≫ 

Gde od 1. juna možemo da uradimo brzi test na antitela i kako da protumačimo da li smo imali koronu?

Rezultat elisa testa sto odsto je tačan samo u jednom slučaju

  • 14
Test, testiranje, maske, rukavice, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Svi građani koji žele da provere da li su imali korona virus, to mogu da urade putem brzog serološkog testa na antitela od 1. juna, a epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19 naveo je za Telegraf.rs gde će ovo testiranje moći da se radi.

- Radiće se u svim zavodima i institutima za javno zdravlje, kao i u svim domovima zdravlja - rekao je prof. dr Tiodorović za Telegraf.rs. 

Ovo testiranje, poznato kao elisa, koštaće građane 1.200 dinara.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je za Tanjug rekla da će na ovaj način građani moći da ispitaju da li imaju antitela na virus i da li su došli u kontakt sa njim u prethodnom periodu.

Navela je da će test na antitela moći da se uradi i u Zavodu za zaštitu zdravlja radnika železnice i Zavodu za zaštitu zdravlja studenata.

Kako protumačiti rezultat testa

Kako su za naš portal objasnili stručnjaci, ovaj test nije uvek potpuni dokaz da li imamo antitela na koronu, kao i neki drugi virus. Tačan je samo ukoliko su obe stavke, i rezultat za IgM i rezultat za IgG antitela negativni.

Koronavirus, korona virus, testiranje Foto: Tanjug/AP

- U tom slučaju je jasna situacija. Osoba nije imala koronu, i u tom slučaju ne treba više ništa dokazivati. Ako su obe stavke pozitivne, znači da je virus tog trenutka prisutan. Međutim, ako imamo situaciju da je IgG pozitivan a IgG negativan, i obrnuto, tumačenje mora da daju infektolog, imunolog, i mikrobiolog odnosno virusolog. Osoba je stvorila neka antitela, ali moraju kliničari da daju objašnjenje, i da se uradi PCR test na korona virus - objasnili su stručnjaci za naš portal.

Odluka da se od 1. juna rade ovi elisa testovi doneta je danas na sednici Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grunf

    27. maj 2020 | 19:28

    Znači dam 1200 din i uradim test iz koga bog otac ne može da mi kaže jel imam ili nemam antitela.

  • 534

    27. maj 2020 | 19:12

    Kad vidim šta sve treba i ko sve treba da dešifruje rezultat ja ću kod baba Stane da mi ona to vidi u šoljici od kafe. Brže, sigurnije i jeftinije.

  • Otkud ja to znam

    27. maj 2020 | 16:24

    I zasto bi se test placao.Neka bude besplatan,ljudi ce se testirati mnogo vise,svima je u interesu da se zna koji procenat je preboleo.Samo udri po dzepu naroda.Sramno,nije fer.Neka bude sve besplatno,ja sam prvi hteo da idem i da se testiram,sad necu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA