≫ 

U podmetnutom požaru na Fruškoj gori izgorelo 20 hektara: Stihija odnela stanište ugroženih vrsta

U periodu od 4. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka

  • 4

U požaru koji je sinoć buknuo u granicama zaštitne zone Nacionalnog parka "Fruška gora" na lokalitetu "Katanske livade" nedaleko od sela Čerević, izgorelo je oko 20 hektara niskog rastinja, saopštilo je danas Javno preduzeće "Nacionalni park Fruška gora".

Kako se navodi, požar je zahvatio livado-stepsko stanište, a pripadnici Čuvarske službe nacionalnog parka i Vatrogasne bigade iz Beočina nakon četiri sata uspešno su oko ponoći ugasili požar koji je usled vetra pretio da se proširi.

- Zahvaljujući saradnji Čuvarske službe NP i Policijske uprave Beočin, nakon brze reakcije i izlaska na teren, istragom je utvrđeno da je uzrok požara ljudski faktor kao i da je požar podmetnut - piše u saopštenju.

Po mišljenju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode požari koji su se desili početkom aprila obuhvatili su neke od najznačajnijih stepskih i šumo-stepskih staništa u Nacionalnom parku "Fruška gora", livade kod Čerevića i Dumbova.

- Stepska travna staništa danas su veoma retka na prostoru cele Vojvodine, a vrste koje ih nastanjuju predstavljaju izuzetne retkosti i prema našim zakonima su strogo zaštićene - navodi se u saopštenju.

Livade kod Čerevića i Dumbova su među najvažnijim staništima brojnih vrsta orhideja, među kojima se posebno ističu vrste iz roda Ophrys, a među retkim i ugroženim vrstama biljaka su i sase i kovilje, kao i drvenaste vrste, hrast medunac i crni jasen.

- Osim narušavanja stanja biljnog sveta i površinskog sloja zemljišta, požari koji se dešavaju u vreme kad je priroda budna i kada je aktivan veliki broj životinjskih vrsta, na ovakvim mestima uništava retke vrste paukova, skakavaca, osolikih muva, leptira i drugih beskičmenjaka, a pogotovo njihove larve - navodi se u saopštenju.

Uništena su i gnezdilišta zaštićenih vrsta ptica, kao što su šumske ševe i vinogradske strnadice, kao i mesta na kojima se hrane ptice grabljivice, sokolovi i orlovi. JP "Nacionalni park Fruška gora" apelovalo je na građane da za vreme vanrednog stanja ne koriste područje Nacionalnog parka "Fruška gora" protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja osoba na teritoriji Republike Srbije.

Kako se navodi, na području Fruške gore uočeno je okupljanje posetilaca radi boravka i rekreacije, što je protivno naredbi Vlade Srbije, koja je na snazi za vreme vanrednog stanja. U periodu od 4. aprila neodgovorno ponašanje posetilaca uzrokovalo je pet požara, koji su zahvatili 42 hektara površine Nacionalnog parka.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sreten

    9. april 2020 | 23:12

    Emigranti

  • Georgije

    9. april 2020 | 23:00

    To su tzv vikend idioti.Svake nedelje ih ima na stotine, sa tendencijom rasta.Siđe s' brda, ali mu je brdo u krvi, koliko god dugo gazio po asvaltu.

  • MK

    10. april 2020 | 07:16

    Ovo samo monstrum može da uradi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA