≫ 

Dodatno ublažavanje mera: U vrtiće od danas mogu sva deca, studentima počinju obaveze na fakultetima

Na ispite, kao i na prijemne ispite, dolaziće se sa maskama i zaštitnom opremom

  • 0
Studenti, amfiteatar Foto-ilustracija: Shutterstock

Od danas će mere ograničenja uvedene zbog epidemije korona virusa biti dodatno ublažene. U vrtiće će moći sva deca, ne samo ona čiji roditelji donesu potvrdu da moraju da rade. I studentima počinju obaveze na fakultetima, pa su otvoreni i studentski domovi.

U beogradske studentske domove stiglo je više od 500 akademaca. Na ulasku, ali i svakom spratu, informacije o preventivnim merama, piše RTS.

Student Mašinskog fakulteta UB Mihajlo Stanojević kaže da se iznenadio jer nije očekivao toliki nivo bezbednosti.

Studentkinja Mašinskog fakulteta UB Cveta Babić kaže da su uneli stvari i da je soba čista i dezinfikovana.

- Vratili su se u potpuno bezbedne objekte. Nije veliki broj studenata za sada, što govori o tome da su oni ipak odgovorni i dolaze samo oni studenti koji u narednom periodu imaju obaveze na visokoškolskim ustanovama - ukazuje Goran Minić, direktor Studentskog centra Beograd.

Studenti su zahteve za dodatne ispitne rokove uputili Ministarstvu i Univerzitetu.

- Na našem Univerzitetu se još od marta priča o tom dodatnom ispitnom roku zbog samog skraćivanja nastave i same Univerzijade, koja je trebalo da se održi, tako da smo dobili garancije da će svi ispitni rokovi biti održani i da će biti održani u pravovremenim razmacima - navodi Margareta Smiljanić, predsednica Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu.

Fakulteti će shodno svojim specifičnostima organizovati praksu.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović objašnjava da Medicinski i Stomatološki fakultet zaista imaju specifične okolnosti.

- Ideja je da urade šta mogu, sa onlajn prikazom praktičnih vežbi, a sa druge strane da u sledećem semestru pojača praktičan rad studenata - dodaje rektorka.

Na ispite, kao i na prijemne ispite, dolaziće se sa maskama i zaštitnom opremom.

- Prilagodićemo broj prisutnih studenata kako u laboratoriji za nadoknadu laboratorijskih vežbi tako i za vreme odvijanja ispitnih aktivnosti - kaže Nenad Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Studentkinja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu Andrijana Mladenović očekuju obaveze već od ponedeljka jer se nastavlja prekinuti martovski ispitni rok.

I ostali domovi u Srbiji otvorili su vrata akademcima, kako bi od ponedeljka nesmetano nastavili školovanje.

Video: Šarčević o radu fakulteta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA