≫ 

Dva nova žarišta u Srbiji: Počeli sa radom saloni i teretane, i zaposleni i mušterije nose zaštitu

* Zabrana kretanja važi ponovo večeras od 18 sati do sutra ujutru u pet * Pred Srbijom je još samo jedan policijski čas vikendom

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 8.275

* Broj preminulih u Srbiji: 162

* Preminulo je 12 lekara

* Najviše preminulih imalo je od 60 do 69 godina

* Slabljenje virusa očekuje se krajem maja

* Pacijenti se iz bolnice otpuštaju nakon prvog negativnog testa, druga provera tek posle dvonedeljne izolacije

* Počelo lečenje krvnom plazmom

* Testirano 67.917 osoba

* Policijski čas počinje od 18 sati

* Stariji građani moći će da prošetaju triput nedeljno, do 600 metara od svojih domova

* Deca sa autizmom moći će da izađu da prošetaju kada požele

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

23:50 Na KiM još 17 obolelih od korona virusa, preminuo muškarac iz Peći (53)

Na teritoriji KiM je u poslednja 24 časa korona virus dijagnostikovan kod 17 osoba, dok je jedna osoba preminula od posledica COVID-19, saopštio je večeras nacionalni institut za javno zdravlje u Prištini.

Ukupan broj zaraženih od početka pandemije dostigao je 780, dok su do sada zabeležena 22 smrtna ishoda. Na Klinici za infektivne bolesti danas je preminuo jedan muškarac (53) iz Peći, preneo je portal Kosovo onlajn.

Najviše zaraženih danas je, prema podacima instituta, registrovano u Prizrenu, gde je zabeleženo pet slučajeva korona virusa. U prištinskom institutu navode da je danas izlečeno 35 pacijenata, pa je 201 ukupan broj onih koji su se oporavili od zaraze korona virusom.

Kosovska hitna pomoć Foto: Marko Jovanović

22:28 Žena pozitivna na koronu rodila zdravu bebu u Zrenjaninu

Jedna porodilja u Zrenjaninu, pozitivna na korona virus, uspešno je juče porođena carskim rezom. Po rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo,  dr Zorana Gojkovića, mama i beba su odličnog zdravstvenog stanja. Ovo je druga porodilja u Vojvodini koja je rodila zdravo dete, a bila je zaražena korona virusom.

Beba, noge, bebine noge Foto: Pixabay

22:15 U Šumadiji dan bez obolelih: Ukupno 93 pozitivnih na novi korona virus

Prema poslednjim rezultatima koji su stigli iz laboratorija u Batajnici i Torlaku, u Šumadijskom okrugu nema novoobolelih od korona virusa.

Od početka pandemije iz tog dela Srbije na analizu je poslato 1.675 uzoraka, preneli su lokalni mediji, a do sada je registrovano 93 pozitivnih na Covid 19.

Od tog broja, 68 je iz Kragujevca, iz Aranđelovca 15, troje pacijenta iz Topole, u Rači ih je petoro, a dvoje u Batočini.

U kućnoj izolaciji nalazi se 1.839 osoba, a na lečenju od korona virusa u kragujevačkom Kliničkom centru 76 osoba, od kojih je petoro na respiratoru. Iz KC Kragujevac otpušten je 81 pacijent, od kojih je 48 sa teritorije Šumadijskog okruga.

Klinicki centar Kragujevac Foto: Marko Jovanović

21:00 Beogradski penzioneri još jednom iskoristili priliku za šetnju posle 18 časova

Video: Beogradski penzioneri još jednom iskoristili priliku za šetnju posle 18 časova

20:40 Onlajn nastava ostaje do kraja školske godine, deca se neće vraćati u učionice

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je danas da će se nastava u osnovnim i srednjim školama i fakultetima završiti do kraja maja. Međutim, kako je napomenuo, mala matura, završni radovi u srednjim školama, kao i ispiti na fakultetima, biće održani u fizičkom prostoru, a ne onlajn.

Mladen Šarčević je rekao, gostujući u emisiji Oko RTS-a, da će nastava ostati onlajn do kraja školske godine.

UCENJE DALJINA SARCEVIC, na daljinu, online nastava Foto: Tanjug/Sava Radovanović

20:35 Dr Kon: Firme da se snađu kako znaju i umeju, država neće pomoći svima

Ekonomija je ta koja sada vrši pritisak na sve, moramo da se vraćamo u normalu, rekao je Dr Predrag Kon.

On je, gostujući na TV Pink rekao da će kraj epidemije biti daleko da bi ekonomija mogla da trpi toliko. Zbog toga, istakao je on, moraju sve firme i sva preduzeća da preduzmu sve mere predustrožnosti. 

Konferencija Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

19:28 - Pet novoobolelih u srpskim sredinama na KiM

Pet novoobolelih u srpskim sredinama na KiM, ukupno do danas 94 obolele osobe, 43 izlečene, a 6 je umrlo, današnji je bilans pandemije korona virusa koji je postavljen na Instagram nalogu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

Obolele osobe su iz Kosovske Mitrovice (37), Zvečana (23), Leposavića (14), Zubinog Potoka (20). Oboleli su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica (10), Studentski centar u Kosovskoj Mitrovici (30), KC Kragujevac (3), KBC "Dr Dragiša Mišović'' Beograd (2).

Pet novoobolelih su iz Leposavića dva, Kosovske Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka po jedno.

Četiri lica su izlečena, tri iz Zubinog Potoka i jedno iz Leposavića.

Od juče su testirana 22 lica iz opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, a do sada je ukupno testirano je testirano 885 lica.

19:18 - Broj zaraženih lekara na Onkologiji u Beogradu raste, obolelih pacijenata i dalje 91

- Od 930 zaposlenih 445 je testirano, a od toga 67 je pozitivno na korona virus. Jedan je već bio dva puta negativan, tako da ga možemo smatrati izlečenim, a za jednog zaposlenog se čekaju rezultati. Većina njih je u banjama jer su bili asimptomatski, a 15 njih koji su imali simptome, od pneumonije do toga da nam je jedan inženjer na početku same epidemije bio na respiratoru. Sada se, hvala, bogu oporavio - rekla je za RTS prof. dr Danica Grujičić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

18:02 - Da li je prevoz "vatreno krštenje" za ukidanje mera? Kako će izgledati otvaranje prvih linija

Proteklih dana sve češće govori se o nužnosti uspostavljanja gradskog prevoza, sistema koji je potrebno što pre vratiti, ali i mesta gde se korona virus najlakše prenosi, a najteže sprovode mere.

To je pravo vatreno krštenje i izazov u situaciji kada smo vanrednim merama socijalnog distanciranja i ograničavanja kretanja obuzdali surovu epidemiju.

Putnici, autobus, prevoz, maske, koronavirus Proteklih dana sve češće govori se o nužnosti uspostavljanja gradskog prevoza - Foto: Tanjug/AP

18:08 - U Podunavskom okrugu 196 zaraženih osoba, u Braničevskom 34

U Podunavskom okrugu trenutno ima 196 inficiranih virusom Kovid-19, dok u Braničevskom okrugu taj broj iznosi 34.

17:44 - Kolone vozila na uključenju za Pančevački most: Velike gužve na beogradskim ulicama

17:01 - Ćuprija treća u Srbiji po broju obolelih, za 7 dana ukida mere: Vraćaju se frizeri, pijace, teretane

U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije o ublažavanju određenih mera u borbi protiv virusa korona, Opštinski štab za vanredne situacije u Ćupriji doneo je nove zaključke. Od ponedeljka, 4. maja, dozvoljava se rad zelenim pijacama, frizerskim i kozmetičkim radnjama, teretanama, fitnes klubovima i kladionicama, uz obavezno poštovanje preventivnih mera.

16:11 - Koja su nova žarišta u Srbiji i šta su kontaktni repovi epidemije? Negde se traže krizni štabovi

15:57 - Kisić o policijskom času za 1. maj: Ako bude ukinut, apelujemo na vas. Ovo je sigurno početak kraja

15:56 - U Kraljevu još troje zaraženih: Broj inficiranih sada 32

Na teritoriji Kraljeva od 29 jučerašnjih uzoraka, tri uzorka su pozitivna. Do sada je, od početka epidemije, testirano ukupno 826 lica, od kojih su 32 lica (3,87  odsto testiranih) bila pozitivna na Kovid-19. Danas se u Veterinarski specijalistički institut šalje 10 uzoraka iz Kraljeva a rezultati se očekuju u toku sutrašnjeg dana.

15:46 - Dva scenarija prodora virusa u domove za stare, oba su mogla i morala da se spreče: 30 umrlo u Nišu

15:30 - Epidemiološka situacija u Topličkom okrugu znatno bolja

Epidemiološka situacija u Topličkom okrugu u poslednjih nekoliko dana je znatno poboljšana, kaže načelnik okruga Milan Aranđelović i dodaje da je opština Blace kao jedna od kritičnih tačaka sada u povoljnoj poziciji, te da nisu zabeleženi nagli skokovi broja novoobolelih.

Aranđelović je Tanjugu rekao da je devet zdravstvenih radnika u Blacu poslato na kućno lečenje, naglašavajući da je samo još dvoje radnika iz Doma za odrasle ometene u razvoju u Trbunju pozitivno na virus korona.

Kako napominje, u kovid bazi u Prokuplju trenutno ima 108 zaraženih, dok u prokupačkoj bolnici sada nema nijednog pozitivnog zdravstvenog radnika na Kovid-19.

15:25 - U Vladi Srbije sutra o početku rada vrtića

 U Vladi Srbije sutra će biti održan sastanak o uslovima za početak rada predškolskih ustanova na kome bi nadležni trebalo da se dogovore o datumu početka njihovog rada,a koji će najverovatnije, kako Tanjug saznaje biti početak juna.

Sastanku će prisustvovati predstavnici ministarstava prosvete, zdravlja, rada, države uprave i lokalne samouprave, predstavnici Sekretarijata za obrazovanje Beograda, kao i sindikata u prosveti.

15:20 - Pojačana dezinfekcija u Trsteniku: Pijace počele sa radom uz propisane mere

Javno komunalno preduzeće "Komstan" iz Trstenika, iako sa smanjenim brojem zaposlenih, od uvođenja vanrednog stanja obavlja značajne poslove na dodatnoj dezinfekciji te opštine, rekao je direktor Ranko Stevanović.

Čišćenje grada obavlja se po utvrđenom rasporedu a vodom sa pojačanom dozom hlora dezinfikuju se i gradska i seoska područja, rekao je on.

Posle detaljne dezinfekcije prošle nedelje su u Trsteniku proradile dve zelene pijace koje su u funkciji uz poštovanje propisanih mera a otvaranje robne pijace Stevanović očekuje u bliskom periodu.

15:15 - Preminule još 3 žene i 3 muškarca, 4 iz GC u Nišu: Do sada ukupno 162 žrtve korona virusa u Srbiji

U Srbiji je, prema najnovijim podacima saopštenim na današnjoj konferenciji za novinare, od korona virusa preminulo još šest osoba, ukupno 162. Preminule su tri žene i tri muškarca, a četiri među njima su bile osobe iz Gerijatrijskog centra u Nišu.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Kriva kretanja broja umrlih od korona virusa u Srbiji - Ilustracija: Nikola Jovanović

15:13 - U Srbiji od korona virusa obolelo još 233 ljudi: Ukupno zaraženo 8.275

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova testirani su uzorci 3.614 osoba, od kojih je 233 bilo pozitivno na prisustvo korona virusa.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Kriva kretanja obolelih od korona virusa u Srbiji - Ilustracija: Nikola Jovanović

14:45 - Dva novoobolela od korone u Lučanima i Gornjem Milanovcu

Od 46 poslatih uzoraka na analizu, kod dva lica potvrđeno je prisustvo Kovida-19, izjavio je danas šef tima za praćenje korona virusa na području Čačka dr Mihailo Luković i naveo da je jedan novooboleli iz Lučana, a drugi iz Gornjeg Milanovca.

On je kazao da u Čačku nema novih slučajeva pozitivnih na Kovid 19 i da je danas 21 uzorak poslat na analizu u Kraljevo.

Luković je na konferenciji za novinare rekao da ukupno sada, zaključno sa podacima od prethodnog dana, u Čačku ima ukupno 79 pozitivnih na korona virus, u Gornjem Milancovu 42, Lučanima četiri i Ivanjicica dva.

14:42 - Još jedan policijski čas je iza nas, a šta rade Beograđani prvog dana nakon vikend-karantina

14:15 - Korona ušla preko zaposlenih u negotinski dom za stare: "Nisu mogli da rade 15 dana sa korisnicima"

14:08 -  Da li Vlasotnice postaje novo žarište korona virusa? U poslednja tri dana udvostručen broj novozaraženih

U poslednja tri dana u Vlasotincu se pogoršala epidemiološka situacija, s obzirom da se broj novozaraženih udvostručio, kaže za Tanjug zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Boško Stančić i dodaje da to mesto postaje novo žarište.

Zbog takve situacije, Štab je uputio zahtev republičkom Kriznom štabu da se formira poseban štab za opštinu Vlasotince i da se odloži primena relaksiranih mera koje su počele danas bar za 10 dana na području te opštine.

- Vlasotnice postaje jedno od žarišta virusa korona u Srbiji, s obzirom na to da ima nepunih 30.000 stanovnika, a 72 zaražena. U poslednja tri dana od 36 zaraženih cifra se popela na 72, što znači da se udvostručio - rekao je Stančić.

13:58 - Možete da idete od danas i u kladionicu: Ovo su mere koje morate da poštujete

Svi koji se bave igrama na sreću mogu od danas da nastave da rade, ali samo u objektima čija površina nije veća od 400 kvadratnih metara i pod uslovom da primenjuju sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja virusa korona i osigurava bezbednost zaposlenih i korisnika usluga.

13:36 - 10 gradova u Srbiji sa najviše inficiranih koronom: Jedan okrug je ovih dana bio posebno kritičan

12:52 - Ministarka Mihajlović otkrila: Evo kada kreće međugradski prevoz

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da verovatno sledeće nedelje polako krene otvaranje međugradskog saobraćaja.

12:49 - Fitnes centri dobili dozvolu za rad, ipak, najveći beogradski ne rade. Ovo je njihovo objašnjenje

Neki od najvećih beogradskih fitnes centara ne rade, a za to imaju i objašnjenje. 

12:37 - Zavirili smo u salon beogradske lepotice prvog dana rada: Euforija među ženama, a ništa nije kao pre

Posle nešto više od mesec dana pauze zbog epidemije korona virusa, danas su svoja vrata otvorili i kozmetički saloni. Iako ponovo rade, svaki salon moraće da ispoštuje sve propisane mere zaštite jer će inspekcija redovno obilaziti objekte i proveravati ih. Sve, naravno, u cilju da se spreči prenošenje zaraze.

12:12 - Ovako je opuštanje bacilo srpski grad na kolena: Virus tinjao dok nije eksplodirao na najgorem mestu

12:10 - U Vojvodini situacija većinom mirna, ali u ovom gradu ima zaraženih i u bolnici

U Južnobanatskom okrugu, od početka epidemije do danas 27. aprila, utvrđeno je da je 215 osoba pozitivno na Kovid-19.

Preksinoć su, kako prenosi portal evrsac, počela obimna testiranja zaposlenih u Opštoj bolnici Vršac, jer se u Službi kardiologije sa koronarnom jedinicom pojavio korona virus.

Vršac je novo žarište i u njemu je registrovano 69 osoba obolelih od korona virusa. U Južnobanatskom okrugu više pacijenata ima samo u Pančevu (83).

- Na današnji dan, gledajući od pojave virusa, ukupno je testirano 7.190 ljudi na teritoriji Vojvodine, pozitivno je bilo 656. Samo juče testirano je 239, pozitivno je 19. Najveći broj od tih 19 koji su testirani nalazi se u Vršcu - rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade i dodao "da je u Vršcu bio incident sa nekoliko zaraženih".

11:25 - Sutra sednica skupštine, dve tačke dnevnog reda

Predsednica skupštine Maja Gojković zvanično je sazvala sednicu parlamenta za sutra u 10 sati, a na dnevnom redu su dve tačke dnevnog reda.

Poslanici će se izjasniti po dve tačke: predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i predlog zakona o potvrđivanju svih uredaba koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije. To će biti prva sednica za vreme vanrednog stanja. Svi poslanici su dobili pozive da dođu, dobili su sav material, kaže Gojković i ističe da očekuje da svi dođu na sutrašnje zasedanje.

- Kao parlament obezbedili smo sve mere koje su potrebne da bi se na bezbedan i siguran način održalo ovo zasedanje u specifičnim epidemiološkim okolnostima.

11:00 - Ruske ABHO jedinice dezinfikuju dom za stare u Negotinu

10:40 - Obolela devojka (20), svi njeni kontakti u izolaciji

Nakon što su se tri pacijenta iz opštine Lučani uspešno izlečila od korona virusa, danas je nakon pristiglih uzoraka potvrđen novi slučaj zaraze, a radi se o mlađoj ženskoj osobi, koja je 2000. godište.

- Pronađeni su svi kontakti i oni su dobili rešenje o izolaciji, kako se lanac zaraze ne bi dodatno širio. U kućnoj izolaciji trenutno je 14 lica. Iako smo u jednom trenutku bili bez zaraženih lica, ništa se ne prepušta slučaju. Sve neophodne mere dezinfekcije se i dalje redovno sprovode i svi smo u maksimalnoj pripravnosti kako bi broj zaraženih na teritoriji naše opštine bio što manji - izjavio je za RINU, Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

Inficirana devojka ima lakšu kliničku sliku sa blagim simptomima i prebačena je u Plavu halu u Čačku.

10:38 - Za tri dana počinju letovi sa aerodroma "Nikola Tesla"?

Od 1. maja ove godine, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije može doneti odluku o ublažavanju mera, odnosno dozvoliti obavljanje delatnosti prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji.

Uslov je da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19, navodi se u izmenjenoj uredbi objavljenoj u Službenom glasniku.

10:20 - Čačak u zadnja 24 sata bez zraženih: Smanjen broj prijema u bolnicu

U zadnjih 24 sata u Čačku nema novih potvrđenih slučajeva inficiranja korona virusom. Od 46 poslatih uzoraka izolovana su samo dva nova slučaja i to jedan iz Gornjeg Milanovca i jedan iz Lučana.

- U prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice bilo je 14 pacijenata od toga tri su primljena. Dva pacijenta su otpuštena kući kao izlečena, od čega je jedan bio COVID-19 pozitivan, a zatim negativan, tako da takvih osoba po statistici imamo devet iz Čačka i sedam iz Gornjeg Milanovca. Dva pacijenta su premeštena na interno odeljenje pošto su negativni na korona virusa. Na infektivnom odeljenju trenutno je hospitalizovano 26 pacijenata - rekao je dr Mihailo Luković, šef Radnog tima.

Do sada je u Čačku korona virus potvrđen kod 79 osoba, Gornjem Milanovcu 42, Lučanima četiri i Ivanjici dva, što je ukupno 127. U hali u Atenici smešteno je 29 lica koja su pozitivna na COVID-19.

Video: Prošetali smo s najstarijim sugrađanima: Šta su nam rekli i ko im najviše nedostaje

9:57 - Sedam novih predloga mera poslodavaca: Privredu tišti test samostalnosti, QR kod, komunalije...

Unija poslodavaca Srbije, uputila je Kriznom štabu za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, nove predloge za određene modifikacije i dopune ekonomskih mera Vlade Republike Srbije koje su u primeni.

9:55 - Težak dan u Zlatiborskom okrugu: Još devetoro zaraženih, dve osobe preminule

Na teritoriji Zlatiborskog okruga testirano je još 49 osoba sa područja od kojih je devet pozitivno na korona virus – tri u Požegi, tri u Bajinoj Bašti, dve u Priboju i jedna u Arilju. Od početka epidemije do danas testirano je 926 osoba, a ukupno je potvrđeno 106 slučajeva infekcije. Najviše ih je u Užicu 30, sledi Bajina Bašta sa 21, Arilje 11, Nova Varoš 10, Prijepolje, Priboj i Požega po devet i Sjenica pet.

Dve osobe su preminule, reč je o muškarcu iz Nove Varoši starosti 87 godina i muškarcu iz Užica starosti 65 godina. Ukupan broj preminulih od početka epidemije je devet – dve osobe u Arilju, Novoj Varoši i Prijepolju i po jedna u Užicu, Bajinoj Bašti i Priboju. Do sada u Zlatiborskom okrugu izlečeno je 19 osoba.

9:40 - Situacija u Novom Pazaru se smiruje, na lečenju 81

U Novom Pazaru situacija se polako smiruje što se tiče virusa korona, juče su registrovane četiri zaražene osobe, a prethodno dva dana za redom nije bilo novih pacijenata, izjavio je direktor Opšte bolnice u tom gradu Meho Mahmutović. On je naveo da je u privremonoj bolnici i u kovid bolnici trenutno na lečenju 81 pacijent, od toga dva pacijenta su na respiratoru. Vreme je ramazana i učestalih molitvi, a Mahmutović kaže da verske zajednice poštuju policijski čas.

- Ljudi su shvatili da je situacija ozbiljna. Mislim da će ispoštovati sve inicijative. Ne očekujem da se nešto može ozbiljno dešavati u narednom periodu - navela je Mahmutović za TV Pink.

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

8:10 - Dr Kisić: Neko će morati da snosi odgovornost

Suština je bila da se spreči da virus uđe u socijalne ustanove zbog karakteristika korisnika, rekla je za RTS epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i istakla da je očigledno bilo propusta na različitim nivoima i da će neko morati da snosi odgovornost.

Navodi da je sada prioritet da se korisnici smeste u odgovarajuće ustanove kako bi bili na pravom mestu ako dođe do komplikacija.

SRBIJA KORONA BILANS Darija Kisić Tepavčević/ Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

8:00 - Ispražnjen Dom za stare "Radost" u Negotinu, zaraženi prebačeni u Niš

U toku noći ispražnjen je Dom za stare "Radost" u Negotinu i ekipe ruskih stručnjaka i Vojske dezinfikovale su prostorije doma.

Svi pozitivni na koronavirus iz doma "Radost" prebačeni su u Niš – sedam osoba je u Kliničkom centru Niš, tri u Niškoj Banji i 37 u kovid-bolnici u Soko Banji.

Video: Zoran Gojković: Iza nas je najteža noć, Negotin novo žarište, Niš pod kontorlom

7:45 - Dačić primio pismo zahvalnosti od J. Koreje

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas pismo od ministarke inostranih poslova Republike Koreje Kang Kjun-va u kome ona zahvaljuje Vladi Srbije na pomoći u naporima da se državljani te zemlje, usred pandemije izazvane virusom Kovid-19, vrate u Južnu Koreju.

Kang Kjun-va je u pismu izrazila i saučešće svima koji su izgubili svoje bližnje i/ili su pogođeni virusom COVID-19 u Srbiji, kao i solidarnost s naporima Vlada Srbije u borbi protiv, kako je rekla, "ove svetske zdravstvene krize nezapamćenih razmera".

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova Printscreen: webtv.un.org

7:29 - Vlasotinčani tražili da se njima od danas ne popuštaju mere

Štab za vanredne situacije opštine Vlasotince uputio je u nedelju uveče zahtev republičkom Kriznom štabu za odlaganje primene relaksiranih mera na području vlasotinačke opštine jer se broj novozaraženih u ovoj opštini, popeo na 72, što je za 16 više u odnosu na subotu.

07:10 - Počinju da rade pijace u zatvorenom, frizeri, kozmetičari...

Odlukom Vlade Srbije, danas će biti olakšane neke mere preduzete u borbi protiv širenja korone virusa, tako da će biti dozvoljen rad pijacama u zatvorenom prostoru, frizerskim i kozmetičkim salonima, salonima za negu lepote, kao i fitnes centrima i teretanama.

Svi objekti moraju obavljati svoje delatnosti uz korišćenje zaštitne opreme - maske, rukavice, dezinfekciona sredstva.

VLADA KLADIONICE SALONI ZATVOREN SALON Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Pojedini objekti poput teretana i fitnes centara, usled prirode delatnosti, moraju dodatno pojačati dezinfekciju objekata i posebnim protokolima urediti način rada, vodeći računa o socijalnoj distanci i broju ljudi unutar objekta.

Preporučeno je da se zbog ograničenja broja ljudi, delatnost u ovim objektima obavlja samo po principu zakazivanja termina, kako bi se izbeglo okupljanje većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović

07:00 - U Srbiji jutros u pet sati završen "vikend" policijski čas

U Srbiji je jutros u pet sati završen policijski čas, koji je trajao od petka od 18 sati, a uveden je u okviru mera za suzbijanje širenja novog korona virusa.

Zabrana kretanja važiće ponovo večeras od 18 sati do sutra ujutru u pet.

Video: Kon o daljem životu sa korona virusom i načinu povratka u svakodnevne aktivnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA