≫ 

Dečaci oboleli od Kavasaki sindroma pušteni kući: Ne zna se kad su imali koronu

- Кod oba dečaka bris ždrela, odnosno pi-si-ar na kovid 19 bio je negativan, ali smo našli pozitivna antitela - rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktorka Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić"

  • 0
Kavasaki sindrom Foto: Shutterstock

Oba tinejdžera koja su zbog Кavasaki sindroma bila smeštena na lečenje u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić” puštena su kući. Iako su dečaci, kako su pokazali testovi, imali kovid 19, nema dokaza da je ovaj sindrom povezan sa novim virusom korona. Zaposleni u ovoj bolnici sa ovom bolešću se susreću već dvadesetak godina, a kako za Politiku kaže prof. dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i zamenik direktora instituta, u ovu ustanovu godišnje dođe petnaestak dece sa dijagnozom Кavasaki sindroma.

Nikako ne možemo reći da je epidemija novog korona virusa povećala broj dece obolele od ove bolesti. Svake godine imamo slučajeve sa tom dijagnozom, a najčešće se javljaju u periodu od januara do marta – objašnjava prof. dr Vladislav Vukomanović i dodaje da je obično reč o deci uzrasta od dve do pet godina.

Ali i to pravilo ima svoje izuzetke – tamošnji doktori Кavasaki sindrom sretali su i kod bebe od tri meseca, ali i kod tinejdžera. Upravo u poslednja dva slučaja reč je o dečacima uzrasta od 15 i 16 godina.

Кod oba dečaka bris ždrela, odnosno pi-si-ar na kovid 19 bio je negativan, ali smo našli pozitivna antitela. Ne znamo kada su oni preležali virus korona, možda i tri, četiri nedelje pre nego što su došli kod nas zbog Кavasaki sindroma. Ali ono što je važno znati, kod pacijenata koji imaju ovu bolest dešava se da budu izolovani i drugi virusi, poput adeno ili rino, pa je moje mišljenja da je genetika ipak najodgovornija za pojavu Кavasaki sindroma – pojašnjava prof dr. Vukomanović i dodaje da je broj onih koji se susretnu sa ovom bolešću mali, a lečenje u velikom broju slučajeva uspešno.

Ipak, posle prašine koju su podigli mediji objavljujući kako je Кavasaki bolest, posle Evrope i Amerike, stigla i kod nas, mnogi roditelji su se zapitali kako da je prepoznaju.

KAVASAKI SINDROM INSTITUT VLADISLAV VUKOMANOVIĆ Prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" Foto: Tanjug/Tanja Valič

Test koji bi potvrdio da li je reč baš o tom sindromu ne postoji, pa se ova dijagnoza postavlja na osnovu simptoma. A naš sagovornik objašnjava da su najčešći znaci ove bolesti temperatura do 40 stepeni, otečene limfne žlezde, crvene oči, ispucale usne, jezik crven kao jagoda, ospe po telu, otok šaka i stopala.

Oba dečaka koja su kod nas stigla u razmaku od tri dana imala su i srčanu slabost, odnosno funkcije srca su im bile na polovini mogućnosti. S obzirom na to da su se na vreme javili lekaru, izlečeni su bez posledica. Tokom lečenja dobijali su aspirin, antibiotike, imunoglobulin, lekove za jačanje srca i poboljšanje cirkulacije… Posle četiri nedelje otpušteni su iz bolnice potpuno oporavljeni – priča prof. dr Vukomanović.

Deca uspešno lečena od korona virusa 

Кada je reč o virusu korona, Institut za majku i dete bio je mesto rezervisano za najteže slučajeve, to jest one kojima je potrebna mehanička ventilacija. Na sreću, prema rečima zamenika direktora ove ustanove, respirator je bio potreban samo za jednog pacijenta. I on je izlečen. Pored toga, tu se od kovida 19 uspešno lečilo i jedno novorođenče čija je majka bila zaražena novim virusom, kao i nekoliko pacijente koji su imali teška srčana oboljenja.

Testiranje na korona virus Foto-ilustracija: Shutterstock

– Naše iskustvo je da deca imaju blaže oblike ove bolesti. Imali smo, recimo, dečaka sa teškim oboljenjem srca, virus korona nije pogoršao njegovo stanje – ističe prof. dr Vukomanović.

Prema podacima zdravstvenog kriznog štaba, u bolnicama u Srbiji je bilo oko 600 dece koja su imala simptome virusa korona. Samo u zdravstvenu ustanovu „Dragiša Mišović” primljeno je preko 500 mališana. Nadležni u Novom Sadu juče su objavili da u Dečjoj bolnici nema dece zaražene ovim virusom, dok se u Nišu leči još samo njih devetoro.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: U Beograd stigao voz sa medicinskom opremom iz Kine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA