≫ 

Korona ušla u radne kolektive, zaraza stigla sa proslave: Dok se u Srbiji virus gasi, ovde je buknuo

*Rezultati se menjali tokom dana *Jutros bilo 162 pozitivnih na koronu, do sad još 12 potvrđenih slučajeva *Većina pozitivnih sa lakšom kliničkom slikom* Do 18. maja imali skoro nedelju dana bez ijednog novog slučaja

  • 17
Covid 19, korona virus u Smederevu Ilustracija: Nikola Jovanović Printskrin: Youtube/Al Jazeera Balkans

Nakon što je broj pozitivnih na novi korona virus u Smederevu naglo skočio, otkrilo se da je zaraza buknula u radnom kolektivu, te da je reč o fabrici "Kajzen", koja se bavi konfekcijskom proizvodnjom. Od prvog pozitivnog testiranog, a i drugi je zabeležen istog dana, 18. maja, fabrika je prestala sa radom na sedam dana. Kako je broj zaraženih rastao, kolektivni odmor je produžen za novih sedam dana.

Od 241 ukupno testiranih, stigli su rezultati za 190 uzorkovanih radnika, od kojih je jutros bilo 24 pozitivno na kovid 19. Međutim, pod zdravstvenim nadzorom već tada bilo je mnogo više, čak 128 osoba, rekla nam je gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

- Testiran je 241 radnik, do sada je 190 rezultata stiglo. Od toga 24 je pozitivno. Ukupno u Smederevu je za sada zaraženo 52 - rekla je nam gradonačelnica naglašavajući da je reč o brojkama koje se odnose na period od 18. maja, te da su preostalih 28 pozitivnih na virus "kontakti i ostalo": - Pod nadzor je stavljeno 128 osoba, to su njihove porodice: svi članovi porodica svih pozitivnih.

Dakle, od početka epidemije u Smederevu je zabeleženo 162 slučaja zaraze, od čega čak 52 od 18. maja. Kako nam je gradonačelnica rekla, u periodu neposredno pre uočavanja "džepa", kako se to sada terminološki precizira, beležili su zatišje.

Mi smo do 18. maja imali skoro nedelju dana bez ijednog novog slučaja. Ovo se sad desilo - kazala je dodajući da se dnevno inače testira 90 ljudi, te da je značajan broj asimptomatskih slučajeva.

Kako nam je kazala dva radnika sa upalom pluća smešteni su u bolnicu, dok su ostali sa lakšom kliničkom slikom smešteni na Beogradskom sajmu.

- Imamo informaciju da je jedna radnica bila na proslavi i da je sa te proslave krenula infekcija. Reč je o jednom moravskom selu - kazala nam je Avramović o uzrocima širenja zaraze: - Kajzen je primenjivao mere dezinfekcije podova i radnih površina, koristio je maske i rukavice, organizovao je rad: tri sata, pa pauza, zbog nošenja opreme i provetravanja prostorije. Poštovali su mere socijalnog distanciranja.

Odgovarajući na pitanje o tome da li je firma poštovala preporuku o faznom vraćanju radnika na radno mesto, nošenji zaštitne opreme, adekvatnoj ventilaciji i prevozu, rekla nam je da se razmatra uvođenje posebnog prevoza za radnike.

- Ono što sam ja od njih čula, a svakodnevno sam u kontaktu, jeste da su po pojavi prvog zaraženog, 18. maja, odmah prestali sa radom i cela fabrika je otišla na odmor sedam dana. Po novom pojavljivanju zaraženih, produžili su kolektivni odmor za još sedam dana. Pored intenziviranog dezinfikovanja tražiće poseban prevoz za radnike - kazala nam je gradonačelnica.

Od 162 ukupno obolelih u Smederevu, gradonačelnica nam je skrenula pažnju, u mnogome je reč o kolektivima. Tu su, kako nas je podsetila, i 87 zaraženih u staračkom domu. Sem njih, beleže i osam slučajeva zaraze u hladnjači "Luka fud". Mada je reč o firmi iz Umčara, među zaposlenima ima i Smederevaca, obolelih upravo u "talasu" s kraja maja. Sa ličnom kartom koja se vodi na Smederevo, bilo je i nekoliko zatvorenika iz Zabele.

korona virus Foto: Tanjug/AP

Smederevo beleži dvoje preminulih od početka epidemije. Starački dom je, rečima gradonačelnice, pod ingerencijom republike, tj. Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pa oni ne daju podatke o eventualno preminulima.

Zavod za javno zdravlje Požarevac: Broj obolelih skočio na 174, u "Kajzenu" 25 pozitivno testiranih radnika  

U nešto kasnijem razgovoru danas sa direktorkom Zavoda za javno zdravlje Požarevac Anom Jovanović saznali smo poslednje podatke prema kojima je u Smederevu registrovano još 12 slučajeva zaraženih novim korona virusom i za jedan više među radnicima Kajzena nego što je to prethodno bilo poznato gradskoj upravi.

- U Smederevu za sada ima 174 potvrđena pozitivna slučajeva, od toga 25 u firmi "Kajzen". Uzorkovan je 241 radnik, fale još rezultati za 16 zaposlenih - rekla je o povećanju broja pozitivnih, dodajući da je korona zašla i u druge kolektive: - Inače, imamo pozitivne slučajeve u fabrici kablova za automobilsku industriju PKC, zatim četiri u "Luka fudu", dva u firmi "Roza Katene" i 25 u "Kajzenu".

Ona je za Telegraf.rs navela da su mimo Kajzena uglavnom registrovani pojedinačni slučajevi, te da je ispitivanje kontakata u toku.

- Kajzen je inače u smirivanju. U odnosu na jučerašnji dan imamo dva pozitivna. S obzirom da se pojavljuju ovi pojedinačni slučajevi još uvek u Kajzenu, preporuka od strane naših stručnih službi iz Zavoda je da firma ima kolektivni odmor bar 14 dana - kazala je dodajući da se radi aktivan nadzor, te da se broj menja svakodnevno.

Prema rečima direktorke Jovanović ukupno u Podunavskom okurugu potvrđen je 281 slučaj infekcije, u Braničevskom okrugu nema izmena - Požarevac 126, ukupno 137.

Video: Žarište u Domu za stare u Smederevu lokalizovano, epidemija pod kontrolom

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA