U Smederevu preminula dva korisnika doma za stare, svi se sada testiraju na korona virus

Đorđević ukazuje da je nepotvrđeno od čega su umrli

  • 1
Baba, baka, starica, starački dom Foto: Pixabay.com

Ministar Zoran Đorđević rekao je za RTS da kada se pojavi bilo kakav dokaz o korona virusu u domovima za stare, sprovodi se mera izolacija u izolaciji, tada se svi testiraju. Dvoje od deset pacijenata, korisnika doma za stare, u bolnici u Smederevu preminuli su noćas, rekao je Đorđević, dodajući da se još ne zna od čega su umrli.

Virus bi, pokazuju ekonomske analize, mogao da gurne pola milijardi svetske populacije u siromaštvo. Ovo upozorenje potiče iz studije Ujedinjenih nacija o finansijskim i ljudskim gubicima zbog pandemije.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, ministar Zoran Đorđević je rekao, govoreći o situaciji u ustanovama socijalne zaštite, da je u Srbiji 21.000 korisnika tih ustanova.

Prema njegovim rečima, stanje je bilo pod kontrolom, ali juče se u Domu za ometena lica u Trbunju, otkrilo da je od 13 zaposlenih, sedam bilo pozitivno, kao i četiri korisnika. Svi su smešteni u bolnice.

Rekao je da doneta uredba da kada se pojavi korona sprovodi se izolacija u izolaciji, što znači da su i zaposleni i korisnici na jednom mestu. Cilj je da najranjiviji nemaju kontakt sa bilo kakvim rizikom.

Preminulo dvoje u domu za stare, uzrok smrti još uvek nepoznat

Govoreći o dva smrtna slučaja u Smederevu, u kome je državni dom za stare, Đorđević ukazuje da je nepotvrđeno od čega su umrli.

U Smederevu su se pojavilo simptomi koji nisu ličili na koronavirus, u međuvremenu još petoro je prebačeno u bolnicu, pratili su ih povraćanje, rekao je ministar.

Zoran Đorđević, Vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta (SES), Govoreći o dva smrtna slučaja u Smederevu, u kome je državni dom za stare, Đorđević ukazuje da je nepotvrđeno od čega su umrli - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Dvoje od deset pacijenata su u bilnici preminuli noćas. Dali smo nalog da se svi testiraju. Tražili smo da bude urađem test na sve - rekao je Đorđević i dodao da se jedna medicinska sestra 6. aprila javila da ima temeraturu, konstatovana je upala pluća.

Kaže da je tražio od direktora da se edukuju zaposleni, potpisivali su izjave da nisu bili u kontaksu sa nekim, kao i da mora da se vodi računa o zaštitnoj opremi.

- Stvari se dešavaju, radi se o najranjivijim kategorijama, moramo da ih štitimo od svega - rekao je Đorđević, dodajući da će otići u Smederevo.

- Ovih prvih pet pacijenata nisu imali simptome vezano za koronu, ali su u bolnci. Sa još pet pacijenata, ukupno deset, dvoje je umrlo i moramo da vidimo zbog čega - rekao je ministar.

Doneta uredba o izolaciji u izolaciji

Govoreći o tome šta znači izolacija u izolaciji, Đorđević ističe da će u izolaciji sa korisnicima biti i zaposleni 14 dana, da bi se predupredio bilo kakav rizik.

- Obična kijavica ne sme da uđe u dom - kategoričan je Đorđević.

- Sa svim domovima smo u kontaktu, ceo dan prate i izveštavaju me ako ima neki dom problem i ako nekome nešto treba vrlo su solidarni, javi se dom koji nadoknadi to - rekao je Đorđević, dodajući da su svi građani Srbije bitni.

Osim "Stare pruge" i "Doživeti stotu" nema novih slučajeva zaraze, kaže on.

- Bilo bi najbolje kada bi mogli da sve istestiramo, ali je posao da držimo pažnju i nisu samo u pitanju korisnici već i koji rade u tim ustanovama da se pridržavaju mera - rekao je Đorđević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjan

    11. april 2020 | 11:26

    Stari umiru od dosta toga,a naravno da ce umirati u starackom domu,cega se plasite nemogu stariji na miru da umru bez neke frke!!!!postoji I drugi nacini umiranja I bez korone!!!nego je laz interensantnija,a problema ce imati porodica oko sahrane zbog ovakvih vesti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA