≫ 

Korona ušla u srpski vrtić: Zaražena zaposlena na prijemu dece!

Zaposlenima u vrtiću su brisevi uzeti u četvrtak i petak, prošle nedelje, ali su rezultati testiranja stigli tek početkom ove, direktorka Predškolske uprave kaže da roditelji i deca ne treba da se brinu

  • 33
vrtić foto: pixabay.com

Korona virus ušao je u vrtiće, samo dva dana, kako su posle skoro dva meseca pauze, počeli sa radom. Kako saznajemo, kovid 19 potvrđen je kod jedne zaposlene u Predškolskoj upravi "Milka Dimanić" u Vlasotincu, koja je sestra na preventivi i koja je u ponedeljak primala decu, koja su dolazila u vrtić.

Takođe, kako saznajemo, pozitivna je i jedna zaposlena u Predškolskoj upravi u Leskovcu, ali ona nije bila na poslu. 

Prema našim saznanjima, zaražena zaposlena u vrtiću u Vlasotincu, nije imala nikakve simptome novog virusa. Da je zaražena, saznalo se u ponedeljak dok je bila na poslu, kada su iz Doma zdravlja stigli rezultati testiranja svih zaposlenih u ovoj predškolskoj upravi, a kojima su brisevi uzeti prošle nedelje.

- Zaposleni su testirani radi predostrožnosti. Niko od zaposlenih u vrtiću nije radio u kovid bolnicama, ali pošto se korona virus u Vlasotincu pojavila tek nedavno, kada je svuda počeo da opada broj obolelih, direktorka vrtića je donela odluku da se svi zaposleni testiraju. Iz nekog razloga, iz Doma zdravlja su tek u ponedeljak prosleđeni rezultati testova, i tada se saznalo da je jedna radnica, sestra na trijaži, zaražena, a ona je već imala kontakt sa dečicom - navodi naš izvor blizak Školskoj upravi Leskovac, pod čijom kapom je i Vlasotince.

Naš izvor navodi da je u ponedeljak u vrtiću bilo oko 23 mališana. Na sreću, u vrtiću su ispoštovane sve epidemiološke mere i procedure, pa je tako zaražena radnica na prijemu sa decom radila u zaštitnoj opremi, sa vizirom.

Ipak, strah od širenja zaraze je prisutan.

- Odmah su testirani ukućani zaražene. Sve je podignuto na viši nivo, pa je juče u vrtić došla i sanitarna inspekcija, kao i prosvetna iz nadležne školske uprave - navodi naš izvor.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Vest o zaraženoj zaposlenoj u PU "Milka Dimanić" širi se i društvenim mrežama. Na Fejsbuku je jedan zabrinuti roditelj pitao "zašto se nisu čekali rezultati svih zaposlenih, pa da onda vrtić počne sa radom".

- Imam informaciju da se juče u Vlasotincu desilo nešto najopasnije i najodvratnije, od početka epidemije. Zaposleni u PU "Milka Dimanić", bili su tetsirani na COVID 19, ali do juče ujutro, rezultati nisu stigli za sve zaposlene. Dečica su juče ujutro došla u vrtić, a u neko vreme je stigao za medicinsku (trijažnu) sestru, i bio je pozitivan. Trijažna sestra, pozitivna na COVID 19 je, u međuvremenu, imala kontakt sa dečicom. Zašto se nisu sačekali rezultati svih zaposlenih, pa da onda vrtić počne sa radom? - pitao je jedan od građana Vlasotinca.

Vlasotince, korona u vrtiću Foto: Facebook

Inače, kako piše Jugmedia.rs,  testirano je 43 vaspitačica, medicinskih sestara i pomoćno osoblje PU "Milka Dimanić“ u Vlasotincu. 

Direktoka vrtića Snežana Filipović, rekla je za ovaj medij da roditelji i deca ne treba da se boje jer je vrtić bezbedan bez obzira što jedna sestra ima pozitivan rezultat.

- Sestra nije imala nikakve simptome. Dok je primala decu nosila je vizir, masku i rukavice. Uostalom, ja sam sa tom ženom provela 15 dana dok smo pripremale vrtiće za rad, a moj rezultat je negativan - kaže Filipovićeva.

Ona je kazale da su vrtići preškolske ustanove dezinfikovani od strane ZZJZ Leskovac, da su nabavljene dezobarijere natopljene dezinfekcionim sredstvom i postavljene su na svim ulazima u vrtiće.

- Nabavljen je bezkontaktni toplomer kojim se meri temperatura zaposlenima, deci i roditeljima pri dolasku u vrtic, zatim maske za zaposlene, viziri za sestre na preventivi, zaštitne rukavice, dezinfekciona sredstva za ruke i podove kao i sredstvo za dezinfekciju vazduha, jer vrtic poseduje aparat sa kojim i u redovno stanje dezinfikuje prostorije - rekla je ona i objasnila  da su deca po uzrastima raspoređena u svojim prostorijama sa svojim vaspitacima, i da se hrane isto svako u svojoj sobi:

- Stolavi su postavljeni na 2 metra udaljenosti jedan od drugog. Na isti način su i krevetići udaljeni na 2 metra po principu noge – glava.Tepisi su sklonjeni...

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

U Vlasotincu se korona pojavila 7. aprila, ali je buknula posle Vaskrsa, a moglo se čuti da je upravo slavlje ovog praznika krivac što je bolest kročila u ovaj deo Jablaničkog okruga.  Korona je čak potvrđena i predsedniku opštine Zoranu Todoroviću, koji je ujedno i na čelu Kriznog štaba, a potvrđena je i kod radnika kompanije "Maša impeks".

Prema zvaničim podacima Ministarstva zdravlja, sa sajta covid19.rs, korona virus je u Vlasotincu potvrđen kod 116 osoba.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević objasnila šta je presudno uticalo na odluku da se otvore vrtići

(Lj. Račić - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DR.Djorde

    13. maj 2020 | 09:16

    Jednostavno, mala deca ne znaju da drze distancu i dovoljan je jedan asiptomatican da zarazi svu decu ili dete zaposlene. Svejedno vrtice je trebalo zadnje otvoriti i tacka. Prvo fakultete, srednje skole pa tek osnovne i vrtice zadnje. A roditeljima koji nemaju gde decu narediti da uvek jedan bude sa detetom ali nece drzava da se kaci sa stranim gazdama i investitorima. Samo da se sacekalo malo barem 10-15 dana sve bi bilo drugacije.

  • Bice bolje

    13. maj 2020 | 08:31

    E svasta i onda kako covek da posalje dete u vrtic nisu ni trebali da ih otvaraju pozurili malo sa svime.

  • Cccc

    13. maj 2020 | 09:00

    Kakav propust ,sramota zar nije trebalo da se sačekaju rezultati testa zaposlenih .Samo se nadam da su deca dobro jer je nosila "vizir " i zaštićena je bila...Nije žena kriva naravno nije znala ali neko jeste...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA