≫ 

Mapa 10 gradova u Srbiji sa najviše i najmanje obolelih:Neki su čeličnom disciplinom pobedili koronu

Na tabeli prednjači Beograd sa 2.539 obolelih

  • 27
Mapa Srbije korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay, Telegraf.rs

U Srbiji do danas u 15 časova ima ukupno 10.032 zaražena korona virusom. Ukupan broj žrtava je 213, u poslednja 24 časa testirani su uzorci 5.728 osoba, od kojih je 89 pozitivno. Hospitalizovano je 1.437 pacijenata, a na respiratorima su 43 pacijenta.

Testirane su ukupno 134.533 osobe, do sad je izlečeno 2.732 pacijenta.

Po broju obolelih i dalje prednjači Beograd. Kako se navodi na sajtu covid19.rs, Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", Beograd je jedini grad u kom ima više od 2.000 obolelih, tačnije 2.539.

KBC Dragiša Mišović KBC "Dr Dragiša Mišović"; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Niš je drugi na tabeli i u njemu ima 1.218 obolelih.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski rekla je da je situacija u Nišu povoljnija i da epidemija jenjava i u ovom delu Srbije. Ona je podsetila da je Niš imao veliki broj zaraženih, kao i da je bio veliki pritisak na Klinički centar u tom gradu.

U Gerijatrijskom centru u Nišu bilo je više od trideset preminulih.

- To je nažalost podatak koji govori kako je visoka smrtnost u ovoj populaciji. Većina njih na samom početku nije imala nikakve simptome ili je imala blage oblike bolesti. To je i razlog zašto su svi transportovani u KC Niš jer se očekivalo da može da dođe do komplikacija. Nažalost, pridružena oboljenja i komplikacije su dovela do fatalnog ishoda - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Svi ostali gradovi imaju mnogo manje obolelih, Leskovac ima 312.

Od 2. maja ovaj grad je po broju zaraženih na trećem mestu, posle Beograda i Niša, čime je prestigao Ćupriju. Za razliku od mnogih mesta sa juga i istoka Srbije, korona virus u Leskovcu nije ušao u domove za stare.

Opšta bolnica Leskovac Opšta bolnica Leskovac, Printskrin: Youtube/RTS1

Ćuprija ima 241 obolelog.

Kako su čelnici saopštili, čini se da je Ćuprija kao žarište ugašena, veliki broj ljudi je izlečen i sve se polako vraća u normalu u ovom gradu.

Kruševac ima trenutno 224 obolela.

Prvi put od početka testiranja u Rasinskom okrugu, na adresu Zavoda za javno zdravlje Kruševac pre nekoliko dana su stigli svi negativni rezultati. Iz laboratorije Instituta Batajnica prosleđeni su rezultati briseva koji su uzorkovani i od 37 briseva, nijedan nije pokazao prisustvo korona-virusa.

U Aleksincu je 209 obolelih.

Aleksinac se i dalje po trenutnom broju zaraženih, nalazi na „visokom” šestom mestu u Srbiji. Kada je reč o samoizolaciji statistika pokazuje da ovaj broj opada, odnosno trenutno je 233 njih u samoizolaciji.

U Novom Sadu je 193 obolelih.

Glavni grad Vojvodine svakako prednjači po broju obolelih u pokrajini, ali je to opet manje nego u ostatku Srbije.

Klinički centar Vojvodine, KORONA VIRUS VOJVODINA Klinički centar Vojvodina, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Gerontološki centar Novi Sad je podsećanja radi bio u potpunom, preventivnom 14-dnevnom karantinu, gde su i zaposleni zajedno sa korisnicima. Zaposleni, njih 145, zajedno je sa 950 korisnika u karantinu 14 dana.

Valjevo ima 189 obolelih.

Podsetimo, u Opštoj bolnici u Valjevu medicinski radnici bili su zaraženi korona virusom. U jednom trenutku je 11 zdravstvenih radnika bilo pozitivno. Njih 180 se nalazi u izolaciji.

Bor ima 161 obolelog.

Broj zaraženih u Boru je naglo skočio tokom aprila jer su se čekali rezultati skoro 200 testova. Testirana su i 22 deteta, devetoro dece je bilo pozitivno.

Paraćin ima 157 obolelih.

Čini se da je sve počelo među Ćupričanima, Jagodincima i Paraćincima koji su se sa raznih strana iz Evrope skupili u autobusima da bi se brže bolje vratili kućama sa rada u inostranstvu. Bilo je veselo, u jednom autobusu za Jagodinu orile su se pesme protiv korone, dok je stajao u Šidu čekajući kraj policijskog časa.

Ortopedija Opšte bolnice u Paraćinu bila je zatvorena zbog korona virusa.

Opšta bolnica Paraćin Opšta bolnica Paraćin, Foto: obparacin.rs

Korona koja je, možemo pretpostaviti, nastavila svoj put i u gradu, ne samo autobusima iz inostranstva, i to najosetljivijim mestima - u bolnicama. Ukupno je u Ćupriji, Jagodini i Paraćinu bilo i 50 obolelih lekara iz bolnica.

Ovi gradovi prednjače na listi po broju obolelih od korona virusa.

Gradovi sa po jednim ili nijednim obolelim

Poslednjih 10 mesta na listi sa po jednim obolelim zauzimaju Bački Petrovac, Vitina, Đakovica, Kanjiža, Knić, Kučevo, Obilić, Crna Trava, Čoka i Štrpce.

Mnoga od njih su na listi samo zbog administrativne "zavrzlame" jer su obolelima prijavljene adrese u tim gradovima.

Opština Knić, koja broji 14.000 stanovnika ostala je nedodirljiva za korona virus. Iako se nalazi u saobraćajnom središtu, čeličnom disciplinom građana uspeli su da pobede nevidljivog neprijatelja sa kojim borbu vodi čitav svet.

Kučevo ima 17.000 stanovnika, ali i veliki broj građana koji radi u inostranstvu. Opština je očekivala povratak gastarbajtera, vratilo se njih više od 500.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Ada Ciganlija i Košutnjak krcati: Da li Beograđani poštuju propisane mere?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sotir

    9. maj 2020 | 22:19

    Zasto se cuti da su u Leskovcu najvise zarazenih iz Jure? Gradonacelnik okrivljuje ljude koji su se vratili iz inostranstva a ne kaze da su radnici morali da rade i ako se znalo da ima zarazenih medju njima.

  • Srbija

    9. maj 2020 | 22:45

    E Beogradeeee da ste vi postovali pravila mi bi vec odavno bili napolju...

  • 🎹🎹🎹🎹🎹

    9. maj 2020 | 22:53

    Ma dajte vise, kakva korona, prevara veka. Od svega drugog se vise umire. Kad bi se svakoj bolesti ovako prilazilo, to bi bilo uzasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA