≫ 

Superćelijska oluja protutnjila Srbijom, preti i danas ovom delu zemlje: Može da dovede i do tornada

* Takve oluje traju nekoliko sati, a ovi delovi Srbije su danas najugroženiji * Mogu da se prognoziraju dva sata unapred * Crveni meteoalarm uključen za područje Borskog okruga gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 sata

  • 22
grmljavina, munja, nevreme, kiša Foto: Pixabay

Strašno nevreme koje je protutnjilo Srbijom bilo je praćeno superćelijskim olujama, čija je jedna od glavnih karakteristika to da traju nekoliko sati, a kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, one mogu da dovedu i do tornada.

Video: Zabelela se Srbija od grada koji je pao: Stravično nevreme napravilo haos

Superćelijska oluja prošla je juče kroz Sjenicu, Goliju, Kraljevo, Trstenik, Vrnjačku Banju i Kruševac, gde je napravila ogromnu materijalnu štetu na usevima i objektima.

- U nastavku dana se na teritoriji cele zemlje očekuju velike padavine, pljuskovi i grmljavina. Ponegde se očekuju i grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim verom i obilnim pljuskovima. Posmatrajući teritoriju cele Srbije, i danas su moguće superćelijske oluje - kaže Đurić za Telegraf.rs navodeći da takve pojave mogu da se prognoziraju svega dva sata unapred.

Kako dodaje, reč je pljuskovima lokalnog karaktera. Tako se, recimo, i na teritoriji grada Beograda razlikuje količina padavina. Dok je pravi pljusak poplavio centar prestonice, u delovima grada poput Banovog brda gotovo da i nema padavina.

- Važno je naglasiti da je reč o lokalnim padavinama koje su zapravo svakodnevna pojava za maj i jun - napominje naš sagovornik.

Kako upozorava Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmljavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni pljuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 sata a lokalno i više.

Crveni meteoalarm uključen je za područje Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm kiše za 24 sata.

Meteoalarm Printskrin: RHMZ

Kako za Telegraf.rs objašnjava meteorolog RHMZ Slobodan Sovilj, u ovom kraju se očekuju intenzivni pljuskovi u više navrata koji mogu da dovedu do stvaranja bujičnih poplava.

- U Istočnoj Srbiji se poslepodne, uveče i u toku noći očekuju pljuskovi u više navrata koji mogu da dovedu do bujičnih poplava. To nisu poplave nalik onima koje su se desile recimo u Obrenovcu, već one koje traju sat, dva ili tri posle nepogode a voda se zatim povlači - objašnjava Sovilj.

Nevreme, grad, Bagačiće, Sjenica Grad u selu kod Sjenice, Foto: Užice Oglasna tabla

Kako kaže, u istočnom delu Srbije večeras se očekuje i pojava superćelijskih oluja, poput onih koje su juče zahvatile Peštersku visoravan i Rasinski okrug.

- Trenutno nema grada na području Srbije, jedino ima pljuskova sa grmljavinom u Zapadnoj Srbiji, Šumadiji, južnom Banatu i delovima Beograda. Ipak, večeras očekujemo jaki razvoj poput jučerašnjeg, i to u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji. U tim krajevima su moguće superćelijske oluje - objašnjava Sovilj.

Nevreme, grad, Župa Nevreme u Župi, Foto: Nezavisne Narodne Novine Rasinskog Okruga

Crveni meteoalarm

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da crveni meteoalarm predstavlja najviši stepen upozorenja.

- To znači da usledih vremenskih nepogoda neće biti pričinjena samo materijalna šteta, već da su uslovi opasni i po životinje, a ima opasnosti i po ljudske živote - ističe meteorolog i dodaje da se danas preporučuje izbegavanje boravka na otvorenom i u šumskim kompleksima, kao i u blizini predmeta kod kojih može doći do oštećenja.

Video: Grad protutnjao centrom Arilja, nekoliko sela bilo na udaru oluje

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rule

    20. maj 2020 | 14:14

    Pomoci ljudima kod kojih je grad stukao useve!

  • Boža zemunac

    20. maj 2020 | 14:37

    Sve je to normalno. Zamerili smo se prirodi, i sad nam ona vraća. I još nešto prestanite da plašite narod.....

  • bubi

    20. maj 2020 | 14:26

    Zali boze rad . Strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA