≫ 

Moje jedino bogatstvo: Goran iz Gračanice je bio srećan što ima 3 koze, a sad je dobio vredan poklon

Skromnost ovog vrednog čoveka dirnula je francuskog humanitarca

  • 1
Gračanica, Kosovo i Metohija, Arno Gujon Foto: Solidatnost za Kosovo

Francuski humaniratac Arno Gujon, iako mu je više od godinu dana zabranjeno da ide na Kosovo i Metohiju, iznova nalazi načine kako da pomogne Srbima u enklavama. Najnovija njegova akcija je kupovina mini stada za najugroženije porodice, kako bi Srbi mogli da žive što samostalnije, a da što manje zavise od humanitarne pomoći.

U zavisnosti od mesta gde žive, porodice će dobiti po pet životinja, koza ili ovaca, što je dovoljan broj za pokretanje jedne mini-farme. Taj broj će se vremenom povećavati i omogućiće uzgajačima da žive od svog rada.

Goran iz okoline Gračanice je samo prvi u nizu kome je omogućeno da se osamostali. Kada su ga volonteri humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo"posetili prošlog Božića, odveo ih je do štale kako bi im pokazao svoje bogatstvo.

- Moje jedino bogatstvo, evo ga - rekao im je Goran sa osmehom dok su iz oronule štale izlazile tri veličanstvene koze.

Gračanica, Kosovo i Metohija, Arno Gujon Foto: Solidatnost za Kosovo

Goranova i priča mnogih Srba koji žive u enklavama je priča o opstanku i borbi za pravo na normalan život.

Ideja ovog Gujonovog projekta je i da zadrži što više mladih na Kosmetu. Kako je ranije rekao, svi treba da razmislimo šta možemo da učinimo po tom pitanju.

- Svojim delovanjem možemo da utičemo na svet oko nas, da ga učinimo boljim. Kroz ovaj projekat možda saznamo nešto novo, i ako uspemo da makar jednog mladog čoveka zadržimo, već smo pobedili - poručio je Francuz.

Video: Na ovoj farmi se dele najlepši besplatni zagrljaji

(J. S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA