Budimka je iz Šljivovice, a raduje se i lozi i kruški: Piše vrsne zdravice i to na Brajevom pismu

Ima svoju omiljenu čuturu i čašicu, ali rakiju pije vrlo retko

  • 0
Budimka Tošić, zdravičarka, slepa Foto: Rina.rs

Jedan od starih srpskih običaja, koji i danas živi u našem narodu svakako je zdravica, bez koje se ne može zamisliti nijedno veselje. Zdravičari su najčešće muškarci, koji sa čuturom i čašicom u ruci nazdravljaju domaćinu i gostima. Međutim, Budimka Tošić iz Užica ruši ove predrasude - ona je jedina žena zdravičarka u zlatiborskom kraju.

- Rođena sam u selu Šljivovica, koje je poznato po zdravici i zdravičarima, jer se ovde održava i svojevrsno takmičenje najboljih. Gledala sam ih sve zadivljeno, a onda odlučila i ja da se oprobam u zdravičenju. Pomešala sam poeziju i erski humor i na takmičnjeu osvojila prvu nagradu. Od tad ovo zanimljivo putovanje počinje za mene - priča Budimka za RINU.

Ono što ovu ženu čini još većim herojem jeste činjenica da je slabovida od rođenja, a sa godinama je izgubila vid skoro u potpunosti, ali je ni taj problem nije sprečio da uspe u onome što voli. Sama piše svoje zdravice i trudi se da svaka bude posebna. Koristi Brajevo pismo i posebne glasovne komande, pa je do sada napisala čak i dve zbirke pesama.

Budimka Tošić, zdravičarka, slepa Foto: Rina.rs

- Vrlo je važno da se uhvati taj trenutak, kad dođe inspiracija. Ja svoje stihove snimam na diktafon i kasnije spajam u celinu. Barijere i komplekse sam od početka ostavila iza sebe. Ljudi su upoznati sa mojim problemom i prihvataju ga. Vrlo često dobijam pozive da upravo ja budem zdrvaičarka, rame uz rame sa mojim kolegama muškarcima - kaže ova slepa Užičanka.

Ima svoju omiljenu čuturu i čašicu, ali rakiju pije vrlo retko, pa je čak i o tome napisla pesmu. Njen šarm i elokventnost ruše sve barijere i uvek je omiljen gost na svakom veselju.

Budimka Tošić, zdravičarka, slepa Foto: Rina.rs

- Zdravica je deo naše istorije, bitno je da bude duhovita, da pecne tamo gde treba, ali sa merom. Zato je uvek dobrodošao taj naš erski humor po kome smo prepoznatljivi - rekla je Budimka.

Nema nameru da stane, pa će uz pomoć posebne tastature i Brajevog pisma nastati još mnoge pesme i zdravice sa motivima njenog rdodnog sela, ali i one koje obrađuju moderne teme. Vreme vanrednog stanja iskoristila je za stvaranje, a nova dela svetlost dana i promociju pred publikom ugledaće kad se stvari potpuno vrate u normalu i kad se krene sa tipičnim srpskim veseljima.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA