≫ 

Kon odgovorio na preporuke Nestorovića: "Epidemiolog ne može da podrži zaražavanje, kliničar može"

Podsetimo, dr Nestrović je jutros izjavio kako je on za to da svi stanovnici zemlje izađu napolje i inficiraju se korona virusom, kako bi se što pre izgradio kolekivni imunitet

  • 29

Dr Predrag Kon i dr Darija Kisić Tepavčević istakli su na današnjoj konferenciji za štampu da, mada to javnosti izgledalo drugačije, razlike između njihovog stava i onog koji propagira dr Branimir Nestorović, nisu velike.

Podsetimo, dr Nestrović je jutros izjavio kako je on za to da svi stanovnici zemlje izađu napolje i inficiraju se korona virusom, kako bi se što pre izgradio kolekivni imunitet.

Konferencija, Darija Kisić Tepavčević Dr Darija Kisić Tepavčević / Printskrin: RTS

- Nije tačno da su naši stavovi dijametralno različiti, samo je profesor Nestorović optimističniji nego mi. To je mišljenje jednog vrsnog kliničara, dok je naš stav, naša strana koja se bavi preventivom, nešto drugačija - rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako je istakla, svi bi voleli da je dr Nestorović u pravu, no ona smatra da bi bilo neodgovorno dovesti sebe u takvu opasnost, jer se i dalje ne zna kako će se virus ponašati u nekom organizmu.

- Ne mora da znači da će kod mlade i zdrave osobe klinička slika biti lakša. Taj koncept svesnog dolaženja u rizik od zaraze nije nešto što možemo da podržimo - rekla je ona.

Dr Kon kazao je da kada epidemiolog u jednom danu ima još 114 novoobolelih, on ne može da kaže da je epidemija gotova.

Konferencija, Predrag Kon Dr Predrag Kon / Printskrin: RTS

- Kliničar može, jer on stvari posmatra sa druge strane, koncentriše se na kraj. Epidemiolog ne može da podrži zaražavanje, to je suprotno onome što epidemiolog radi, a to je da spreči svako moguće zaražavanje. Razlika je u teoretisanju pred opštom javnošću, a to je nešto što ja ne preporučujem. Neko bi mogao to shavatiti ozbiljno, zaraziti se i zadobiti težu kliničku sliku. Kao epidemolog ja pred javnošću ne mogu tako da govorim. Ali napominjem da glavna razlika u našim stavovima počiva na odnosu prema javnoj reči - rekao je dr Kon.

Video: Doktor Kon o cenama maski i rukavica u apotekama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makarije

    6. maj 2020 | 17:47

    Dr. Nestorović je za vas Institucija ☝

  • Boban

    6. maj 2020 | 19:06

    Nesterović je za sve vas AJNŠTAJN. Sve što je rekao je tako i to je iskustvo i rad sa ljudima i prirodom, a vi što čitate iz knjiga čitajte ali razmišljajte glavom i radite sa ljudima. 🤔

  • Marko M

    6. maj 2020 | 16:24

    Verovatno je Nestrovic u pravu, ali ajde stisni petlju pa se namerno zarazi posle dva meseca paranoje. Da ne pricam o tome da se svesno puste deca da se zaraze. Doduse to se nekada radilo kod malih boginja i sl. Dobije jedno dete i drugi roditelji namerno dovedu svoju decu da se zaraze da sto pre preleze bolest. Da je ovaj virus 'normalnog karaktera', a ne ovako nepredvidiv i podmukao mozda bih i poslusao doktora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA