≫ 

"Au, pa glava je već napolju" Radnice prihvatnog centra u Krnjači porodile Somalijku u kancelariji

"Beba je izletela koleginici u ruke, a ja sam donela peškire i bila na vezi sa hitnom pomoći"

  • 2
Jovana i Dajena Jovana i Dajena u kancelariji gde su i porodile ženu, Foto: Privatna arhiva

Jovana i Dajena tek su preuzimale svoju smenu u kancelariji Prihvatnog centra za migrante u Krnjači. Odhjednom, zakucala im je Somalijka Nima Mahmadu (28) i rekla - "Mislim da je krenulo".

Bila je u devetom mesecu trudnoće, a termin za porođaj bio joj je danas. No, beba je poranila, i izgleda da joj se baš žurilo. Porođaj se desio juče, i to u istoj ovoj kancelariji, gotovo u narednih nekoliko minuta, mnogo pre nego što se Hitna pomoć pojavila.

"Aaaa, izašla joj je glavica" rekla je Dajena Ristić kada je odlučila da samo pogleda u kakvo je stanju žena kojoj je vodejak pukao. I to je bio šok koji nije više davao prostora za bilo kakvu odluku. Dajena, koja nikada nije držala bebu u ruci, postala je babica.

- I sada se naježim kada pričam o tome. Ta slika mi je non stop pred očima. Beba je izletela koleginici u ruke, a ja sam donela peškire i bila na vezi sa hitnom pomoći. Kazali su nam da presečemo pupčanu vrpcu, jer su mislili da smo lekari, a ne obični radnici. Kada smo im objasniilistvari, reklisu da ipak sačekamo i brzo su došli, presekli vrpscu, a majku i tek rođenu devojčicu odvezli u Narodni Front - priča nam Jovana Konjević.

Šok ih je sve trgao - Nima je bila prvorotka, a niko od njih nije imao nikakvo iskustvo sa bebama.

Ipak, sve je bilo tako lako...

- Zatresla je bebicu, a ona je zaplakala. Otvorila je krupne crne oči i nasmejala se, napravila neku grimasu u Dajeninim rukama. Njveće delo je učinila majka priroda! - priča nam Jovana.

Mama i beba su dobro, a sada je red i da se ispoštuju običaji. Otac devojčice, koji je sve vreme stajao ispred kancelarijei trljao ruke da sve prođe kako treb, objasnio je da onaj ko prvi uhvati bebu, mora i da je daruje.

Dajena sprema poklončić, a mama će, kada se vrati, u svojoj sobi imati i kutak za bebicu.

Video: Trudnica se porodila ispred lifta naočigled prolaznika

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA