Ekolozi koji su spasili reku Krivaju, sad moraju na sud: Tužila ih firma koja godinama zagađuje vodu

- Tuženi su samovoljno odlučili da uzmu stvar u svoje ruke, da se navodno zagađenje reke Krivaje prekine - navodi se u tužbi protiv ekologa

  • 0
Reka Krivaja Printskrin: Youtube/Vojvođanska zelena inicijativa

Aktivisti Ekološkog pokreta Srbobrana (EPOS), koji su zaustavili zagađivanje reke Krivaje, tuženi su zbog ometanja poseda farme, odakle je, prema inspekcijskim nalazima, dolazilo zagađenje. Tužbu je protiv EPOS podnela farma za uzgoj svinja "Ekstra farm" iz Srbobrana.

Pokrajinske inspekcije za vodoprivredu i zaštitu životne sredine su početkom godine utvrdile da je Krivaja zagađena svinjskim stajnjakom (osokom) iz lagune "Ekstra farma", pa su bagerom zatrpana mesta proboja, pišu Novosti.

I republička poljoprivredna inspekcija je zabranila da se osoka ispušta u lagunu pored Krivaje, jer je "Ekstra farm" kao taložno polje koristio parcelu u vlasništvu "Agroprometa". Posle toga su 24. februara ekolozi i radnici "Agroprometa" buldožerom pregradili ispuste osoke u lagunu. Narednog meseca je protiv ekologa podneta tužba.

- Tuženi su samovoljno odlučili da uzmu stvar u svoje ruke, da se navodno zagađenje reke Krivaje prekine, i angažovali buldožer za obavljanje zemljanih radova na privatnoj svojini koji je uništio usev deteline na 805 kvadratnih metara - navedeno je u tužbi koju je potpisala direktorka "Ekstra farma" Maja Jovičić.

Krivaja nije septička jama

Dragan Kurjački, predsednik EPOS, napominje da bi vlasnik farme trebalo da zna kad je detelina u zelenoj fazi, kad raste i kad se kosi, a u februaru svakako ne.

- Preduzeće "Agropromet" je životno zainteresovano za čistu Krivaju, čijom vodom zaliva povrće, koje je fitosanitarna inspekcija zbog zagađenja iz reke vraćala s tržišta. Krivaja nije septička jama da neko u nju pušta osoku i ide na egzotična letovanja, a ne brine hoće li "mali ljudi" imati gde da se okupaju i pecaju ili odakle da zalivaju svoje bašte - kaže Kurjački.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA