≫ 

Nastavlja se prodor korone u kolektive: U "Kajzenu" raste broj pozitivnih, ova firma im diše za vrat

* Broj zaraženih u Kajzenu porastao za jedan * Čekaju se rezultati za još 12 testiranih radnika * U firmama iz Smedereva u koje je prodrla korona ima obolelih iz drugih mesta; u drugim mestima, takođe, ima pozitivno testiranih radnika iz Smedereva

  • 9
Covid 19, korona virus u Smederevu Ilustracija: Nikola Jovanović Printskrin: Google Maps

U Smederevo korona virus se "vratio" 18. maja. Prethodno aktivni slučajevi su se stišali, tako da je sredinom ovog meseca, rečima gradonačelnice Jasne Avramović, beleženo nekoliko dana bez pojave novoobolelih. Međutim, sa otkrivanjem prvog zaraženog u radnom kolektivu, oformljen je "džep" epidemije i broj slučajeva se povećava iz dana u dan.

Prema jučerašnjim podacima u hladnjači "Luka fud", koja se nalazi u Umčarima, bilo je osam zaraženih, u fabrici kablova za automobilsku industriju PKC bilo je jedno, u italijanskoj firmi "Roza Katene", koja se bavi proizvodnjom četkica za automobile, bilo je dvoje, i u "Kajzenu", koji se bavi proizvodnjom tekstila, a gde su prva dva slučaja zabeležena upravo 18. maja, bilo je 25.

U poslednje imenovanoj fabrici, u koju je zarazu unela zaposlena osoba sa jedne privatne proslave obeležene u jednom moravskom selu, juče su se najpre čekali rezultati još 50 uzorkovanih osoba, da bi do kraja dana taj broj spao na 16.

- U Smederevu je trenutno potvrđeno 189 zarženih kovidom 19. Od ovog broja imamo potvrđene slučajeve u nekim firmama. U "Kajzenu" ima 26 pozitivnih. U firmi "Luka fud" ima 21 pozitivan. U firmi "Roze katene" ima pet pozitivnih i u PKC-u jedan pozitivan - rekla je za Telegraf.rs direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu Ana Jovanović, navodeći koliko se situacija promenila od juče.

Ona je dodala i novosti uvezi sa Domom za stare u kojem je nešto ranije otkriveno čak 87 slučajeva zaraze.

- Što se tiče Doma za stare, korisnici su vraćeni. Retestirani, negativni i od juče je krenuo da radi. Smenski je rad, što se tiče zaposlenih, pod kompletnom zaštitnom opremom - objasnila je ona, dodajući podatke iz dva okruga koji su u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Požarevac:

Ana Jovanovic direktorka Zavoda za javno zdravlje Požarevac Ana Jovanović / Printskrin: Youtube/ E-Braničevo

- U podunavskom okrugu ukupno je 297 potvrđenih slučajeva: u Smederevu 189, u Velikoj Plani 39, u Smederevskoj Palanci 69. U Požarevcu je 126 zaraženih, u Velikom Gradištu četiri, u Žabarima dva, u Žagubici jedan, ukupno u Braničevskom okrugu 137 pozitivnih slučajeva.

Prema njenim rečima, ukupno je uzeto 6.179 uzoraka na analizu i to 3.233 uzoraka u Podunavskom okrugu i preostalih 2.946 u Braničevskom.

Gradonačelnica Smedereva: Jedan oboleli iz "Kajzena" pripada Grockoj

Nove rezultate iz Smedereva, koje prednjači po broju zaraženih u oba okruga, potvrdila nam je i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. Ona je u razgovoru za Telegraf.rs istakla da se informacije menjaju iz sata u sat, te da se broj obolelih u "Kajzenu" povećao, ali da nisu svi oboleli stanovnici Smedereva.

- "Kajzen" ima 26, od toga 25 iz Smedereva, jedan iz Grocke - kazala nam je dodajući da se čekaju rezultati za još 12 testiranih osoba.

Pored hladnjače "Luka Fud" u kojoj je broj obolelih Smederevaca porastao sa osam na 21, porastao je i broj obolelih u fabrici "Roza katene" sa dva na pet.

- Oni toliko radnika i imaju, to je mala firma - rekla nam je gradonačelnica Avramović za italijansku fabriku, uz dodatak da fabrika iz Umčara pripada Grockoj, te da je pod nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Beograd, zbog čega ne zna na koji je način korona dospela u kolektiv "Luka fuda": -Ne znam, zaista, nemam komunikaciju sa tom firmom.

Jasna Avramovic gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović / Printskrin: Youtube/Televizija KCNi SMEDEREVO

Broj zaraženih u PKC-u je nepromenjen, međutim korona je ušla u još jedan kolektiv.

- U firmi "Milan Blagojević Smederevo", koja se bavi proizvodnjom šporeta, ima jedan oboleli - navela je dodajući da su pokrenuta dalja ispitivanja: - Pet kontakata je uzorkovano, ostali radnici će nastaviti rad sa svim preporukama poštovanja mera Vlade RS, distanca, maske, dezinfekcija i ostalo.

Slično se postupilo u velikoj firmi.

- U PK C-u je samo jedan. Ta osoba je odmah izolovana, uzeti su kontakti - kaže uz isticanje da su testovi kontakata negativni.

Prema rečima gradonačelnice zdravstveno stanje zaraženih slično je kao juče. U pitanju su asimptomatski slučajevi zaraze i sa lakšim slikama. Dvoje radnika "Kajzena" ima upalu pluća.

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(B. Petrović - b.petrović@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA