≫ 

Igraonice već otvorile vrata za proslavu rođendana: Da li je rano i koliko je to opasno za decu?

Možda bi ova vrsta slavlja, ipak, trebalo da sačeka

  • 8
Igraonica Foto: Shutterstock
Igraonica Foto: Shutterstock

Dečije igraonice, koje su odavno nezaobilazna stavka prilikom organizacije rođendana, počele su već sa radom, i još prošle nedelje primale su slavljenike i njihove goste. S obzirom na to da je korona virus i dalje prisutan u Srbiji, postavlja se pitanje da li su one rano otvorile svoje vrata za druženje i slavlje, kad znamo da se upravo na većim skupovima širi ova zarazna bolest. 

Dragana Ćorić, predsednica iz Udruženja "Roditelj" Novi Sad kaže za Telegraf.rs da bi možda najbolje bilo odložiti proslavu rođendana, ali i objašnjava da nije pitanje da li je rano ili ne slavlje u igraonicama, već da li će se u njima poštovati sva pravila, koja je država propisala.

- Ako žele da rade, moraće da ispoštuju sva pravila, budući da je to zatvoreni prostor. Apsolutno će morati da poštuju sva pravila, pogotovo što se tu nalaze deca, jer iako se pričalo da deca ne mogu da se razbole, da su samo prenosioci, svedoci smo da su se i kod nas razboljevala mala deca, jer nemaju izgrađen imunološki sistem - kaže Dragana Ćorić.

Ona podseća da je dozvoljeni broj osoba u zatvorenom prostoru povećan na 100, ali da se mora voditi računa o fizičkoj distanci. 

- Mora da postoji dva metra između prisutnih. I, deca ne smeju da dolaze u dodir jedno sa drugim. Ne smeju da koriste igračke, nema kuglica, nema flipera... Eventualno bi mogli da koriste, ali bi radnici morali to da dezinfikuju odmah pošto ih jedno dete takne. A, sa druge strane, ta sredstva za dezinfekciju su otrovna, pa ako ih drugo dete takne, može rukice da stavi u usta - napominje naša sagovornica.

Nutela torta foto: pixabay.com

Prema njenim rečima, igraonice bi mogle da se podvedu pod tretman vrtića, te da u njima važe ista pravila kao i u predškolskim ustanovama, kao i pravila koja su propisana za zatvoreni prostor.

Deci se neće stavljati maske i rukavice, ali zaposleni moraju da ih imaju. Sve to mora da bude besprekorno dezinfikovano, tako da postavlja pitanje čemu sve to. Možda bi trebalo odložiti malo i proslaviti rođendan na taj način kasnije - kaže ona.

U zatvorenom prostoru, prema instrukcijama koje su na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u kojem ima više osoba, trebalo bi boraviti što je kraće moguće, najduže do dva sata. Broj osoba treba ograničiti tako da je moguće obezbediti udaljenost od najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Na ulasku u zatvoreni prostor moraju da postoje dezobarijere, a unutra dispenzer, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola i jasno istaknuto obaveštenje o obavezi dezinfekcije ruku ruku. Preporučuje se nošenje maski ukoliko boravite u zatvorenom prostoru sa više osoba, i to tako da maska pokriva nos, usta i bradu.

Zatvoreni prostor neophodno je redovno provetravati, vodu i sokove služiti u originalnoj ambalaži, a izbegavati služenje hrane.  

Video: Danas nam je divan dan pevali su Obrenovčani iz karantina: Poseban poklon za malu komšinicu Kalinu

(LJ. R. -lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    25. maj 2020 | 21:24

    Kad moze ministar decu da pusti da polazu maturu u školama, što ne bi i igraonice počele sa radom. U čemu je razlika.

  • Daca

    25. maj 2020 | 23:37

    Ma daaaa, slavis detetu od 5 godina rodjendan, dodju mu drugari i objasnis im da nema igranja, dodirivanja, prilazenja, nema ni duvanja svecica, jer maske se ne skidaju, ni hrane nema, ni torte, samo sokici prethodno dezinfikovani... ahaaa.... Ma kakako da ne... "....i onda je mrmot uvio cokoladu u foliju" 😂😂😂

  • DARKO 100%

    25. maj 2020 | 21:21

    Generalno zivot mora da ide dalje,pridrzavati se mera ali su mnoga strucna misljenja da je sad na redu kolektivni imunitet,nekako vise su ljudi i umorni i okuglali na svo ovu situaciju,pa sta nam Bog da

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA