≫ 

Lekarska komora Srbije uz svoje kolege: 46,5 miliona dinara za pomoć u borbi protiv korona virusa

Komora je krajem marta među svojim članovima sprovela istraživanje o potrebama lekara i rezultati te ankete su ukazali da su najčešći zahtevi koji su navođeni sveobuhvatnije testiranje lekara kao i zaštita na radu

  • 1
SRBIJA KORONA DZ PALILULA DRAGAN KUJUNDZIC

Lekarska komora Srbije (LKS) doniraće 46.455.000 dinara zdravstvenim ustanovama, privremenim bolnicama, Medicinskom fakultetu, ali i lekarima i porodicama koji su oboleli, kao i porodicama preminulih lekara od korona virusa. Deo donacije dobiće i Vlada Srbije za nabavku tetsova i opreme za lekare. 

Komora je krajem marta među svojim članovima sprovela istraživanje o potrebama lekara i rezultati te ankete su ukazali da su najčešći zahtevi koji su navođeni sveobuhvatnije testiranje lekara kao i zaštita na radu.

- Odgovornim, racionalnim i ekonomičnim poslovanjem u prethodnim godinama, komora  je u mogućnosti da u trenutku najvećeg izazova pred kojim se naše zdravstvo našlo u novijoj istoriji, pomogne kolegama i društvuRezultati ankete, koju je smo sproveli među svojim članovima u poslednjoj nedelji marta, su nam ukazali na njihove konkretne potrebe i očekivanja.  Na osnovu toga, odlukom Skupštine LKS opredeljena su sredstva za donaciju i pomoć u borbi protiv COVID 19 u visini od 46.455.000 dinara - navodi direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić.

Sredstva će biti raspodeljena zdravstvenim ustanovama u Srbiji, tako što će svaka zdravstvena ustanova, Medicinski fakultet, privatna praksa dobiti iznos proporcionalno broju zaposlenih lekara, za šta je, prema evidenciji o broju zaposlenih lekara u Srbiji kojom raspolaže komora  potrebno 31.455.000 dinara. Novac će biti donirana direktno zdravstvenim

ustanovama preko regionalnih lekarskih komora sa ciljem da se lekarima obezbedi neophodna lična zaštitna oprema.

Zaštitna oprema, Hitna pomoć Niš Foto: Telegraf.rs

- LKS uplatiće i 15 miliona dinara na poseban namenski račun Vlade Srbije za nabavku testova i druge opreme za borbu protiv COVID 19 za lekare u vidu donacije. Privremenim bolnicama u Beogradu (Sajam), Nišu (Čair) i Novom Sadu (Sajam) se opredeljuje iznos od po 100.000 dinara za svaku privremenu bolnicu, u cilju pomoći za nabavku potrebne opreme i sredstava - kaže Dinić.

Finansijsku pomoć dobiće i svi lekari, članovi komore, koji su oboleli i hospitalizovani zbog infekcije korona virusom:

- Preko regionalnih komora biće isplaćena jednokratna donacija u iznosu od 30.000 dinara. Skupština Lekarske komore Srbije donela je i posebnu odluku o isplati jednokratne donacije porodici lekara, preminulog od posledica bolesti izazvane COVID 19, u visini od 100.000 dinara, sa računa regionalne lekarske komore, u koju je lekar upisan.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Dinić dodaje da je Lekarska komora Srbije ponosna na izuzetnu posvećenost i predanost koju svi lekari ulažu radeći svoj posao.

- I što pokazuju da je lekarska profesija u Srbiji na visini zadatka uvek kada je najteže i da naši građani uvek mogu da računaju na nas kada im je potrebno - zaključio je on.

Video: Medicinska sestra iz Covid-19 bolnice: Teško je gledati ljude dok se bore za vazduh

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA