Šarčević izneo sve o polaganju male mature, i kompletan kalendar popravljanja ocena

Mala matura biće održana 17., 18. i 19. juna

  • 8
UCENJE DALJINA SARCEVIC, na daljinu, online nastava Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Uskoro se završava onlajn nastava i od 1. juna kreće raspored u kome će đaci moći da poprave ocene ukoliko su nezadovoljni, ali i da maturanti polože još jedan bitan ispit - malu maturu. Ona će se polagati 17., 18. i 19. juna izjavio je za Blic ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je sa svojim timom napravio raspored kada će se i kako odvijati aktivnosti u osnovnim školama. Prvi koji će posetiti svoje škole biće osmaci.

- Prva nedelja juna je ona kada dolaze osmaci. Kreću od toga da 1. juna kada donose đačke knjižice, slike i sve ono što je preduslov za malu maturu. Tog 1. juna i narednog dana, sve vreme će se smenjivati po odeljenjima i manjim grupama, ne više od 9 đaka u učionici. Pre male mature biće im podeljeni testovi koji će, takođe , biti probni i koji se ne ocenjuju. Oni će više ličiti na zadatake zvanične male mature i imaće priliku da još jednom provere svoje znanje, ali i polako se i spreme za ispit – kaže ministar.

On precizira da će 1. juna osmacima biti data dva testa – maternji i kombinovani.

- Poneće ga kući i rešavati. Narednog dana 2. juna dobiće matematiku koju će rešavati u školi, kako bi se privikli na atmosferu učionice, ali i praktično videli kako će sve izgledati kada budu imali i zvanični test. Jednostavno, da osete prirodu samog testa koji je pred njima – pojašnjava ministar.

Kako Šarčević dodaje, ovi probni testovi su već poslati u škole. Tokom epidemije i vanrednog stanja urađeni su i pravi testovi i rezervni.

- Završni test će biti rađen u učionici, po smenama, jako mali broj dece u istom trenutku, svako će biti udaljen četiri kvadrata, što je u skladu sa epidemiološkim merama. Biće kontrolora i nastavnika. I ono što moram da kažem, neće biti šanse za prepisivanje – kaže ministar.

srednja skola, srednjoškolci, učionica Foto: Unplash/Taylor Wilcox

U kalendarskom rasporedu koji je uređen novim Pravilnikom, 3, 4. i 5. juni će biti dani za osmake koji nemaju zaključene ocene ili žele da poprave.

- Imaju tri dana da na poziv nastavnika u različito vreme dođu da im se zaključe ocene. Od subote 6. juna kreće pripremna nastava, koja po zakonu traje 10 dana. Zatim, 17, 18. i 19. je mala matura. Sve se završava po ranije predviđenom planu, ali i pre izbora – kaže ministar i dodaje da je za osmake organizovana i pripremna nastava i ona će biti ponuđena i onlajn i u školama u malim grupama.

Zaključivanje ocena i popravljanje ukoliko đaci žele ili roditelji smatraju da je potrebno biće različito od prvog do osmog razreda. Druga nedelja juna, a kada osmaci završe deo svojih priprema za malu maturu, biće za petake, šestake i sedmake, dok đaci od prvog do četvrtog neće morati da dolaze

Ministar je naveo i da od 1. juna kreću aktivnosti u srednjim školama. U školu 1, 2. i 3. juna dolaze samo maturanti da zaključe ocene, a 24. juna prijavljuju se za željeni fakultet. Srednjoškolci 1., 2. i 3. razreda svoje ocene mogu da popravljaju  počev od 8. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cale

    12. maj 2020 | 19:45

    Kome se ovaj covek dojazuje nece vise biti ministar ministar ce biti marija znaju i vrapci

  • Žabac

    12. maj 2020 | 16:46

    Jel ovo onaj što bi da oduzima decu uz saradnju socijalnih službi 🤔

  • Toma

    12. maj 2020 | 15:38

    Sve pohvale, ministru Sarcevicu, za izvanredan raspored polaganja ispita sa rokovima. Bas u pravom trenutku, kada Korona virus polako odlazi, ali i dalje sa oprezom?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA