciteti puni,bruka i sramota!!!!!

  • Littleglory

    9. april 2020 | 22:58

    Seća li se neko ko je ministar zdravlja ovog vica od države?

  • Bob68

    9. april 2020 | 23:08

    Kad bi ti doktore i tebi slični otišli u izolaciju, virus bi pobegao garant

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA