Test i karantin od 14 dana se ipak neće tražiti svima koji se vrate u Srbiju iz inostranstva

Nove odluke objavljene su u Službenom glasniku

  • 44
Testiranje na korona virus Foto: Shutterstock

Najnovije odluke Vlade u vezi sa uslovima putovanja i neophodnim testovima na korona virus za ulazak u našu zemlju objavljeni su juče u Službenom glasniku. Svi koji ulaze u našu zemlju moraju da imaju negativan test na koronu koji nije stariji od 72 sata. Ovo ne važi ni za našu, a ni decu stranig državljana, ali pod uslovom da roditelji imaju negativan test.

Takođe, test nije obavezan ni za osoblje drumskog saobraćaja, plovidebnih vozila, vozova, vazduhoplova..., ali uz ograničeno zadržavanje na našoj teritoriji. Mera karantina od 14 dana, i test neće se tražiti ni onima koji su bili van naše zemlje do 72 sata, a nemaju znakove korona virusa. 

Izmene su, kako se navodi, unete u Odluci o  izmenama i dopunama Odluke o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, a potpisala ju je premijerka Ana Brnanić, i stupila je snagu odmah juče.

Ko mora da ima test koji nije stariji od 72 sata, a ko ne 

U njoj se doslovce navodi:

- U Odluci o proglašenju bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 zaraznom bolešću, u tački 4. stav 1. reči: "ako poseduju negativan test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata, izdat od strane referentne nacionalne laboratorije zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u Republiku Srbiju, na osnovu spiska referentnih laboratorija država koji Ministarstvu zdravlja dostavlja Ministarstvo spoljnih poslova,” zamenjuju se rečima: „ako poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata od izdavanja od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze, odnosno ulaze u

Republiku Srbiju,” - navodi se u Službenom glasniku.

Ovo znači da u Srbiju može da uđe strani državljanin  ako poseduju negativan test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata, koji mu je izdala strana referentna nacionalna laboratorija zemlje iz koje dolaze. U prethodnoj odluci, bilo je neophodno da ima test iz laboratorije sa spiska koji Ministarstvo zdravlja dostavlja Ministarstvu spoljnih poslova.

Javno preduzeće Srbija voz, BG VOZ, Beovoz, metro, podzemna stanica, vukov spomenik Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Izuzeci za ulazak bez testa 

U sledećem pasusu najnovije objave u Službenom glansiku dodaje se:

- Posle stava 3. dodaje se stav 4. koji glasi: "Izuzetno, radno telo Vlade može dozvoliti ulazak na teritoriju Republike Srbije stranom državljaninu i ako ne poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 iz stava 1.

ove tačke, ako za to postoje naročito opravdani razlozi.” -

Ovaj test ne moraju da imaju posade teretnih motornih vozila prilikom obavljanja međunarodnog prevoza u drumskom saobraćaju, ali taj boravak ne sme biti duži od 12 časova od momenta ulaska na teritoriju Srbije. Takođe, ovo ne važi za posade teretnih brodova koji prevoze robu u jednu od domaćih luka, a ta plovidba na međunarodnom vodnom putu na teritoriji naše zemlje ne sme da bude duža od 90 časova za brodske sastave i 60 časova za samohodna plovila od momenta ulaska u Srbiju.

Ovo ne važi ni za osoblje vozova, koji ulaze u zonu graničnih stanica utvrđenih međudržavnim sporazumima, za posade i kabinsko osoblje vazduhoplova čije je krajnje odredište Srbija ili su u tranzitu preko međunarodnih aerodromae Srbije, za humanitarne i vojne konvoje, članove stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija, i članove njihovih porodica.

Ne važi ni za one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji,  i državljane susednih država, koji su stanovnici pograničnog područja i koji su zaposleni u Srbiji.

Biznismen, maska, koronavirus Foto: Тanjug/AP

Privremeni boravak u inostranstvu

Takođe, bez određivanja mera izolacije od 14 dana, osim onih koji koji poseduju negativan test, neće se stavljati ni oni koju u u inostranstvu boravili do 72 sata, i nemaju simptome korona virusa.

Deca bez testa, ali njihovi staratelji da 

Deca do 12 godina ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduju negativan test koji nije stariji od 72 sata.

Ovo važi kako za našu, tako i za decu strane državljane.

Ova odluka stupila je na snagu odmah kada je objavljena u Službenom glasniku, dakle juče. Zavedena je pod brojem 53-3862/2020.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma

    14. maj 2020 | 10:45

    U iznesenom izlazi da jedino ne moze putovati obican covek a svi drugi su izgleda otporni na virus

  • Pobor

    14. maj 2020 | 12:26

    Znaci ko hoce da udje u Srbiju treba mu test, pa da. Vozaci autobusa koji idu svaki dan, Srb- Cg, ce imati korona popust. A piloti, kondukteri? Ljudi, ili pustite granice ili zatvorite do Nove godine. Niko se nece zezati sa testiranjima, pucanjem para i slicnim vratolomijama. Ili jesi ili nisi,,covid free😁

  • Ji

    14. maj 2020 | 14:00

    A ovi koji putuju na 72 sata ???kao u roku 3 dana oni se nemogu zarazit🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA