≫ 

Objavljena cena testiranja na korona virus: Biće to jak udarac po džepu

U cenu su uključeni uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata

KOŠARKA CRVENA ZVEZDA TESTIRANJE IGRAČA NA COVID 19 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zavod za javno zdravlje Pančevo objavio je cenu testiranja na korona virus. Ova usluga je u Zavodu u Pančevu dostupna od danas, a obuhvataće uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata.

Kako se navodi, na testiranje mogu da dođu svi državljani Srbije koji: ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije – državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju, državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije, grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu, sva zainteresovana lica na lični zahtev.

Izuzeci: maloletnici, studenti...

Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije, uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija, su: maloletna lica državljani Republike Srbije, studenti-građani Srbije i  studenti pripadnici srpske nacionalne manjine, državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji.

Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju da se testiraju pri ulasku u Srbiju.

O ceni testiranja priča se već danima, ali se prvo spekulisalo da će cena testiranja iznositi oko 6.000 dinara.

Za uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata u Pančevu treba izdvojiti 8.225 dinara.

Primera radi, cena testa u Austriji je 190 evra, a u SAD oko 120 dolara.

Testiranje samo na onima bez simptoma

- Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova. Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje. Lica koja imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebalo bi da ostanu kod kuće i da stupe u kontakt sa nadležnim lekarom - navode iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

Testiranje će se vršiti u prostorijama Zavoda, tačnije u Centru za mikrobiologiju, u Ulici 6. oktobra 9, Pančevo, od 11 do 13 sati.

Video: U novoj laboratoriji KCS na dnevnom nivou se obrađuje 1.000 uzoraka, a za rezultat treba pet sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1111

    18. maj 2020 | 22:59

    Primera radi u austriji su plate 2000€ a u srbiji 200. Ako austrijanac izdvoji 10% od plate onda bi srbi trebali da plate maximum 20 €. Kad se treba narodu da uzmu pare onda se svi pozivaju na svetske cene. A niko ne pominje svetske plate.

  • Gogo

    18. maj 2020 | 21:00

    Ostat će pare ove god u SVICI,NJEMACKOJ,AUSTRIJI ITD.....A VI RADITE TESTOVE NA MIGRANTIMA.....

  • dr.

    18. maj 2020 | 21:09

    Ovo je cist bezobrazluk,ne mozemo mi nikad da se uporedjujemo sa zapadnim zemljama.Daleko smo mi od USA i Austrije dve-tri svetlosne godine.Realno je da test kod nas bude 20e ni dinar vise..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA