≫ 

"Imamo dve mogućnosti: Potpunu zabranu kontakata i da virus uđe među neku osetljivu populaciju"

On je ponovio, ono što je i na jučerašnjoj konferenciji rekao, da je i pored svega, situacija dobra

  • 24

Na redovnoj konferenciji povodom izveštaja o stanju epidemije korona virusa u Srbiji epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da u ovom trenutku, kada se nalazimo u maksimumu epidemije, imamo dve mogućnosti koje mogu da se dogode. On je rekao da se jedna odnosi na potpunu zabranu kontakata, a druga da virus uđe među neku osetljivu populaciju.

- Mi se nalazimo na kraju pete i ulazimo u šestu nedelju. Nema dileme, krivulja pokazuje da se nalazimo u maksimumu. U tom periodu su mogućnosti dvojake: jedna je da nam virus uđe u neku osetljivu populaciju i da se vratimo unazad, a druga je da se zabrane kontakti - kazao je Kon.

On je rekao i da njemu nije cilj zabrana kao zabrana već da se dođe do svesti ljudi da su kontakti u ovom trenutku nešto što je neprihvatljivo.

- Mi dobro znamo za praznike i periode kada su ti kontakti češći i pokušavam da objasnim da je to najosetljiviji period gde se sada lomi oko toga da li ćemo uspeti virus da potisnemo do te mere da se više ne podigne. On ima svoju snagu, agilnost i aktivnost samo onda kad ima puno zaraženih, onog momenta kada to prestane i popusti, on ne može ponovo da dobije sposobnost da izaziva oboljevanje - kazao je dr Kon.

On je ponovio, ono što je i na jučerašnjoj konferenciji rekao, da je i pored svega, situacija dobra.

- Mi jesmo, to je činjenica, dobro jesmo i dalje. Ovo malo povećanje u odnosu na juče, bilo bi lepo i da pada, ali mora nešto i da nas kinji i nervira. Imamo zaravnjenje, nemamo skok i to je ogromna stvar, a nalazimo se u samom maksimumu - rekao je.

- Ja imam snažnu podršeku kolega sa kojima radim da je to najbolje (zabrana kontakata), a o tome se priča i raspravljamo i čekamo i dalje ove brojke. Imao sada pred sobom przanični vikend za katolički deo našeg stanovništva i svakako da i oni će slaviti uposebnim uslovima. Mislim da svi zajedno treba da shvatimo da štitimo žvot i da je to jedini razlog zbog čega toliko apelujemo, tražimo i molimo. A, mere su nekada jedini način. Bolje i tako nego da ga pustite da samog sebe uništi do kraja. To je neko raconalno mišljenje koje mislim da u svim nama dominira - zaključio je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19. 

Video: U poslednja 24 sata u Srbiji preminulo pet osoba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Littleglory

    10. april 2020 | 16:07

    Seća li se neko ko je ministar zdravlja ovog vica od države?

  • Branko

    10. april 2020 | 16:01

    Jeste ,bravo Kon,zabrana kontakta u prevodu ,sve firme zatvoriti na 15 dana,aj zdravo....

  • 👩‍💻

    10. april 2020 | 16:11

    I dalje nije mi jasno zašto se ove mere nisu donele 2-3 nedelje ranije?! Da li neko možda ima realno objašnjenje?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA