≫ 

Deca od sutra u vrtićima, stariji u produženom školskom boravku: Ovo su procedure za ulazak

Sva zaštitna oprema je nabavljena, roditelji su obavešteni o merama koje moraju da poštuju, zaposleni su spremni

  • 4
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Vrtići i škole širom Srbije će sutra spremno dočekati decu. U predškolske ustanove krenuće oko 13.500 mališana. Sva zaštitna oprema je nabavljena, roditelji su obavešteni o merama koje moraju da poštuju, zaposleni su spremni, a hrana poručena. Podsetimo, vrtići su bili zatvoreni od 16. marta.

Sekretrijat za obrazovanje i dečju zaštitu nabavio je 100.000 jednokratnih i 17.000 perivih maski za zaposlene, 100.000 pari rukavica, 450 dezobarijera, 350 beskontaktnih toplomera, 1,8 tona natrijum hipohlorita za dezinfekciju površina, 1.000 litara alkohola, 600 vizira, po 200 skafandera i mantila za medicinske sestre na preventivi za potrebe soba za izolaciju.

U ponedeljak se primaju deca sa potvrdom pedijatra da su zdrava, potvrdom roditelja od poslodavca da moraju da se vrate na posao, uz obavezu da roditelji prilikom dolaska u vrtić nose zaštitne maske i rukavice.

Platnene igračke koje ne mogu da se dezinfikuju uredno su spakovane i deca ih neće koristiti određeno vreme. Takođe, preporuka je da deca u što većoj meri borave napolju kako u prepodnevnim tako i u poslepodnevnim časovima. Tokom boravka dece napolju, prostorije unutar vrtića treba da budu provetrene.

Janković: Roditelji koji imaju izbor da ne šalju decu

Imunolog Srđa Janković, kao član Kriznog štaba, naglasio je da roditelji koji imaju izbor ne treba još da šalju decu u vrtić, s tim da to ipak nije najrizičnija opcija.

- Mera koja je oduvek bila na snazi sada će biti još više. To je da samo zdrava deca idu u vrtić, biće smanjene grupe. Ko ima neku opciju dok virusa ima u populaciji, da sačeka sa vrtićem. Najgora opcija je čuvanje kod baka i deka - kazao je dr Janković.

OŠ "Arčibald Rajs"

Direktorka OŠ "Dr Arčibald Rajs" u Beogradu Albina Holod ispričala je za Blic da je škola pripremljena po svim propisanim merama kako bi deca bezbedno pohađala produženi boravak.

- Mi ćemo do ponedeljka izvršiti kompletnu dezinfekciju škole, a već smo obezbedili zaštitnu opremu, maske i rukavice. Pre nego što deca dođu, biće postavljene dezo-barijere ispred ulaza u skladu sa propisanim merama – navela je direktorka.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

U ovoj školi zasad je prijavljeno 32 učenika, koji će biti raspoređeni u grupe od po pet-šest đaka. Slušaće i gledaće onlajn nastavu putem TV-a ili video-bima, a kada se ona završi, dežurni nastavnici će im pomagati u završavanju domaćih zadataka.

- Za sada nismo imali slučajeve da su se roditelji prijavljivali da moraju svoju decu dovesti u školu pre 7.30 sati, ali ukoliko to bude slučaj, mi ćemo biti spremni da izađemo u susret i primimo ih ranije – dodala je direktorka.

Sa usklađenim merama svakom detetu će se pri ulazu u školu meriti temperatura beskontaktnim toplomerom, poštovaće se razdaljina od dva metra između dece, ali i između dece i nastavnika.

Tokom produženog boravka u školi će biti prisutni i pedagog i psiholog kako bi pomogli dežurnim nastavnicima sa osmišljavanjem dečjih slobodnih aktivnosti, navodi direktorka.

- Neke slobodne aktivnosti već su osmišljene, a obavljaće se u školskom dvorištu. Deca iz različitih grupa se neće mešati i svako će imati svoje vreme predviđeno za slobodne aktivnosti kao što su, na primer, poligoni za preskakanje ili igranje sa loptom – priča direktorka.

OŠ "Drinka Pavlović"

Direktor Osnovne škole "Drinka Pavlović" u Beogradu Jole Bulatović kaže za Blic da će deca nositi maske i rukavice samo u izuzetnim situacijama.

- Pri samom prihvatu dece, kada oni dolaze u školu sa roditeljima, preporučeno je nošenje maski i rukavica. Naravno, zaposleni će ih nositi tokom celokupnog radnog vremena. Zasada je u našoj školi prijavljeno 17 učenika za produženi boravak, a dva nastavnika radiće u jednom danu u dve smene od po četiri sata - navodi Bulatović.

Vrtić. deca trče, devojčice se drže za ruke, igralište, park Foto: Shutterstock

Obaveze dece i roditelja u školama

Deca će moći da dolaze već u 7.30 i ostajaće do 16.30, obavezan prolazak roditelja i dece pre ulaska u školu kroz dezo-barijeru, grupe u učionici ne smeju da budu veće od 10 osoba (do devet učenika i jedan nastavnik), deca i svi u školi moraće da odražavaju rastojanje od dva metra, roditelji su u obavezi da prilože dokaz o angažovanju od poslodavca u sedištu kompanije, roditelj pre dolaska u školu mora da izmeri temperaturu sebi i detetu.

U slučaju povišene temperature, dete ne dovodi u školu, a o tome se odmah obaveštava direktora, roditelji treba da obezbede hranu, kao i flašicu sa vodom, za dete tokom boravka u školi, roditelji treba najkasnije do 16.30 da preuzmu dete.

U vrtićima

Obaveza je da svako dete ima potvrdu pedijatra da je zdravo pre polaska u vrtić, roditelji moraju doneti potvrdu svog poslodavca da fizički moraju biti prisutni na svom poslu, prilikom dolaska u vrtić roditelji moraju imati zaštitne maske i rukavice, držati socijalnu distancu prilikom predaje mališana vaspitačima

Video: Tiodorović: Produženi boravci su neophodni, naučite decu da se ruke ne peru samo posle jela

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ?

    10. maj 2020 | 14:33

    Da li ce roditelji pustiti decu u skolu ? Sta s nastavnicima? U Njujorku je umrlo 60 nastavnika. Citajte malo pa planirajte...

  • nena

    10. maj 2020 | 15:22

    roditelji i mali andjeli srecno sutra.

  • Sa Sava

    10. maj 2020 | 15:59

    Sacekajte dve nedelje Ovo je preterano brzo sta im je falilo da nastavu zavrse od kuce

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA