≫ 

Dr Janković uživo odgovara na pitanja o koroni: I deca treba da nose maske, samo najnužniji kontakti

Dr Janković je na početku apelovao na prekid kontakata, odnosno distanciranje što je suštinski važno ako želimo da pobedimo epidemiju

  • 1

Na drugoj veb konferenciji koju organizuje Forum pacijenata Srbije, od 9 sati uživo govori dr Srđa Janković, imunolog sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj o svim pitanjima vezanim za epidemiju korona virusa.

Kako je na početku naveo, struka je mnoge situacije predviđala kao mogućnost.

- Želeli smo da tu krivu spoljštimo, i ovome smo se nadali, boljem nismo ni smeli - naveo je govoreći o rezultatima posle pete nedelje epidemije.

Na samom početku, dr Janković je odmah apelovao da nam treba prekid kontakata.

- Treba nam što bolje ograničavanje na one najnužnije kontakte, dakle - distanciranje, to je suštinski važno ako želimo da pobedimo epidemiju sa što manje izgubljenih ljudskih života - rekao je on i dodao da opravdava sve mere dokle god će one spašavati ljudske živote na primeren način.

Terapija krvnom plazmom

Terapija lečenjem obolelih od korona virusa krvnom plazmom, kreće za deset dana, a dr Janković je objasnio kako će ona funckionisati.

- Od osoba koje su ozdravile se uzima određena količina krvne plazme koja sadrži gotova antitela koje je njihov organizam napravio boreći se sa virusom - naveo je doktor.

- Ona ne zamenjuje druge vidove terapije, pre će služiti kao dopuna, mora se davati onima kod koji postoje - valjani razlozi da smatramo da će im najviše pomoći. Tu plazmu sa gotovim antitelima dajemo pacijentu i on blokira virus. Ta aatitela žive neko vreme, ona mogu da potraju u organizmu dve, tri nedelje, ali ono što urade treba da doprinese boljitku u organizmu pacijenta - objasnio je dr Janković.

Imunitet jačamo zdravim navikama, ali nema oklopa

Na pitanje koliko je imnutitet važan i možemo li jačanjem imuniteta da se zaštitimo od korona virusa, doktor odgovara:

- Ne postoji specifično sredstvo da se zaštitimo od korona virusa, ništa nam ne može podariti mogućnost da budemo neprobojni ili zaštićeni od kovida, možemo samo da pazimo na sebe što više. Ako uspemo da živimo zdravije, da se hranimo zdravije, više spavamo, da svako pronađe svoj optimalan način nošenja sa stresom, to će se odraziti na naš imunitet pozitivno - rekao je dr Srđa Janković.

Stanje u Tiršovoj

U Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova situacija je dobra, naveo je imunolog.

- Za sada uspešno ostaju izolovani pacijenti koji se leče od hroničnih bolesti. Glavni cilj nam je ispunjen, a to je da zaštitimo naše pacijente i da im pružimo i terapiju, i pregled i trijažu i da se svi na vreme leče - rekao je on.

Najčešća pitanja roditelja su da li su deca zaštićena i da li mogu da obole.

- To nas roditelji najviše pitaju, ali rizik oboljevanja kod dece je izuzetno mali. Deca koja su teže bolesna, sada se nalaze u izolaciji, zbrinjavaju se danonoćno. Poželjno je da svi, pa i oni, nose maske. Deca mogu da rasejavaju virus oko sebe, preporuka za njih je ista kao i za odrasle. Sada je svuda značajan rizik - objasnio je imunolog.

Jačanje kolektivnog imuniteta

Prema mišljenju dr Srđe Jankovića, jačanje kolektivnog imuniteta u ovom trenutku nije etički prihvatljivo.

- Na sličnu ideju je došla i vlada Velike Britanije, kao što je sada Švedska. Britanci su odmah uputili pismo upozorenja. Ma koliko god kolektivni imunitet bio poželjan, steći ga na taj način, u ovom slučaju bih rekao da nije prihvatljivo i nje etički i neće dovesti do željenog cilja, a to je da što manje ljudskih života izgubimo - smatra dr Janković.

Važno je zaštiti i oči

Kineski lekari kažu da je veliki broj zdravstvenih radnika bio zaražen onda kada im oči nisu bile zaštićene.

- Ako i njih zaštitimo, onda će se svi koji se zaraze, zaraziti preko ruku. Kapljični put bi bio njačešći kada se ne bismo štitili. Sve sluzokože na licu su potencijalno uvozno mesto virusa - objašnjava dr.

Ko je najugroženiji

Pored starijih, najugroženiji su i hronični bolesnici, navodi dr Srđa.

- Ako je bolest pod dobrom kontrolom, to što nekom piše da ima dijagnozu, to neće pretvoriti u faktor rizika ako je organizam u dobrom stanju. U najvećom riziku su oni kojima je stanje loše, kada te hronične bolesti koje pacijent ima nisu kontrolisane - navodi Janković.

Vakcina za godinu i po do dve

Prema njegovim rečima, vakcina protiv kovida bi mogla da bude gotova i bezbedna tek za godinu po do dve.

- Postoji više eksperimentalnih preparata koji su napravljeni, to su potencijalne vakcine, tu mora da prođe neko vreme. Moraju da se obave klinička ispitivanja da bi se dokazala bezbednost. Mora da prođe neko vreme, godinu i po dana do dve. Neki kažu da bi i narednog proleća mogli da imamo vakcinu, to su optimistična gledišta - mišljenja je doktor.

Virus nema tajmer

Odgovarajući na pitanje koliko korona virus može da se zadrži na površinama, dr Srđa Janković navodi:

- Ne treba da krojimo naše preventivne postupke po tome što smo našli neku brojku u nekoj studiji. Virus nema tajmer, neće svaka virusna čestica umreti u isto vreme. Možda neće ni biti infektivan baš sve to vreme već će u nekom trenutku izgubiti svoju sposobnost da inficira - objasnio je on.

Zbog toga je, kako kaže, potrebno da tretiramo svaku površinu kao da je potencijalno zaražena.

- Znamo da virus može da potraje neko vreme i to treba da nam bude dovoljno - rekao je imunolog.

On je poručio da budemo solidarni, razboriti.

- Svi zajedno možemo da spasimo mnogo života. U ovom trenutku izgleda da čak u tome i uspevamo, kako smo se najbolje i nadali ali sačekajmo da vidimo da li je to zaista tako - poručuo je dr Srđa Janković.

Video: Većina epidemiologa se slaže da bi praznike trebalo provesti bez ikakvog kontakta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran...

    10. april 2020 | 10:09

    pa onda najefektivnija maska je ona za varenje,stiti cijelo lice 😏😏😏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA