≫ 

Vreme se ne smiruje još 7 dana, sutra će biti najgore: Moguće bujice i grad, a od juna se sve menja

Jedan dan u nedelji biće posebno kišovit, stabilizacija vremena se očekuje tek od početka narednog meseca

  • 2
Kola,. Automobil, Bara, Voda, Kisa

Foto: Pixabay.com

Do kraja meseca se očekuje promenljivo vreme, sa manje padavina u drugoj polovini nedelje. Lokalno su mogući grad i poplava, a stabilizacija vremena se očekuje od početka juna. Potom, prema prognozi RHMZ-a, sledi toplo, sušno leto sa temperaturama za dva stepena višim od proseka i do 180 mm kiše za celu sezonu.

U svom gostovanju u jutarnjem televizijskom programuna RTS-u pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović kazao je da se do kraja nedelje očekuje nestabilno vreme, što ne znači da će padati svakoga dana u svakome mestu, te da su padavine jedan od meteoroloških elemenata, najzahtevnijih za prognozu; posebno u prolećnom periodu, kada su pljuskovite.

Najobilnije padavine očekujemo u utorak pre svega na zapadu i jugozapadu, gde bi bilo i 30 mm za 24 časa, dok bi u severnim i centralnim bilo između 10 i 20 mm. Ovo je dobra vest za poljoprivredu, jer smo sa kišom bili u deficitu. Pre svega kada pogledamo januar ili april mesec. Nešto bolja situacija je bila početkom maja, u narodu poznate Đurđevske kiše, bitne za poljoprivredu - kazao je dodajući da je u aprilu zabeležena ekstremna suša.

Prema prognozi RHMZ-a, uprkos obilnim padavinama, ne očekuju se poplave, sem eventualnog lokalnog izlivanja bujičnih vodotokova.

- Hidrolozi ne očekuju poraste nivoa reka. Pre svega Dunav, Tisa, Sava, u domenu su niskih, srednjeniskih nivoa. Međutim, prilikom pljuskovitih padavina uvek postoji mogućnost za lokalna manja izlivanja, bujični vodotokovi - kazao je dodajući da se stabilizacija vremena očekuje od početka juna.

Kako je najavio, u predstojećih deset dana RHMZ bi trebalo da ima konačnu prognozu za leto. Ipak, prema dostupnim informacijama, srednja sezonska temperatura trebalo bi da bude za dva stepena viša od prosečne.

- Srednja sezonska temperatura bila bi do +2 iznad proseka, što bi dalo karakter toplog leta. Padavine bi bile ispod proseka sa nekih 120-180 mm za celu sezonu. Prognozira se do dva dana sa padavinama sa preko 20 mm, tako da ne bi trebalo da bude dana sa obilnim padavinama. Iz toga bi se moglo reći da očekujemo toplo i suvo leto - najavio je on, dodajući da se pridružuje apelima da se letnji odmori provedu u Srbiji, u prijatnijim brdsko-planinskim predelima.

Vrućina, topao sunčan dan, rashlađivanje, voda za piće

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na pitanje o tome koliko će trpeti poljoprivredne kulture, te pšenica i šećerna repa, ili druge kojima suša jednako šteti, kazao je da situacija s početka ovog meseca popravlja ukupnu sliku.

Važno je da smo imali početkom maja kišu kada je bilo potrebno, da ćemo u sedam dana imati ih još, tako da ćemo popraviti što je potrebno. Snega je zimi bilo vrlo malo, tako da su zalihe vlage u zemlji male - kazao je dodajući da je u predstojećim danima moguća i lokalna pojava grada.

Video: Ko je štitio Srbiju od grada i nepogoda pre protivgradnih raketa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA