≫ 

Dr Ivana Milošević: Imamo tri obolele sestre i dva lekara, zabrinuti smo

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu kaže da ne zna gde su se razboleli medicinski radnici na klinici u čijoj je upravi, kao i da u njoj imaju opremu, te da se štite i nadaju najboljem

  • 20
KORONA SRBIJA BILANS IVANA MILOSEVIĆ, PREDRAG KON, DARIJA KISIĆ TEPAVCEVIĆ Foto: Tanjug/Vlada republike Srbije, Slobodan Miljević

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu doc. dr Ivana Milošević rekla je večeras u televizijskom gostovanju da su sistemi organa povezani, te da ne može respiratorni sistem otkazati, a da ostali sistemi funkcionišu nesmetano, zbog čega je, kako je rekla, borba za pluća pacjenata na respiratoru ujedno proširena borbom za druge organe.

Posebno je navela eventualne probleme sa usko povezanim organom kao što je srce, ali i bubrežnu insuficijenciju.

Dok je pacijent pozitivan na virus, zarazan je, potvrdila je u emisiji RTS-a.

- Jedino oružje koje sada mi imamo jeste izolacija i minimiziranje socijalnih kontakata - rekla je Milošević.

Ona je rekla i da pet nedelja u medicini nisu dovoljne za to da se dođe do zaključka na koji se način treba boriti sa bolešću.

- Postoji individualni pristup. Neki pacijenti ne mogu da dobiju jedan lek zbog drugih lekova koje piju - rekla je da se terapija razlikuje od pojedinca do pojedinca.

Početkom marta, kada je bio prvi slučaj korona virusa, još uvek je cirkulisao grip, rekla je Milošević dodajući da su sada veće šanse oda se radi o korona virusnoj infekciji.

U vezi sa kineskim stručnjacima i saradnjom sa njima, istakla je da je timu domaćih lekara bilo značajno njihovo pređašnje iskustvo, ali da su bile značajne i njihove preporuke o daljem sprečavanju bolesti.

- Nemamo drugi izvor znanja osim Kineza. Sada i od onoga što Italijani i Španci objave - objasnila je.

Zamenica direktora Infektivne klinike otkrila je da su se u toj ustanovi razbolele tri sestre i dva lekara.

- To nije nešto što smo mogli da sprečimo. Srećna okolnost je da su svi dobro, ali zabrinuti smo - kazala je dodajući da ne može da tvrdi da su se inficirali na radnom mestu, te da imaju opremu, da se štite, trude i nadaju najboljem u ovoj situaciji.

Da li od sezonskog gripa umre više ljudi?

- Mi smo ovakvu situaciju imali kada je bio pandemijski svinjski grip 2009/2010. Za sezonski grip imamo i vakcinu i neki imunitet. Ključna razlika je što se ovo sada događa u jako kratkom periodu i što tada nismo istovremeno dobili veliki broj pacijenata u tri bolnice - rekla je navodeći najbitnije.

Velika Britanija je prvobitno zauzela stanovnište da treba biti otvoren za sticanje kolektivnog imuniteta, ali su, kaže Milošević, sebe demantovali, te da bi to bilo drugačije da je reč o bolesti koja ne zahteva bolničko lečenje, kao što je slučaj sa Kovidom-19.

- Smara se da oko 20 odsto ljudi zahteva lečenje virusa. Možemo da pretpostavimo da ukupnog broja obolelih ima čak pet ili deset puta više - rekla je govoreći o prokuženom stanovništvu.

- Virus gripa se kontinuirano menja. Kada se promeni mnogo, dobijemo pandemiju virusa gripa - rekla je objašnjavajući da sezonske bolesti ne zamiru.

Mesečak dana za oporavak

- Virus nekad može da bude prisutan do 33 dana - rekla je dodajući da je četiri nedelje lečenja izvesno, te da to znači da se pneumonija leči 15-ak dana, posle kojih slede dve nedelje izolacije i to, kako je rekla, zbog toga što je posle preležane infekcije pojedinac osetljiviji na druga eventualna oboljenja.

Ujedno, rekla je da ne zna do kada je situacija da traje, ali je procenila da moramo izdržati još par nedelja.

Video: Presek stanja: Od korona virusa u Srbiji umrla još jedna osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ratar

    9. april 2020 | 23:12

    Ova “epidemija” je pokazala u kakvom je stanju nas zdravstveni sistem. Nama na dve hiljade zarazenih puca sistem... vidi se koliko ste ulagali. Zato i pojacavate policijski cas jer to je jedino gde mozete da zategnete i da okrivljujete narod. Jadni ti doktori u kakvim uslovima rade.

  • Aca

    9. april 2020 | 23:25

    Mesečak dana za oporavak

  • Radivoje

    9. april 2020 | 23:30

    Ti si meni Doktorka vrh vrhova 😉😍😙 Tako si mi sexy i Ženstvena ! 💑❤❤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA